Страници
▼
16 октомври 2012 г.
Домашна горчица
Сега остана и сапун да си правя, нали? Не, че не мога или не знам как или не съм правила :)) обаче както казва девойката Драгомирова - платно за гащите няма да тъка, отказвам. Същата г-жа Драгомирова знае, че поне от половин година съм се запенила да си правя домашна горчица и прерових руските сайтове, намерих си.... ама не направих. Наскоро обаче и във форума на бг-мама пуснаха специална тема за горчицата и тъй като там мамите са големи ентусиасти, веднага се включиха, направиха, разработиха деликатесни, люти, едрозърнести, с подправки или без, че дори и шоколадови.
Аз обаче си направих люта :) дори малко прекалих с лютото и хряна. И тъй като вече я намалих от към готов продукт, следващата, която ще направя ще бъде без хрян, но пък с чесън на прах. И по-малко количествено, че да не се чудя кой обича, за да му подаря.
А между другото тук ще допълвам следващите видове горчици, които направя. Защото следващия синап е купен.
Ако някой реши да си прави и не иска да е люта, може да замени черния синап с бял и да пропусне хряна.
Едрозърнеста люта горчица с хрян
50 г. черен синап
30 г. бял (той е жълт) синап
150 мл. ябълков оцет (9*)
200 мл олио (тук смесих олио и зехтин, но не запомних от кое колко. Т.е. това количество е мазнината)
сока на половин лимон (~ 20мл)
1 с.л. мед
1 с.л настърган хрян
сол на вкус (1 равна ч.л.)
50 мл вода
* Семената на синапа се накисват с оцета за 24ч.
* С пасатора се начукват (не може да се каже, че се разбиват; черния остава цял, белия се начуква, но и аз държах да ми е едрозърнеста).
* Прибавя се олиото на 3-4 части; пасира се до гладкост.
* Прибавя се меда, настъргания хрян, посолява се и отново пасира.
До тук сместа е много гъста. Като се обърне купата на пасатора тя не се стича. И тъй като ще следва няколко дни зреене и набъбване още на семената, прибавих сока от лимона и водата, отново пасирах и прибрах в затворена купа в хладилника да зрее. Най-вече да изчезва леката горчивина, която има готовата прясна горчица. Тя изчезна за 4 дни и стана перфектна за вкуса ми, малко люта, да, но като се яде с нещо друго (като онези раираните от снимката) или пикантни крилца е приятно, не отровно люта. Изводи: За повече, или по-малко люто коригирането може да става с хрян или с лют червен пипер. Или без.
Другото, което ще направя следващия път е да смеля семената предварително, да пасирам всичко и да оставя така да зрее. Няма да е новост, момичета от мамата вече са го правили това. Необходима е само електрическа мелница за подправки (каквато имам за щастие тук). За това - отчет следващата седмица :))
:))))Пепи,от теб горчицата,от мен лютеницата...Търсим от кой са кюфтетата...
ОтговорИзтриванеИглика пожела да направи кюфтетата :)
ИзтриванеДа и уважим решението?
Мм. много обичам едрозърнеста горчица, Пепи! Разкошна си я направила, Aко е парлива, тъкмо ще пази от вируси! ;))
ОтговорИзтриванеА ако е блага, мога да си топя какво ли не в нея - например разреждам я с маалко майонеза и топя фишфингърите :)
Или разбивам сирене Бри с мъничко от нея и гарнирам с това нектарини, праскови или круши... и с хубаво плодово вино! Ии, Пепи, какви блянове провокира сега с тая горчица! Еей, не знам ти ли си за бой че мамиш толкова или аз, че все надничам когато трябва да диетувам :))
Хубава вечер ти желая, мила! ;))
Като ти е било на сърце и си бленувала толкова как да не я направиш, вече е факт и"крастата е начесана", ама пък сигурно ще е по-ароматна от купешката и поне без консерванти разни. Чакам отчета след седмица.
ИзтриванеПрежалвам се да направя кюфтетата, ама горчицата е далеч нещо...
Ирма, парлива е, обаче в момента съм се разкихала яко и се наливам с чай (ужас, колко вода има в него) За топване на разни хапки (снощи пилешки) и аз правя, но пак лютата си слагам :) там се убива лютото. Абе я вземи пробвай, потърси нещо около диетата, което включва и горчица :))
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Иглика, така е :) крастата начесана, но докато не опитам чеснова как е, няма да мирясам. Ако направиш кюфтета, ще донеса горчица :)
Пеп, обилно слюноотделям в момента. Обожавам горчица всякаква. Може и да се пробвам и аз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели опит :)
тепърва го трупам, Зори. Но като гледам тази как изчезва, очертава се да натрупам :)
ИзтриванеЧерен сипан има в аптеките. Бял (жълт) при подправките в хранителните магазини.
Много ми харесва идеята и подкрепям с две ръце ентусиазма :) На снимките изглежда досущ като тази от магазина. Записвам си рецептата и благодаря за споделянето.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав утрешен ден!
Преди малко се прибрахме от среща с приятели, където я носех.
ИзтриванеЕлти, много по-добра от всяка купешка е. Пробвай :)
Поздрави и на теб и хубав ден!
pep4o, има ли нещо,което да не си направила и изпробвала?И ти се получава и то повече от отлично!Не можах да намеря рецептата за чирпанските наденички.Някъде ги видях включени,но без рецепта за тях.Интересни са ми подправките.
ОтговорИзтриванеТаня, ето ги http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
ИзтриванеИма неща, които не ми се получават, да :) и това е пиле на сол. Два пъти го правих, е не се яде от сол и бях заплашена трети опит да не правя. Вярно, вътре месото е хубаво, но кожичката и месото, които са на солта - са ни солени.
И макарони не съм правила. От онези, френските.
Здравей,
ОтговорИзтриванеДо момента не съм засичала рецепта за домашна горцича. Тази ще си я запазя, че моя любим е любител на горчицата :) :)
Хубав ден!
В руските сайтове отдавна има. Но в български и аз не бях.
ИзтриванеОпитай :)
Хубав ден!
Ей, много хубаво, че я пусна тази тецептичка - и аз съм се навила от сумати време да пробвам така да си направя горчица и то точно такава едрозърнеста - браво, Пепчо! И искам да пробвам и горчица с плодове...Много хубава тема отвори (-:
ОтговорИзтриванеСтава, Диде. Пробвай, направи основната, пък от там нататък - каквато си замисмиш :)
ИзтриванеАма аз като казвам,че си енциклопедия няма да се хабя напразно,я!
ОтговорИзтриванеСега и горчица....хич и не знаех,че има тема.
Чудесно ми изглежда ,а и ти имам доверие,че е супер на вкус!
Аз съм фен на слабо люти и сладникави горчици.
Прегръдка и хубав ден!
Следва да си направиш такава, Роси.
ИзтриванеС повечко мед и естрагон сложи. Изобщо - пробвай. С малки количества, но редовно :))
Прегръдка пращам и хубав ден ти желая!
Пепче, аз пък правих домашен кетчуп и ще го пусна скоро.
ОтговорИзтриванеСега ме запали и горчица да си приготвя.
Сигурна съм, че е станала невероятна.
Аз обичам лютичко та ще спазя рецептата ти.
Пожелавам ти хубав и слънчев ден!
Щом обичаш - непреенно пробвай, Кате.
ИзтриванеЧакам да видя кетчупа ти. При нас "производството на кетчуп" :)) е вече с традиции, над 10 години си го правя по тази рецепта и освен, че зарибих сума народ с нея ми е лесна, защото мога да си правя и през зимата, когато свърши летния.
Хубав и слънчев ден и на теб да е! (я какво слънце се е облещило днес :)
Разби ме тотално, Пепи! Не ползваме вкъщи, но пък ми беше интересна и любопитна рецептата. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) и за теб!
ИзтриванеНе се знае кога ще потрябва, Еви :) и у дома не ползвахме до преди 4-5 години. Е, и сега само аз и едното гардже сме му фенове, но пък ползвам и за мариноване на разни работи.
Пепи, ти си страхотна. Рецептата ми хареса и определено ме предизвиква. Тази за кетчупа от отговора на коментара на Катерина - също.
ОтговорИзтриванеЗасмях се на "платно за гащи няма да тъка", но да се похваля, че аз си направих килим от парцалки.
Прегръдки!
Хехехе, Станислава, вярно ли килим направи? Това е много интересно и предлагам да го вкючиш в някоя публикация.
ИзтриванеТака де :) направиш ли нещо над три пъти вече си е традиция :)
Поздрави и хубава вечер и на теб!
Харесваме горчица - да си мазнем на някои колбас или за мариноване на месце:)
ОтговорИзтриванеИ се права, че от домашната по-хубава няма!
Ще търся бял синап да си направя!
Прегръдки!
Ина, купувам белия синап от супермаркет, при подправките. На Меркурий и на Биосет има. Непременно си направи домашна, щом обичате.
ИзтриванеХубав и слънчев ден и на теб!~
Пепчо, тази горчица се загнезди дълбоко в съзнанието ми. Но тъй като в момента избягвам стимулите , които ме карат да ям повече, ще запиша тази рецепта за времето, когато ще мога да контролирам апетита си;) надявам се да е скоро и да ти покажа и моята;)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Добре, Марти :) щом си нямаш доверие, тогава да бъде :))
ИзтриванеХубава нова седмица на теб!
Пепи,докладвам-горчицата ми е вече факт!Благодаря още веднъж за рецептата!Получи се много добре и мисля,че повече няма да си купя готова.:)) Сега зрее...:))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделна вечер! :)
Браво! И да ти е сладко :))
ИзтриванеАз направих предварително смляна, но по-не ми харесва - вече седмица е в хладилника, а още не е станала достатъчно (според мен) гъста. Естрагонова е, след малко ще покажа.
Хубава нова седмица на теб, Диде!
Благодаря за интересната рецепта! Нашето семейство сме феновете на "силната дрога" и веднага я спретнах и то с обилно количество хрян. Сега зрее, доста е люта за моя радост, но ме притеснява това, че е прекалено кисела. Чудя се дали ще изчезне с времето този кисел вкус /правили сме на прах и изчезва, но до другия ден/?? Поздрави за великолепния блог и рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз. Киселината зависи от оцета. Ако не изчезва - прибави мед или захар, да я убие, или смеси с олио + мед/захар.
ИзтриванеДа ви е сладко :) с тази люта горчица!
Оцетът е най-обикновен ябълков и се надявам да понамалее...иначе ми мина през ум за меда, но това ще е краен вариант ;-) а като я опитах днес направо ми се запотиха очилата, супер е ;-) все пак дано не се усилва много лютостта, хаха...весели празници!
ОтговорИзтриванеА, лютото няма да се увеличи, не се притеснявай. Дано намалее киселината и без меда :)
ИзтриванеПепи, направих я най-после :) Резултатът ме изненада много приятно - страхотна е. Още ден ще я оставя да зрее и ще доовкуся с това онова. Направих малка доза и видях зор с разбиването, но в крайна сметка много ми хареса! Благодаря ти за рецептата. Ще залагам пълна доза тези дни :)
ОтговорИзтриванеДавай, Снежи, следващата доза. Писах ти къде има черен синап и за разбиването. Виж и другите 2 рецепти на горчиците тук.
Изтриванесинапеното семе заедно с оцета ли се пасира или само късне в него?
ОтговорИзтриванеПасира се след като е накиснат
Изтриваневъпроса ми беше за след кисненето - синапа е стоял 24 часа в оцет, след това този оцет прецежда ли се или остава и се пасира заедно със синапа, или пък синапа успява да го "изпие"?
ИзтриванеСлед кисненето, оцета обикновено е поет от семената. Ако случайно не е - изсипи го и смели семената.
Изтриванее, при мен остана малко. благодаря ти за отговора, след малко ще пасирам :)
Изтриванеобг! толкова кисело ли трябва да е?!
ИзтриванеНе, не е отровно кисело, слагайте още мед, ще подтисне киселината. А и след 3-4-5 дни киселината намалява, ако искате изчакайте тези дни да минат и тогава коригирайте.
Изтриванеда, не е отровно кисела, само дето езика ми се чувстваше все едно е попарен :D тази сутрин я опитах пак - наистина е малко по-добре. може би с времето ще става все по-добре, а и винаги мога да добавя малко мед! благодаря за съвета, ще изчакам и ако има нужда - ще коригирам :)
Изтриванеето, ще се оправи. На мен ми е по-скоро тръпчива, когато е прясно направена и вече изобщо не я пробвам в такъв момент. След няколко дни, тогава се пооправя вкуса и, с отлежаването. Ще стане и при Вас. Весели празници!
ИзтриванеЗа втори път я правя по тази рецепта, супер е вкъщи я обожават, даже не се изчаква 3-4 дни хихи.
ОтговорИзтриване�� Хич нямате търпение.
ИзтриванеНаправете по-голяма доза и оставете да отлежи, за да видите колко по-добра е тогава