Пак е петък и време за гости А моя блог се обогатява откъм десерти. Не, че не правя и ядем десерти и сладкиши, но тъй като се харесват малко (и основно шоколадови) у нас се "правят пак и отново" едни и същи.
Първо на шега го споменах, когато поканих Роси - първия ми гост, но се оказва, че хич не е лоша идеята и сега, когато каня гост и ме попита какво да е - казвам си "нещо сладичко". Точно такъв беше диалога и с днешния ми гост, когато отправих поканата.
А доколкото знам, сладичкото е на почит в дома на тази дама. С нея се запознахме на една от нашите градски срещи, а малко по-късно приятно ме изненада с направата на блога си. О да, там има доста рецепти, богати на белтъчини :)) но открих и много сладки изкушения. Нейния блог е гаранция за изпитани и вкусни рецепти, споделени пътешествия - в които логично е засегната и кулинарната част и гаранция за грамотно написан такъв. Което мен лично много ме впечатлява, тъй като блогове се нароиха, но в една доста голяма част от тях публикациите се пишат с грешки. И не технически, от грешно натиснат клавиш...... Четейки бисери от студентски и ученически изпити този факт не е учудващ - все някога студентите завършват.
Та това са няколкото простички неща, които ме впечатляват в нейния блог и ме карат да се радвам, че познавам Траяна. И единствения ми познат човек, който има опит с щраусовите яйца :) - няма как да не всява респект. Обича да доставя радост с лакомства на любимите си хора и както тя казва - "малко старание е нужно, за да изглеждат красиво и са наслада не само за вкуса, но и за очите". Защото, както е добре известно - човек първо се храни с очите.
И ако все още не сте попаднали в нейното местенце - моля, поправете тази грешка и погледнете станичката на Вълшебства в кухнята на Траяна.
А на теб, Траяна, сърдечно благодаря за приетата покана и решението ти да подсладиш блога ми! (това за рибицата наистина не го знаех :) Радвам се, че босилека расте, остана да посадиш тук и доматите :)
******************************************************
Когато
Пепи ме покани да гостувам в блога й, честно казано, се изпотих:) И
самата тя не знае, че нейната рецепта за рибица ме запали да направя
свой блог. Това беше първата рецепта от интернет, която направих и
открих необятния свят на блоговете и рецептите от екрана. Два месеца се
чудих и маех какво точно да представя, че при Пепи всичко е изпипано и
няма лабаво:) Накрая се реших да е нещо сладичко, защото тя искаше да
обогати десертите в блога си, като кани гости/ такива спомени имам от
първото представяне:)/.
А
самата Пепи познавам от около година. Тя работи на стратегическо място в
града и по всяко време можеш да оставиш нещо, да вземеш от нея я
семенца за доматки, я за лимонов босилек или просто да минеш и да си
поприказвате сладко- сладко. / Пеп4о, босилекът порасна и ухае чудно! Да
си жива и здрава, благодаря ти!/ Тя е инициатор на ежегодните
национални срещи на готвещите , както и на ежемесечните за заралии. Абе,
казвам ви, при Пепи грешка няма! Още повече, че притежава невероятно
чувство за хумор, което и аз имам в излишък:). И тъй - ей ме на! - на
гости в "Храна за мойте канибали".
Сезонът на тиквите е! У дома много ги обичаме, особено като се случи някоя ароматна и сладка тиква. Предложението ми днес е за пълнена такава.
Продукти:1 малка тиква
5 - 6 с. л. мед
200 гр. жито
100 гр. стафиди
100 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени ябълки
100 гр. сушени сини сливи без костилки
50 гр. счукани орехи
50 гр. нарязани бадеми
100 гр. обикновени бисквити
50гр. ром
кората на един лимон
Приготвяне:
Първо сварете житото и оставете върху кърпа да се разпука. Накиснете стафидите в рома и започваме.
Измиваме добре тиквата отвън.
Измиваме добре тиквата отвън.
Отрязваме капака на тиквето, а ние издълбаваме вътрешността добре, за да отстраним семките. С меда омазваме добре вътрешността. Към готовото жито добавяме счуканите бисквити и всички сухи плодове, нарязани на парченца. Отцеждаме стафидите, слагаме и тях. Настъргваме кората на лимона. Накрая слагаме и ядките. Объркваме добре сместа и пълним тиквата. С лъжица притискаме плънката добре навътре, за да напълним плътно тиквата. Слагаме капачето и поставяме в тава в загрята фурна. Пече на пълна мощност първите двайсетина минутки - щом заври / чува се как бълбука/ намаляме на 160 градуса и печем до готовност. Проверяваме дали тиквата е омекнала , като леко пипаме кората. Нужни са около 2 часа. Може и да я отхлупите и да видите дали отвътре се е изпекла и омекнала. Поднасяме напълно изстинала, като режем на тортени парчета. Ако сте я напълнили добре, сместа вътре е плътна и се реже , без да се разпада. Но дори и да не стане така, винаги има вариант да добавите от плънката в чинията:)
Да ви е сладко!
Пепи, поредната ти гостенка-кулинарка!С удоволствие и ходя на гости-Траянче,тиквата ти прелива от пълнеш.Идва ми да загреба с лъжицата...
ОтговорИзтриванеХубав ден и на двете -прегръдки!
Вземи лъжицата и се настанявай, Живе :)
ИзтриванеПепи, чувствата са взаимни! И... време е за месечна среща:)Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеП.С. На терасата нямам място за доматките, но ще видим:)
в отговор на ПС-то :) До напролет имаш време да им намериш място :) Може и на покрива на блока.
ИзтриванеАма среща... ще помисля за в края на месеца. Щом има желаещи.. аз какво, да се дърпам ли?
Пепи, чудесена гостинка си имаш, която ни представя превъзходна рецепта!
ОтговорИзтриванеПо коледа ще опитам с удоволствие пълнената тиква на Траяна!
Поздрави и за двечките!
Наистина ще е много подходяща за Коледните пости тази рецепта. И за Бъдни вечер.
Изтриванепоздрави и за теб, Марианка!
От години си мечтая за пълнена тиква и все не правя, по една или друга причина. Това тук обаче преля чашата! Скоро и вкъщи ще има пълнена тиква!:)
ОтговорИзтриванеКате!
ИзтриванеНа същия хал съм. Като напълниш, сложи ми в кутия, сега е студено, ще попътува ден и е при мен :)
Пепи, радвам се на гостенката ти!
ОтговорИзтриванеИ на това, че я познавам лично и веднага оцених
чувството И за хумор!
Както и останалите хубави качества на Траяна!
А че е майсторка, две мнения по въпроса няма :)
И сега предлага чудесна и ароматна рецепта!
Благодаря и на двете !
Прегръдки!
Дани :)
ИзтриванеОтново мислим еднакво с теб :)
Прегръдка и хубави почивни дни на теб!
Пепи,отново отлично въведение ,а Траянчето определено си я описала чудесно!
ОтговорИзтриванеТиквата е великолепно приготвена и само мога да си представя какво ухание се е носело в дома й ,докато се е пекла!Превъзходен пълнеж!Аз слагам и локумче,но пък житото и бисквитите са ми новост,мерси за идеята!
Пожелавам и на двечките много приятен уикенд и прегръдки!
трябва да искам другия път и малко аромат, нали :) Пък и ми е наблизо.
ИзтриванеАз всякак ще ям пълнена тиква, но Мише си пази тук едни като очите за фрешове и малко ми е трудно да я отскубна от полезрението му, без да ме види. Ще чакам някъде да ме почерпите :)
Прегръдка и на теб и хубави (дано спокойни) почивни дни!
Поздравих traiana, за прекрасното изпълнение, а сега и теб за гостоприемството. И изобщо за идеята :) Хубав петък, pep-4o!
ОтговорИзтриванеа на теб хубави почивни дни :)
ИзтриванеСтрахотна рецепта,обожавам тиква и с удоволствие ще опитам това изкушение!
ОтговорИзтриванеПоздрави за избора за гост!
Пожелавам и на двете Ви прекрасни почивни дни!!!
Пепи, поздрав за поредния майстор, който ни представяш, не че не наобикалям редовно Траянчето!А сега е приготвила впечатляващо ястие, постарала се е и резултатът е отличен!Радвам ви се , и на двете, и ви пожелавам да продължавате да ни изненадвате, кой с месни, кой със сладки ястия!Поздрави!
ОтговорИзтриванеМария, СОнче,
ИзтриванеБлагодаря ви! Със сигурност ще ви изненадваме :)
Хубави събота и неделя, дами!
Пепи, гостенката ти е повече от чудесна! :)
ОтговорИзтриванеТраяна, омая ме тая твоя тиква - толкова богата на вкусове и аромати! Пълнени тикви много, но с жито до сега не бях ни видяла, ни яла, ни чувала. Иска ми се още сега да я приготвя, но нямам подходяща в момента у нас, а и ме блазни мисълта да я сервирам на Бъдни вечер. Благодаря ти, мила за идеята, обезателно ще се възползвам от нея!:)
Топли прегръдки за вас, момичета!
Поздравления и на домакинята за чудесното гостоприемство, и на гостенката - за апетитната рецепта!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и за двете!
Поздравления и за двете ви! Предложението е страхотно!
ОтговорИзтриванеЗори, Ина, Ирма :)
Изтриванеама интересно предложение за пълнена тиква, нали :)
Много се радвам, че и вие харесвате и рецептата и гостенката ми :)
Ей, голям тандем сте двете! Преди да ви похваля искам босилек и аз, такъв дето да расте и мента искам и магданоз, толкоз семенца накупих и нищо не излиза да му се не види!:) Ама да не ви занимавам с моите градинки... Тази тиква е великолепна, не знам, Траянче ти ли я отгледа, обаче знам, че ти си я приготвила, което я превръща автоматично в голяма вкусотия! Хич не ми е идвало на ум тиква със жито да пълня. Пепчо, много ти се радвам, знаеш, толкова си директна и откровена и винаги ни изненадваш! Поздравявам ви и двете, страхотни сте!
ОтговорИзтриванеДа бе, Кате, с това се славя, колко съм директна :)
ИзтриванеТ.е. как всякаква дипломатичност за мен е непозната (хахха, факт е)
Писах ти, ще се разберем за семенцата. Други не събирам, но виж босилек има още малко, ще ти пратя.
Ама за тиквата кой отгледал - Траянчето да си отговаря :§
Тиквата си е чисто селска, купена от пазарчето до нас. Аз си отглеждам единствено моята собствена такава:)/леко руса на моменти/
ОтговорИзтриванеа, добре. Притесних се да не отглеждаш и други тикви :-)
ИзтриванеСелска или градска, получил се е страхотен ефект!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за гостенката и за домакинята!
От мен - благодаря :) макар моя принос тук да е съвсем никакъв :)
Изтриване