Страници

12 ноември 2012 г.

С кюфтета по цариградски на едно FKUSNO гости



Трудно ми се отдава писането напоследък, ей. Попаднала съм в някоя от  Сатурновите дупки  и вместо да ми се случват нещата последователно, аз трябва да им правя списък и да ги побутвам. А не обичам да ги тормозя. За писането пък  на рецептите поне веднъж месечно споделям, че ми се иска  вместо да пиша да отида да забъркам отново рецептата, която се опитвам да документирам. Ама и не се отказвам; гложди ме отвътре, че имам рецепта за споделяне. И като не мога с две думи да съобщя участващите продукти и хронологията им на приготвяне, така е ...... ще си се връщам пак  в Сатурновата дупка. Само да приключа тук.
     В настоящия случай тази рецепта е стара. И с много вариации. Поне аз я помня от първия ученически стол, който посетих. Последваха  авиационен  и  заводски стол,  рецепти от книги и рецепти от нета. И навсякъде различно. До толкова, че в нета е пълно с рецепти, в които продукта е "кайма".  А Цариградски кюфтенца предполагат месото да изключва свинско; да има агнешко или овче месо и да бъде прясно накълцано или смляно. Не и готова кайма с неизвестен произход.
    И така, когато преди години се отделих от мама си замъкнах една  книга на С. Смолницка, по чиято рецепта направих първите си Кюфтета по цариградски и си ги имам за оригинал. Е, почти.
    
     Днес  обаче връщам визитата на Дарин във Фкусния му блог ,  където може да видите рецептата на Кюфтета по Цариградски.  Хайде да му ходим на гости  



12 коментара:

  1. Ех, когато бях и аз от месоядните, това ми беше едно от наи-любимите яденета. Баба ги прави по рецепта от една мноооого дебела червена книга, мисля че беше Рецепти от българските столове или нещо подобно.
    Стана ми мило като видях снимката, спомени :) .

    Как ми се приядоха сега, ще взема да си сготвя подобно нещо, само че с рибни кюфтенца, преди да са почнали постите :) .

    Благодаря ти и лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рецептурника за заведенията за обществено хранене :) Това е класиката на книгите. Всеки, който се добере до нея е щастливец :)
      Нищо, Гери и след постите можеш да си приготвиш рибни :)
      Поздрави и много успешна седмица на теб там далеч!

      Изтриване
  2. Веднага отивам на гости на Дарин!
    А за Сатурновата дупка е ясно :)
    Като ти знам рождената дата си 100 % вътре :)
    Хубава седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе Дани, много е далеч РД-то :) да му се не види и дупката!

      Изтриване
  3. Пепа, права си че има много и различни рецепти за Цариградските кюфтета. Тази, която ти предлагаш е много интересна.
    Много апетитно си ги поднесла с това картофено канапе! Чудесни снимки!
    И достойно представяне при Дарин!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И сърдечни благодарности от мен :)
      Радвам се, че ти се харесва този вариант на кюфтенцата :)

      Изтриване
  4. ауууу изглеждат страхотно!!!!
    Има ли порцийка за мен!!!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, идвам от Дарин да те поздравя и тук за прекрасното гостуване - прекрасни са кУфтенцата ти :)!!!! Мернах ги аз във ФБ, но не знаех, че са гостуващи звезди и то във Фкусното кътче на Дарин - поздравления и за двама ви за страхотния ви кулинарен гастрол (дали гастрол му беше името;)?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гостуващи, гостуващи са.
      Благодаря ти, Мина :)

      Изтриване
  6. Ох,че Фкуснооооо,отивам и аз да се подредя край масата,макар и с огромно закъснение,Пепи!

    ОтговорИзтриване