Тия кюфтета отдавна ги мислех. Чаках Ели Драгомирова да направи, да пусне, обаче тя чака да дойде пролет и да ми свърши празЪт. Защото напоследък нещо е все в опозиция. Подтиквам я аз да направи кифличките на мъжете си, тя се дърпа. Цяяял месец така. Пак ги направи, ама защо се дърпа толкова дълго? А едни кюфтета от праз ги чакам от миналата година. А тя дойде и следващата.
Ели, много си упорита понякога, да знаеш!
А кюфтенцата, естествено, не ми се получиха постни. Тъй като прошутото придава пикантен аромат, реших да "подсиля" постния им вкус с него. Това са кюфтенцата, с които гостувах на Дианка в блога.
Продукти:
1 ч.ч. леща*
1 малък морков или 1 с.л. универсална подправка
1 ч.ч. ситно нарязано
прошуто**
1 ч.ч. ситно нарязан праз
лук
2 белтъка
2 скилидки чесън (пасирани)
2 с.л. галета
щипка риган
и още:
олио за пържене
галета, брашно и царевичен
грис - 3/2/1 части.
*чашата е от 240 мл
** Прошуто или пикантна наденица.
Приготвяне:
* Лещата се сварява до
готовност, заедно с моркова, или универсалната подправка. Или и двете :)
* Отцежда се хубаво. (Тук
може да си сварите повече леща – голямата част за леща-чорба, а за кюфтетата
трябва около чаша и половина в сварен, отцеден вид.)
* Намачква се с вилица,
прибавят се останалите продукти и всичко обърква добре с лъжица.
* С мокри ръце се взема от сместа ( по една лъжица) и се оформят топчета, които
се овалват в смесените брашно, галета, грис.
* Сплескват се и оставят на
хартия, докато се приготвят всички.
* Пържат се в загрятата
мазнина от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се да се отцедят
на кухненска хартия.
* Сервират се със салата по
желание, но задължително с
млечно-чеснов сос.
***Кюфтета са вкусни прясно изпържени. Ако сместа е повече, приберете оформените и
оваляни в брашно топчета в кутия и изпържете непосредствено преди поднасянето
им. Вместо пържене могат да се
изпекат в намаслена тава или на хартия
за печене в предварително загрята фурна.
Мммм, как вкусно звучи...
ОтговорИзтриванети си правила подобни :)
ИзтриванеАй, тези кюфтенца много ми харесват! Добавката от прошуто е много добро решение, Пепи!
ОтговорИзтриванеС пожелание за хубави празници :)
Благодаря, Инче! Хубави празници и на теб!
ИзтриванеЕй, сега тъкмо ги видях:) Страхотно гостуване, Пепи! Радвам ти се от сърце! Перфектна си и като домакиня и като гост!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :)
ИзтриванеЩом са с бекон, могат и вкъщи да минат за постни, Пепи! Перфектен загар и форма си и им придала. Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеПостни, нали :) Защо ли ми звучи познато :)
ИзтриванеПрегръдки, Еви!
Пепи,както съм фен на лещата всичко с нея тача и милея!Страхотни кюфтенца,и сосчето им сосче,и салатката налична,чудесно ги нагиздила порцията!Отивам да те изчеткам и при Диди! :)
ОтговорИзтриванеНие тук бедстваме,да видим утре как ще се добера до работа.
Прегръдка и топла вечер,мила!
И утре го дават бедствено, Роси. То и при вас така, при нас вчера фуча, лед валя... днес е по-добре. Но не се знае утре какво ще е.
ИзтриванеПрегръдки и на теб!
Пепчо, много идейни кюфтенца! Скоро ще ги предложа на моя мъж, че само ме яде за една леща, която купих наскоро.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Давай, Таня :) Ако искаш дори безмесни ги направи :), ако не държиш на добавката-прошуто. Надявам се да ви харесат.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
И постни, и с месце - все са добри! Много апетитно си ги приготвила, така че човек не може да откаже! И прясна салатка за добавка, пък и сосче!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и спокойна нощ!
ще пробвам и аз следващия път без месце - ама тъй като за пръв път, реших, да не си правя съвсем експерименти.
ИзтриванеБлагодаря, Ина :) Лека нощ и на теб!
Пепи разкошни кюфтенца и мого интересна рецепта :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и Весели празници :)