Тези пурички са близки родственици на студентските пурички, но с добавени повече аромати и нишесте, вместо част от брашното, поради което се получиха много нежни и пръхкави.
Продукти:
100 гр. масло
100 мл. олио
100 гр. мас
100 гр. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. нишесте
около 650 гр. брашно (~4 ч.ч. )
2 мандарини - накиснати в гореща вода на два пъти за по 10
мин.
50 мл. ликьор (бадемов)
2 пакета
локум – от дългите, по 300 гр. (от втория остава малко )
Приготвяне:
* Кората на мандарините се настъргва на ситно ренде –
само оранжевата част. Излиза около 2
пълни супени лъжици. Почистват се от бялата част и вътрешността изяжда
* Настърганата кора се залива с ликьора.
* Настърганата кора се залива с ликьора.
*
Размекнатите мас и масло и олиото и
разбъркват (с тел за яйцата или вилица)
* Прибавят
се последователно захарта, киселото мляко със содата и мандариновата кора.
* Брашното
се смесва с нишестето и прибавя към маслената смес на 3-4 пъти.
* Меси се
тесто, което не лепне по ръцете. Събира се на топка и прибира в камерата на
хладилник за 15 мин.
* Следва
най-трудната част - рязането на локума на ивици.
Най-лесно става с намокрен в гореща вода нож, или потопен в брашно. Така локума
не лепне много по него.
* Тестото
се разточва на плот (ако лепне по него се поръсва с брашно – аз поръсих едната
половина, другата беше още по-добре охладена) на кора с дебелина 2-3 мм.
* В единия
край се поставят ивиците локум. Завива се
напред - 1,5 - 2 пъти; отрязва се
полученото тънко, дълго рулце.
* То от своя страна се нарязва напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* То от своя страна се нарязва напречно на малки рулца, дълги по 3-4 см.
* Нареждат се в НЕнамаслена
тава (или на хартия за печене).
* Тавата се прибира за 30-40 мин. в хладилник. (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин. в предварително загрята на 200* фурна - или до съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.
* Тавата се прибира за 30-40 мин. в хладилник. (или за 10-15 в камерата).
* Пекат за около 12-15 мин. в предварително загрята на 200* фурна - или до съвсееем бледо порозовяване.
* Тавата се изважда и пуричките веднага овалват (или поръсват) в пудра захар.
На тях не мога да им устоя, Пепи! За мен това са едни от най-вкусните сладки. Ще си взема няколко с кафето. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)
ОтговорИзтриванеИ аз не мога!:) Аромата, който си добавила ги прави още по-неустоими! Весели празници!
ОтговорИзтриванеВесели и на теб, Кате!
ИзтриванеСтрахотни са, Пепи!
ОтговорИзтриванеМятай едни локумки, стига с тези меденки :)
ИзтриванеВече ги похвалих ,но пак бих им се възрадвала,защото съчетанието локум и аромат на мандарина е велико,ще се опитат обезателно,още утре :),хихи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави празнични дни,мила!
Прегръдки и за теб, Роси и хубави празнични дни!
ИзтриванеЗабравих да се изкажа за моя начина рязане на локум- с топната в брашно ножица :).
ОтговорИзтриванеТо аз изобщо много неща режа с ножицата вместо с нож,например всички зелени пресни подправки,пера зелен лук и чесън,спанак,лапад...сигурно има и още ама това се сещам сега.
Хм, това за ножицата и локума не знаех. Иначе честичко я ползвам :) дори за рязане на месо :)) Благодаря, че сподели, Роси!
ИзтриванеНежни, пръхкави, мандаринени..... съвършено за Весели празници!
ОтговорИзтриванеМного весели на теб , Пепчо и цялото ти фемили;)!
стига да останат до празниците :)
ИзтриванеПоздрави и весели празници и у вас, Мъхче!
С локум и мандарини много ми допада! Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря ти, Ина! Весели празници!
ИзтриванеПреди няколко дни докато подреждах малките алкохолни шишнеца,които майка ми си колекционира, заради формите на шишетата, видях, че имам ликъор и се сетих че мога да направя с него интересен десерт.Често гледам по телевизията как го използват и се радвам че намерих тази рецепта тук.Обяснявате подробно и тъй като чакам гости довечера мисля че ще им хареса понеже има и локум, а те всеки път идвайки от Турция ми носят, явно и те си похапват добре.
ОтговорИзтриванеПреди малко изпеках една дозичка за проба без ликьор,но пак станаха разкошни.Следващия път количеството ще бъде като за нас - солидно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весело посрещане на предстоящите празници!!!
Ликьора е само за аромат, но и без аромата пуричките са топящи се в устата :) Вижте тук има едни други - тути фрути сладки, също са много пръхкави и топящи се :)
ИзтриванеПоздрави и да ви е сладко!
А какво нишесте се използва
ОтговорИзтриваненатурално пшенично, или царевично. Без оцветители и аромати.
ИзтриванеПреди години ползвах което и да е от тези, но в последните години си купувам голям пакет царевично нишесте и ползвам само такова - за сосове, за сладки.
Днес ги направих,станаха страхотни!Благодаря за хубавата рецепта
ИзтриванеМоля, пак заповядайте :) Има още едни пурички тук и куп други бисквитки :)
Изтриване