Страници

8 февруари 2013 г.

Баница със сирене

пак и отново :) 
или баничка с боза 


     Не е кой знае колко по-различна от баницата със сирене, която правех до преди месец с фини кори. Разликата е малка, но пък в плюс за тази и тя е в бакпулвера. В другата прибавям по лъжичка  сода за хляб в киселото мляко,  но тази определено ни става фаворит, защото е по-пухкава. А бакпулвера дойде от там,  от където М.то ми изпил газираната вода за баницата, а на магазин в 7 ч. не ще ида в никакъв случай. Е, следващия път пак си я направих с газирана вода, но и с обикновената вода си стана пухкава). Определено не съм открила топлата вода с него, защото Ели Драгомирова сподели за тайната проектантска съставка на баниците. 




Продукти: 
1 пакет фини кори за баница (400гр. - 15 листа) (тавата е правоъгълна с р-ри ~ 22/ 40см)
~ 400/500 гр. сирене
5+1  яйца
1 бакпулвер 
3 пълни с.л. брашно 
150 мл  вода (газирана; лимонада)
80гр. масло или олио + още 5 с.л. олио + 2-3 с.л. олио



Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва с масло/олио.
* Петте яйца се разбъркват с разтопеното масло или олиото (онова 80гр). 
* Към тях се прибавя брашното и бакпулвера; разбърква се.
* Сиренето се натрошава.  
* Взема се 1 кора, намазва се с по една лъжица от олиото (с четка, лесно и равномерно навсякъде). 
* Върху нея се поставя още една кора.  Тя се намазва с 2-3 лъжици от яйчената смес. 
* Върху нея се поставя още една кора. Поръсва се с натрошеното сирене.
* Трите кори се завиват на руло и поставят в тавата, която при мен е така премерена, че рулото от кори - поставено по дължината и - е съвсеем леко набрано.
* Така се процедира и с останалите 3 или 4 комплекта тройки кори.
* Готовата баница се нарязва напречно (на 3-4 части).
* Залива се с водата, разклаща се тавата, за да я поеме надолу.
* Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с последните  2-3 лъжици олио.
* Пече се в предварително загрята фурна на 190* на средна скара, до зачервяване. 
* Изважда се от фурната и :) тъй  като ние не искаме да е омекнала, а с хрупкава коричка, аз не я завивам с дебела кърпа, а оставям така да изстине. Докато направя айрана или извадя бозата от хладилника :)


63 коментара:

  1. Ех, как е бухнала!Страхотно вкусно изглежда,Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, отново преглъщам!
    Чудесна е, Пеп!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, като мине зърнения :) върни се и тук да я зърнеш.
      Хубави и ползотворни почивни дни!

      Изтриване
  3. Благодаря, че така стрктно спазваш обещанието си! Днес запрятам ръкави, че сън не ме ловеше снощи:))Чудесен резултат, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, НЕли :)
      Виж колко съм изпълнителна :)
      Поздрави и хубави събота и неделя и на теб!

      Изтриване
  4. Умопомрачително изглежда. Ще чакам по пощата.

    ОтговорИзтриване
  5. Ама че вкусотия:))) Изглежда страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна е! Мека, бухнала!
    И аз я правех със сода в киселото мляко, но с бакпурвер наистина става пухкава!
    Следваща баница ще е по твоя начин!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви, Ина :)
      Наистина е по-добра, отколкото със содата.
      Или може би ако содата ес брашно, а не в млякото.
      Прегръдки и на теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  7. Имам 2 пакета сръбски кори. Сега да тичам за фини ли?....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Танче.
      Първо направи баницата със сръбските, после купи фини :)

      Изтриване
  8. Охо говори ми за баничка с боза ... Ах как обичам :) Тук открих един български магазин наблизо и веднага отидох да си купя кори за баница и сирене и познай ... не съм яла по хубава баница от тази, когато си далеч от дома :))
    Сърдечни поздрави Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Еви :) Разни неща сега добиват друго вкусово измерение там :)
      Ей това е като разни детски вкусни спомени.
      Но от друга страна си добре, защото ще си направиш сама :)
      Поздрави и хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  9. Как ме кани да я грабна от чинията, Пеп! Разкошна е! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Еви :) Има и в чиния и на хартия :)
      Която ти харесва.
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  10. Тъй значи!С Драгомирова държите ключа за бараката само за вас си!
    Къде е сега онзи сърдит емотикон,дето се цупи и плези,считай го цъкнат ей точно тук! :)
    Пепи,каква е тази баница?!То не е просто баница!
    Това е баница-шедьовър!
    Страхотно е бухнала ,ярко жълтичка е,радва окото,обаче това тройно навиване в комплект за бакпулвера и газираната вода,които са ми новост веднага ме карат да си отметна на ум по чия рецета ще е следващата направена у нас баница!
    Благодаря ти още от сега!
    Отивам да я скролна пак,а на теб-прегръдка и лека нощ! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми липсват емотиконите и на мен.
      Роси, баницата е пухкава, става висока и наистина е много харесвана у нас. До там, че М. сам си пожела втората преди 3 дни с боза :)
      А ти с газирана вода не си ли правила? У нас с газирано си е тачена открай време - дори, преди време - с лимонада - придава съвсееем лек сладникъв вкус, но девойчето Жул не харесва и минахме само на газираната вода. А така трипластово - корите стоят отделени.
      А какво ти обяснявам всъщност, направи, пробвай :) пък с 6 яйца няма кака да не е жълтичка :) особено домашни.

      Лека нощ на теб!

      Изтриване
    2. Пепи,майка ми я прави винаги с газирана вода.Половинката знаеш и той се води у нас баницо правещ,преди повече,сега по-рядко,то от мен другите трудно се вреждат в кухнята де,та и той действа с газирана вода.
      Аз,не знам защо,но май никога не съм я включвала в състава като правя баница,а в същност хем си знам,че с газираната става много,много пухкава.
      Убягнало ми е някак или просто съм свикнала без нея,но....добри другарчета си имам да ме насочват правилно и няма да сбъркам като им се доверя :) да опитам без мляко,но с газ. вода .
      А трипластово пък изобщо не съм редила,аз все по две кори,...ще,ще......и пушек ще се вдига,бъди сигурна,вкара ми идеята,мърдане няма!

      Изтриване
    3. :) хах две по две, за по-бързо, нали? И аз съм го правила това. Но когато размазвах с лъжицата. Сега с четката е лесно и ги разделям - един по един листите.
      Хайде да спим :)

      Изтриване
  11. Чакай пак да питам ,че да съм сигурна-мляко в тази баница няма казваш?

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи,много ти е вкусна баничката и с боза и с кисело млекце!И дипа от авокадото ти е супер.

    ОтговорИзтриване
  13. Олелеее, Пепчеееее, умираааам.
    Много, много, много хубава баничка.
    Ох.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чупни си парченце, Рони :)
      Аз ще намина за бонбонче тези дни..

      Изтриване
  14. Пепи, баницата изглежда уникално вкусна!
    Искам да ти благодаря за всичко, което си споделила за приготвянето на глиганско месо, изчетох всички рецепти и приготвих уникално вкусен, гювеч с кореноплодни и гъби като мариновах месото с топлата марината-разбих ги ;)! Царица си!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм ти била полезна, Марианка!
      А аз ще отивам сега да пробвам едни друг дивеч, да видя какъв ще го докарам.
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  15. Прекрасна баничка, Пепи! Бухнала, съблазнителна и неустоима. Иска ми се да я имам за събота сутринта с чаша боза на масата...еееех мечти. :)
    Иначе аз винаги съм я правила с бакпулвер, но си прибавям и кисело мляко. Нали ние сме по креместите и сладко-солени баници, абе да има от всичко по малко. какво да се прави... :)

    Прегръдки, Пепи и един прекрасен weekend!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, ти си по креместите десерти и печива, Вени.
      Прегръдка и за теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
  16. Рано,рано изкушения. Кой би отказал на една пухкава и топла баница? Аз със сигурност не, нито моите хора у дома.
    Много е апетитна, Пепи! Поздравления и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. точно навреме за закуска, нали :)
      Приятна почивка и на теб, Нинка!

      Изтриване
  17. Пепчо, като гледам снимките ти, баничка ми се дояде. Ще опитам този вариант, че ми изглежда сочна, мекичка и вкусна. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Ще я пробвам! Харесват ми баници с брашно, защото са по-плътни и не чак толкова лигави :))
    Много апетитна е, идеална за закуска!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ауу, как обиди другите баници ти :)
      Хубави почивни дни, Инче!

      Изтриване
  19. Страхотно изглежда, Пепи -
    много сочна, пухкава и въздушна!
    Предлагаш едни чудесен вариант,
    поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Е никога нямаше да се сетя за бакпулвер в баницата, Пепи! Страхотно пухкавка ми изглежда, така че другия път ще е по твоя начин.
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудя се от къде да те блокирам теб - във Фейса или тук, в блоговете, хем ми се ще да надзърна и да видя вкусотията, хем после си викам, що ли ми трябваше:):):)Всяка твоя рецепта е вкусна, сигурна съм, че каквото и да ми поднесеш бих го хапвала с кеф! Приятна съботна вечер, Пепи и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не, КАте, как ти дойде на ум това?
      Нали знаеш, че имам много да ти връщам, особено сега с валентинските изкушения, които така изкушаващо си документирала и предлагаш!
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  22. Пеп, вчера правих една баница с локум, в която има нещо подобно в подготовката на корите с бакпулвер и точно разсъждавах как това може да се приложи и при солена и ето ти отговора :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да споделиш баницата с лоум, Зори :)
      Много обичам такава и ще ми бъде интересно да видя. Аз правя, но е тип баклава с локум.

      Изтриване
  23. Защо не я видях сутринта да закуся пред монитора?;)
    Любима!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Няма такава баница Пепи. Днес я направих. Много се хареса у дома.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях я, Кате, преди малко, чудничко изглежда, та чак ми идва да направя и аз една.Добре, че нямам кори, че бях станала :)

      Изтриване
  25. Прекрасна рецепта! Отдавна търсех нещо подобно, от първия опит става безкрайно вкусна и дори нямаше време за снимка преди да бъде опустошена :) Много ще се радвам на предложения за сладка баничка :)

    ОтговорИзтриване
  26. Прекрасна рецепта! Отдавна търсех нещо подобно, от първия опит става безкрайно вкусна и дори нямаше време за снимка преди да бъде опустошена :) Много ще се радвам на предложения за сладка баничка :)

    ОтговорИзтриване
  27. тук се извинявам но преди малко изтрих без да искам един коментар . баницата може да се поръси със сусам преди печене няма проблеми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А да питам - мога ли яйчената смес и сиренето да ги сложа на една кора, че от тази доза ще правя две, по-малки баници.. И също така мога ли да сложа хартия за печене, вместо да намаслявам тавата? :))

      Изтриване
    2. Може, разбира се, вземай по две кори - намазваш едната с олио, другата с яйцата и поръсваш със сирене. Но по-малко плънка да слагаш, че са фини и да не се разкъсат корите. Проблема е докато влязат в тавата, там дори разкъсани, пак ще се изпекат.
      Хартията за печене е чиста работа - дори децата си научих да я ползват, вместо да търкат тавите. Само че, ако е в тава намазана с олио, коричката отдолу става хрупкава, докато на хартията се задушава. Имай това предвид и избери как.

      Изтриване
  28. Най-вкусната баница, която съм правила!

    ОтговорИзтриване
  29. Най-вкусната баница, която съм правила!

    ОтговорИзтриване
  30. Реших да направя по различна баница от тази, която правя обикновено. Ама хич не сгреших като избрах тази рецепта. Получи се страхотно, невероятно вкусна баница! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разнообразието винаги е добре дошло :)
      Хапвайте със здраве!

      Изтриване
  31. Страхотна баничка се получи и се одобри вкъщи!

    ОтговорИзтриване