Баницата с готови кори е известна от времето, откакто готовите кори са пуснати на пазара, сигурно за улеснение на жените, макар че, така голяма част от тях не могат да точат. Защо пък и да точат, след като сега има изобилие от кори на родния пазар. Не само фини, а и къпани, дърпани, домашно точени..... видовете вече са двуцифрено число. Разлика в качеството винаги има, ама това е друга тема.
Аз съм от тия, дето могат да точат, но почти не го правя - първо поради липса на време, второ - щом ми е създадено удобство, защо да не се възползвам И аз съм човек, с нужда от почивка :)
"Надупената" баница се появи преди няколко години - поне аз я научих малко, преди да открия нет-а. Много ми хареса, защото така баницата винаги остава пухкава. Само дето трябва да внимавам в коя тава я правя - ако е тефлонова или неръждаема - изсипва се, със сигурност на плота.
Продукти:
1 пакет кори Фамилия (500гр) (тавата е правоъгълна с р-ри ок 20/ 40см)
400-500гр. сирене (или 2/3 сирене, 1/3-извара)
5-6 яйца
3-4 л. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
150 мл газирана вода
1 пак. масло (125гр)
Приготвяне:
* Дъното на тавата се намазва добре с масло.
* Поставят се по 3-4 кори, между тях се ръси сирене.
* Киселото мляко се разбърква със содата и на 2-3 пъти се намазват корите. Нарязва се - форми по желание.
* Разбъркват се яйцата с разтопеното масло, прибавя се газираната вода и се сипва сместа върху баницата - с лъжица, в нарезите, за да поеме и там.
* Разклаща се добре тавата и поставя да се пече на 180-190*.
* Когато е готова се изважда. И тъй като не искаме да е омекнала, а с хрупкава коричка, аз не я завивам, а оставям така да поизстине, преди да я нападнем - у нас задължително :) с айран.
До тук баницата е традиционна и достатъчно пухкава.
Но ако ще е "Надупена баница" следва:
* Веднага щом се извади се обръща тавата с баницата върху 4 чаши (купички) - в четирите края на тавата.
* Не се завива, само се оставя така да изстине. Не се пръска. Така остава бухнала, както е до момента на приключване на печенето. Няма опасност от падане на баницата, но е добре отдолу да се подложи нещо, защото се овлажнява плота/масата, над която е обърната тавата.
С готови кори е и баницата, която правя с късмети
за Нова година. Е, нея не я надупвам на купичките :) Напоследък вместо
да завивам късметите във фолио и поставям в баницата, завивам
късметчетата и поставям на коктейлни клечки. А според желанието на
любимците баницата бива видоизменяна от баница със сирене, до баница със
сирене и спанак. Но дряновото клонче вътре е задължително :)
ще я опитам! но 180°C не са ли малко за баница?
ОтговорИзтриванеочаквам указания!
междувременно засях луковичките на кокиченцата, които ми беше казала как да изсеша и сега съм любопитна дали ще изникнат на пролет.
Поздрав най-сърдечен!
Пепи,
ОтговорИзтриванеинтересно предложение! Не бях чувала за тоя метод на изстиване, но в твоя блог винаги има какво да научи човек :)
Поздрави за теб
Дани, напиши в Гугъл "надупена баница" и виж колко много ще излязат :) Вече е много известна.
ОтговорИзтриванеСтискам палци, Райна, че иначе е се изложа :) като съветник.
На мен не ми е малко - 180-190*, иначе ги изгарям бързо :) (не че градусите иматзначение, а времето :)))
Пепчо, не знаех, че така се казва :)
ОтговорИзтриванеИначе с "надупването" съм наясно, много често я обръщам!
Но понеже твоето "подреждане" на продуктите е различно ще го опитам!
Поздрави и хубав уикенд!
Хихи, ако не се спази условието за тавата, става "изсипана баница" ;)
ОтговорИзтриванеМного добре изглежда, трябва да си потърся подходяща тава :)
Хубав край на седмицата от мен, Пепи :)
Ето какво забравих да купя от магазина - кори за баница! Снощи видях рецептата ти и си казах, че трябва да приготвя нещо такова за закуска, ама като не си записах и на тия години бързо избледнява :)))
ОтговорИзтриванеДупараната :))) изглежда прекрасно!
Поздрави и много усмихнат есенен ден :)
Разкошна баница си направила, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЗнам отдавна рецептата, но май по-вкусна ми е, когато сама точа корите, а на този етап време нямам за това. :)
Прегръдки и пожелания за слънчев уикенд! :)
Пепи и ние тая "надупената" мммнннооооогггооо я увяжявяме в къщи, само дето първият ми опит беше плачевен, събирах я от плота, защото беше в тефлоновата тава...сещаш се за какво говоря,нали? След това станах спец.... за тавата иди реч....
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Нора
Да вземеш да метнеш към Бургас 2 - 3 парченца от оная жълтичката баничка .. ммм , чудна е :))
ОтговорИзтриванеПоздрави , Пепчо ! :))
нали се сещаш, че е с домашни яйчица е, затова жълтее :)
ОтговорИзтриванеНорче, затова съм пояснила каква да НЕ е тавата, мислиш, че аз не съм имала "изсипана" ли ;)
Евка, прекланям се пред всички хора, които отделят от времето си, за да точат (познавам и мъже такива).
Инче, поклон пред годините ти :)))) Сладурана!
Зори, така е - признах вече- друго име носи :)
Дани, през годините доста начини на "подреждане" на продуктите пробвах, но този най-ни харесва.
Поздрави и на вас, мили дами ихубавипочивни дни!
Току що направих баницата и вече е нарязана, изглежда прекрасно, хапнах едно парченце и направо...приказка. Моя любим е голям фен на баниците и я оцени достойно. Благодаря много Пепи!
ОтговорИзтриванеПо-пухкава,вкусна и сочна баница не бях яла,а още по-малко пък правила ! Вълшебство !
ОтговорИзтриванеМнооого благодаря !
Още не бяха изяли първата и ме изкомандваха за втора :))
Весели празници на всички !
Радвам се, че се е харесала!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :) и Весела празнична вечер!
Пепи,на една вълна сме!От както я научих тази надупена баница, само нея правя.Наистина остава пухкава,невероятна е и на вид и на вкус!Моята рецепта е почти същата,но в надупването е разковничето!Който не е пробвал,да я опита,за да направи разлика и да види ефекта!
ОтговорИзтриванеВесели празници!