Страници
▼
15 април 2013 г.
Пълнени фурми със сирене
Една "дреболия", от ония, дето къща не хранят, но пък са наслада за окото и небцето мое.
Не веднъж съм казвала, че харесвам съчетанието на плодове със сирене; а половинЪт пък - плодове с ядки. Но откакто преди време прочете колко полезен плод са фурмите, не мога се уредя да си напълня със сирене аз. Купя, оставя ги на видно място, да ме подсещат да направя.... и изчезнат.
Правя ги с всякакво сирене - гледам крема и синьо сирене да има; другото Дунавия, Фета, маскарпоне, или от онова мекото козе :) с бяла плесен. Ако сиренето е по-твърдо - лъжица заквасена сметана; малка скилидка чесън, или щипка лют червен пипер са по желание.
Най-пипкаво в цялата работа е ваденето на костилките. Не знам дали продават някъде без костилки. Пълненето е лесно - с подходяща малка лъжичка - бързо се довършват. А самия пълнеж е достатъчно вкусен, за да се напълни с него домат, или оформи на топчета с лъжица и гарнира салата.
Ето приблизително идеята, всеки може да си я оформи по свой вкус, или според съдържанието на сирене в хладилника.
За 30-40 фурми (по възможност бели, едри):
50 гр заквасена сметана
100 гр. крема сирене (Филаделфия най добре) или маскарпоне
50-70гр сирене Фета или Дунавия
50-70 гр. синьо сирене
шепа смлени, запечени безсолни ядки( бадемови, орехови, кедрови, лешникови.... )
по желание:
1 ч л ситно нарязан копър
или 1 скилидка счукан чесън
или 1 каф.л. лют червен пипер
тук са с копър
* Фурмите се почистват от костилките (черните по-трудно, затова предпочитам бели, но както се случи).
* Всички останали продукти (от ядките - половината) се смесват и разбъркват хубаво до получаването на хомогенна смес.
* С малка лъжичка или шприц с широк отвор на накрайника се пълнят фурмите.
* Поръсват се с оставалите ядки и по желание заливат леко с балсамова редукция.
Същите тези смокини, ако се увият в тъничко парче бекон или прошуто и запекат на скара до зачервяване се получава едно също толкова добро, но топло предястие.
Страхотни са така фурмите - въпреки, че вкъщи само аз си ги ям...или пък гостите...Много вървят за мезе към студено бяло вино. Чудно! Много готини рецепти пак си заредила (-: А подложката на чинията не е ли актуалната за сезона левурда?
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Да, Диде, листенца левурда са. Твоите ценни семенца си ги пазя у дома, защото когато трябваше да се сеят си отидох на село без тях. Сложих тук в саксия, ама знам ли дали ще излязат? Нищо, за догодина ще си имам семе.
ИзтриванеА за виното :) докато се сетя да го извадя, половината ги омитам аз :)
Поздрави и хубава седмица и на теб!
И аз съм за плодове с ядки, но не бих отказала и от тези:) Чудни са станали, Пепи!
ОтговорИзтриванеЗначи за мен ще останат със сиренето :)
ИзтриванеПепи, приготвила си направо гурме ястие. Прекрасно изглежда и звучи. открадвам си една фурма и се отдавам на блаженството й.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Да ти е сладко, Гери :)
ИзтриванеУспешна седмица на теб!
Ох,дай ми на мен от тези "дреболий" дето не хранят къща! Много добре ми идват! С фурми не съм пробвала, но ме изкуши!Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай, Натали, няма да съжаляваш :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
И като налееш и една чаша вино....
ОтговорИзтриванеОх отмъквам ти ги!
Неее, Дани :)
ИзтриванеЕла, ще пием по чаша (или две? ) вино!
Пепи, чуднички са ти фурмите! Адски апетитни! Скоро имам подходящ повод и мисля да се възползвам от предложението ти.
ОтговорИзтриванеНепрекъснато си купувам фурми без костилки от био магазините (само такива има), но мисля, че има и в обикновените магазини, специализирани за продажба на ядки и сушени плодове.
Поздрави! Хубава вечер!
Наблизо имам био-магазин и ще видя в него. Макар че така скоростта на изяждане ще бъде доста по-голяма :))
ИзтриванеПоздрави и лека нощ да ти е :)
Чудни са фурмите.
ОтговорИзтриванеМоже да се приготвят бавно, но резултатът си заслужава.
Точно така, Ели. А пък завити в лентичка бекон най-много заслужават уважение.
ИзтриванеИскам ги всичките, Пепи! Истинска наслада за сетивата!
ОтговорИзтриванеПридърпай ги, Еви :)
ИзтриванеАз ще запазя другите зад кадър :)
Благодаря ти!
Обичам фурми! При нас има само тъмни и макар да е пипкава работа ще пробвам!
ОтговорИзтриванеЗа сега ми се струва трудно да приема сладко и чесън, копър и лют червен пипер, но защо не! Докато човек не пробва, не може да каже окончателно мнение!
Поздрави и спокойна нощ!
Инче, :) само по едно от тези - копър, чесън или лют пипер :) не накуп. Много ще стане.
ИзтриванеАко решиш да пробваш - първо опитай без никаква подправка.
Поздрави и на теб!
Страхотно предложение, пак и отново, Пепи! И вкусово са в моя диапазон и на визия много ми харесват! Сърдечни поздрави, мила! Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Снежи! Много се радвам, че ти допада предложението ми :))
ИзтриванеПриятна вечер на теб!
О-о-обожавам!!!!!!! Просто това съчетанието на фурми и сирене е трепач, а пък ти така си обогатила плънката, че след трепач не знам кое следва, може би - по-трепач:) Чудни са, Пепи, вярно, че къща не хранят, обаче пък каква глезотия са само! Поздрави изкусителке!
ОтговорИзтриванеВярно е, Кате :) ама ако предложим двойно количество може и да нахрани, а :))
ИзтриванеПоздрави и на теб, колежке :))
Много интересно предложение Пепи, сега немога да сдържа любопитството си да опитам от тези фурми :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден :)
Благодаря, Иве!
ИзтриванеХубава и слънчева седмица на теб да е!
Голям гъдел си приготвила,Пепи!И презентацията е отлична-и клонче от любимия храст,и зеленко листенце левурдово,абе картинка с една дума!Много обичам фурми и предложението би ми допаднало,но сякаш бих ги напълнила по-скоро като десерт с подсладена млечна смес и ядки,ауууу,започвам чак да вия.....каква си подстрекателка ама....Прегръдка и хубав ден,мила!
ОтговорИзтриванеИ със сладка млечна плънка и ядки можеш да направиш, Роси. Ама нали знаеш, че аз хапвам сладко/солено, та чак някои неща и половинът научих.
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава вечер!
Ще ги опитам непременно приготвени така ,Пепи ! А опцията с лют пипер събуди любопитството ми ще я спазя задължително :) !
ОтговорИзтриванеПоздрави ! Хубав следобед !
С лютото е най-интересен вкуса, Ваня.
ИзтриванеС чесъна :) той е толкова малко, че аз не го усещам (но аз не съм мерило за чеснов аромат)
Поздрави и на теб и хубава вечер!
Странна комбинация - сладко и солено, но определено привлича вниманието и трябва да се опита! Левурдата също ми се струва много добра комбинация :))
ОтговорИзтриванеЗа който не смесва сладко и солено - да. Но за човек като мен, който от малък яде диня или ябълки със сирене - не. Ако не опита човек - няма как да знае :)
Изтриване