Страници

18 април 2013 г.

Постни сарми от лапад


     При мен понятията "постно" и "безмесно"  са силно омешани :),  но ако в някои ястия месо може и да не сложа,   то без сирене или яйца няма как да мине. Или почти няма; с много малки изключения. Тези постни сарми с листа от лапад са от изключенията. Е, ако  не се приеме лъжицата сметана встрани.  И така - постно - в този блог - да се чете като безмесно.
      Същите сармички успешно съм правила  с кайма, вместо с гъби, но този път реших  наистина да бъдат без месо. Нищо, че някои човеци търсиха каймата вътре. 
     Много е важно да се подберат широки листа лапад, за да се завиват по-лесно. Въпреки,   че аз достатъчно съм си калила търпението да завивам с къде-къде по-тесните листа от левурда.

  
Продукти за 5-6 порции:



50-60 бр. листа от лапад

ок. 150 гр. ориз (1 ч.ч.)

пресни гъби – печурки – ок. 150 гр.

сушени гъби (по желание) ок.30-40 гр.(2 с.л.)

3-4 стръка пресен лук

1-2 стърка пресен чесън

7-8 стръка пресен джоджен

черен пипер

ок. 70 мл. олио

2 с.л. домашна  универсална зеленчукова подправка ( или стрък целина, 1 морков и 1 чушка) 

сока на 1 лимон


 Приготвяне: 


* Листата се измиват. Изрязва  им се средната, дебелата жилка.
* Бланшират се във вряла вода за 2 мин. и оставят да изстинат (или  се поставят в микровълновата – по 10-на листа в чиния и завъртат за по 1,5-2 мин. на 500W) – така омекват, стават еластични и лесни за завиване.
* Ситно нарязания лук, чесън,  пресни гъби и подправки се задушават за 3-4 мин. в мазнината.
* Прибавя се измития ориз и запържва до прозрачност.
* Накрая се прибавят сушените гъби, ситно нарязания джоджен, посолява ако трябва (универсалната подправка е достатъчно солена)  и залива с ½ ч.ч. гореща вода.
* Разбърква се, отстранява от котлона и захлупва съда с капак. Оставя се ориза да набъбне така за 10 мин.
* На дъска или работния плот се поставя листото – ако са по-малки – поставят се по две листа, леко застъпени.
* В единия край се поставя от плънката, затваря се от двете страни и завива напред на рулце.  Така и с останалите листа.
* Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта листа от лапад, стръкове джоджен (дръжките може и изрязаните жилки на листата) – ако няма останали такива – поставя се една чиния на дъното. Ако е останала плънка - изсипва се върху тях.
* Най-отгоре се притискат с чиния. Заливат се с 3,5 ч.ч. вода; сока на лимона  и варят на  тих огън около 30 мин. след завирането им.

По желание могат да се сервират с цедено кисело мляко или  заквасена сметана.

 




37 коментара:

  1. Хм, такива само на първото сервиране са с мляко, Пепи, после не стига и до сервиране даже - минем заминем, всеки дига капака на тенджерата и си ги дояждаме като закуска/мезе, на крак :)
    Много ги обичаме!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У нас тъй се получи, но с капака на кутията.
      Че аз ги вадя от тенджерата и прибирам в кутии манджите.
      Малко ги поразкъсах сармите с това вадене и няма ни една цяла, ама... колкото толкова. Много са нежни листата.

      Изтриване
  2. Любими са ми ,Пепче-много ги уважавам....

    ОтговорИзтриване
  3. Направо ми налита да обиколя пазарчетата след работа за лапад. А и сега е много подходящ момент- главния "враг" на зелениите отсъства и няма да се мръщи. Сармички единствено съм приготвяла с лозови листа и вкусът с лапад ми е непознат. Ще опитам тази комбинация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо вчера коментирахме лапада от пазара :) Като видях едно място, където го берат, а там се извеждат кучетата от съседните блокове, преди години още се отказах да купувам лапад от пазара. Или някъде из близките гори (ако ме заведат), или от село.
      А листата от лапад са много по-нежни, Нинка, съответно повече ни харесват от лозовите (които никой друг не яде, а тези и с левурда - са любими и на щерката.

      Изтриване
  4. Оооо,ето я пак моята порцийка,ама тя още ли е при теб,Пепи,а аз я чакам да пристигне :)).
    Много ми допада всичко с лапад,с гъбките е екстра предложение,особено като има и сметана за допълнителен разкош!Чудесни,свежи и много апетитни снимки,мила!Прегръдка и хубава вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Сармичките са свежи, затова и снимките :))
      Хубава вечер и у вас!

      Изтриване
  5. А колко са хубави и с листа от цвекло, само дето не зная какво беше цвеклото - захарно, кръмно или салатно! Плънката може и да е с ориз и булгур, или само с булгур. Хубавото е, че всичко е на момента, в сезона! Отново и отново - поздравления! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще питам Жоро Бордовски, той прави разни баници с листа от цвекло.
      Благодаря, Ана, поздрави на теб!

      Изтриване
  6. Постните сарми са ми любими! Тези са тъкмо за сезона, а добавката от гъби ги прави още по-вкусни! И аз сменям понякога ориза с булгур или кафяв ориз.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само аз явно няма да го сменя никога :) пробвах с кафяв ориз, но ми го отхвърлиха хората. С булгур много ми харесва агнешкото. Ама да не оплесквам една от малкото си постни публикации :)
      Поздрави и на теб, Ина и хубава вечер!

      Изтриване
  7. Наложи се няколко пъти да препрочета заглавието, мислех, че грешка имам, но не. Прекрасно си ги завила, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Еви :) постни са. Ориз и гъби. Е, случва се и у нас де. Нищо, че Мише и Жул ровиха да търсят кайма :)
      Благодаря :)

      Изтриване
  8. Ама си хубава на снимката във вестника...
    Там ги изядох, сега продължавам и тук :)
    Прегръдка, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ейй, Дани, ти си ми личната ромка, нали :)
      Прегръдка и хубав петък да ти е и на теб!

      Изтриване
  9. Пепи, тоолкова вкусни изглеждат, направо огладнях. Аз предпочитам май да са с гъби, а не с кайма. Открадвам си едничка, да знаеш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Тази рецепта директно влиза в тефтера ми!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ви е вкусно, дами :))
    Хубав петък и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз си помислих, че си се объркала със заглавието, даже проверих и съставките, за да няма уловка нещо:):):). Пепчо, ама то при теб и постното е вкусно, обожавам такива сармички, а пък твоите си имат и гъбки и повече подправки. Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Кате :) Добре подправени са, дори си мислех, че тия дръжки джоджен отдолу допълнително ги ароматизираха.
      Много хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  13. Ух изглеждат страхотно тези сърмички, а и са постни, направо ще изям монитора :)
    Сърдечни поздрави Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Недей, иве :) нови ще правя. Днес специално за целта си набрах по-широки листа лапад. Ще ти телепортирам някоя :)

      Изтриване
  14. Какво да кажа освен, че съм силно заинтригувана като любител на всичко зелено. Джодженът е задължителен и заедно със сърмичките отива в чакащи за приготвяне рецепти! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) а аз до скоро отричах джоджена като подправка за сарми, ама и нали все месни правех :) Виж на постните - страшно им ходи.
      Поздрави и на теб, Нели!

      Изтриване
  15. Пепи, много ми харесва, че споделяш всичко толкова добронамерено, че си готова да помогнеш с практичен съвет. Да, ти готвиш с удоволствие и вероятно ЗА удоволствие, но съм сигурна от личен опит, че ежедневното изхранване на едно семейство не е никак лесна работа. А ти го правиш с такава лекота! При теб някак естествено съжителстват и сложните рецепти, и по-простите, "от нищо-нещо", и тези, дето всички налични и СЕЗОННИ продукти се опозотворяват по един прекрасен начин. Дано повече млади мами те четат, за да се учат на домакинство, а не да си хранят дечицата си с боклуци. Много, много уважавам това, което правиш! А.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амиии, понякога готвя и по задължение :)) Сигурно на всекиму се случва да има своите моменти, когато иска да си почине или да не виси край котлона.
      Много ти благодаря з а коментара :) Така е, предпочитам да се храним с известна нам храна; а тъй като самата аз съм била млада и неопитна се радвам, ако мога да бъда в полза на някого. А най-вече - и на моите деца ще бъде от полза написаното тук.
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  16. Много нови и хубави рецепти, Пепи -
    и пълнените фурми, и малинови мъфините, но тези сарми са така актуални!
    Изглеждат страхотно - свежи, ароматни и апетитно вкусни, определено по мой вкус!
    Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Твоето мнение точно за тази рецепта е много важно а мен, знаеш защо.
      Поздрави сърдечни и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  17. Разкошни са, Пепи!Но де у мене туй търпение:)

    ОтговорИзтриване
  18. Ех, разкошотия. Макар и постни, сармите се кипрят апетитни и уханни в чинийката.
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Стаси!
      Весели и светли празници и на теб!

      Изтриване
  19. Май трябва да ида на очен!
    Правилно ли четат моите очи?
    Безмесно ястие?
    Хайде, ще се прежаля и ще се почерпя, щом има сметана за гарнитурка :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо де, аз вече правих и с кайма :) можеш там да се класираш :)
      И неееее, не ходи на очен. На точното място си :)

      Изтриване
  20. Чудесно, това търсих! Почвам ги!

    ОтговорИзтриване