Страници

16 май 2013 г.

Пълнени домати с печено сирене



      Или пълнените домати на Маги. Голямо благодаря, Маги :flower:за това, че  сподели рецептата за  тези наистина перфектни пълнени домати с печено сирене.  Незнайно защо те прочетох,  че и след пълнене се запичат доматите.  Уж с два чифта гледам :umnik2: .


      
      Затова пък сега - бонус - рецептата в два варианта - Пълнени домати с печено сирене  smile1 и Запечени пълнени домати с печено сирене
Запечените домати са на синьо-точковия фон, декорирани с листа маруля и босилек;
Само пълнените домати с печено сирене - са на подложка от листа левурда и бяла покривка.



Вече има достатъчно добри домати на пазара - с вкус на домат и сочни; не гумени. И розови има в изобилие. Изобщо - направете  си, не ги отлагайте, а аз ако още веднъж ги похваля, ще трябва вместо да си доспя в почивния ден,  да сложа парче сирене да се пече .... и пак готвене.  Хубаво е доматите да са по-малки, не огромни, за да не ядем само печено сирене. Ако са големи - Маги препоръчва да се срежат на две. Аз обаче съм си малко  странна с пазаренето на домати през пролетта :) и винаги гледам да купувам по-малки, защото съм решила, че така няма шанс да случа на кухи домати.


Продуктите са: 

домати 
сирене 
сурова чушка (пиперка :) или люта )
зехтин 

босилек или риган по желание от мен


* Сиренето се нарязва на тънки филии. 
* Нарежда се в тава, на един ред. 
* На доматите се отрязва капаче към дръжката. 
* Изважда се сърцевината, нарязва и поставя върху сиренето. 
* Поставят се и няколко  парчета чушка - люта, или салатна - сиврия, златен медал (с дебелите не се получи толкова добре ),  поставят се подправките, залива се със зехтин и пече (200*) до зачервяване ( в загрята фурна е готово за 10-15 мин.) . 




* През това време доматите се посоляват съвсееем малко отвътре и обръщат с отвора надолу на кухненска хартия, да се отцедят. 
* Изпеченото сирене се намачква се  или пасира;  смесва се с нарязаните листа босилек (или риган) и с готовата смес се пълнят  доматите. 



И сега от мен :smile1: 
* Готовите напълнени домати се връщат в горещата фурна и запичат за още 5 мин. на 200* - омекват съвсем малко; зехтина от сиренето поема в тях и се получава чудесно предястие :) 


И двата варианта много ми хареса.
Ако сиренето е много солено, може да се смеси с извара или крема сирене. Или да се обезсоли и отцеди от водата. 

Между другото, една хитринка за по-бързо обезсоляване на сирене - нарязва се на дебели филии и залива с гореща вода. Горещата вода по-бързо му изсмуква солта и за 8-10 мин. е готово.




И тук с месестите и сладки розови домати, любезно предоставени от BILLA за предизвикателството "Градините на  BILLA ".  Като човек, който много държи на родното производство и най-вече  на продукцията от градината на мама, няма как да не оценя тези, които се произвеждат в България, с. Звъничево от производителя Gimel -  ферма за отглеждане на биозеленчуци. Както  често се шегувам, за мен еко и био е продукцията, отглеждана на чист въздух и задължително с вкус на мамините, а тези домати мога спокойно да ги впиша в тази категория.










34 коментара:

  1. Пепиии, звучи и изглежда страхотно! Ще опитам рецептата още довечарd, но ще я модифицирам с овче сирене!
    Поздрави и разкошен ден!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, и тук сиренето е овче, Ваня :) много го харесвам и аз. А като е запечено, домашните не усетиха. Надявам се да ти харесат и на теб :)
      Поздрави и хубав ден :)

      Изтриване
  2. Пепи, много изкусително ги представяш, ще пробвам, че обичаме всеки от посочените продукти. Сетих се, че преди години, като нямаше винаги моцарела, заливахме с вряла вода сирене на големи филии, не че докарвахме характерния вкус, ама...Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. особено, ако е прясно и домашно сирене :)
      Хубав ден и на теб, Иглика :)

      Изтриване
  3. Ами така е, два варианта трябва да са, че повечко да си похапнем и да има и за нас:) Ама са чудни, Пепчо! А пък снимките и аранжировката са страхотни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. И двата варианта ми харесват, Пепи, а и доматите влизат в сезон :) Непременно ще ги опитам и с единично, и с двойно печене. Приятен и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единично и двойно печене е точния термин, Снежи :)
      Благодаря ти, хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  5. Това е прекрасно,Пеп! толкова е свежо и вкусно! Бравост!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална идея и изпълнение, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че беше Маги, та да ме просвети с пълнежа, Еви :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. И ще се пробва определено. Благодаря за идеята, Пепи! От всяка грешка има поука, нали? А твоята "грешка" си е чудна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Естествено, Гери :) Така пък има един вариант в повече на тези домати :)
      Хубва край на седмицата на теб!

      Изтриване
  8. Много сладурски и несъмнено вкусни!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно е предложението на Маги, и в двата варианта ще е вкусно!
    Страхотна идея за разнообразяване -
    поздрави, хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Пък и е време вече да разтоварим след зимните ястия :)
      Лека нощ и хубаво утре на теб!

      Изтриване
  10. Пепчо, и аз така:
    1. ЧЕТА "ВНИМАТЕЛНО"
    2. ЗАПЕКОХ ДОМАТКИ ТАЗИ СЕДМИЦА, НО С ДРУГ ПЪЛНЕЖ;)
    Ще се пробват и тези-звучат не само пролетно, но и много лятно;)
    Хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поне ме успокояваш, че не съм само аз :)
      Хубаво и на теб да е, Мъхче!

      Изтриване
  11. Полезна грешка, щом има още един вкусен вариант!
    Много са изкушаващи, пък и идва сезона на доматите! А домати и сиренце си е мнооого добра комбинация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пък и да разтоварим, слез зимните менюта :)
      Благодаря, Ина, поздрави и на теб!

      Изтриване
  12. Ехааа, даже и домашно овче сирене имам!Страхотно изглеждат и ще си направя от тези вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато ти отговоря, моето домашно узряло вече го няма, ще плача горко над прясното, че сълзите ми да го посолят и узрее по-бърже :)))
      Привет, Бети :)

      Изтриване
  13. Пепи,ама пъстро,че пъстро е тук,много красиви презентации си направила!
    А че е супер вкусно изобщо не се съмнявам,снимките са красноречиви,пък и обичав сирена запечени във или върху всичко!
    Сърдечна прегръдка от мен и ти пожелавам невероятно емоционални предстоящи дни,мила!
    На Жул-супер купон,много щастливи моменти и попътен вятър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз сърдечно благодаря, Роси и ти пожелавам много хубаво време, пътуване и красиви места да посетиш!

      Изтриване
  14. Пепи,на 21.05 имах повод и направих доматите без да се запичат за предястие.По вкусно нещо не съм яла.Почти не опитах от другите вкусотии.Реших,че това ще бъде ястието през това лято!Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че намерих още един съмишленик за тези запечени домати.
      Наистина сиренето така е много вкусно.
      Поздрави и хубаво лято :)

      Изтриване
  15. Ммммм толкова обичам тази комбинация. Дръпвам си едно доматче и се наслаждавам на вкуса :))
    Сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб, Диде!
      Подсети ме с този коментар, че вчера си накупих точно дребни домати, но пък от сигурен нашенски производител и ще си направя и аз довечера :)

      Изтриване
  16. А, това съм пропуснала!
    Много свежа идея. Хареса ми.
    И печени, и двойно печени - всякак бих ги хапнала.
    Обичам домати със сирене. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, ето ти идея за утре. Или пък за черитата - нали каза, че без това не им обръщаш внимание вече, втръснаха ви :)

      Изтриване