Страници

25 юли 2013 г.

Конкильони с филе и патладжани


От ония големите раковини пак.  Но тъй като много харесваме  печената паста с патладжани, нямаше как да подмина първите патладжани от градината на мама и наличието на няколко пакета  паста конкильони в шкафа.





Продукти (4 порции): 

Половин пакет паста Конкильони (Conchiglioni) – около 250 г.
2 средни домата (или консерва домати ) ок. 500г.
1 голям  патладжан (ок. 400г)
1 чушка
5-6 скилидки чесън
сол на вкус (или 1 с.л. универсална зеленчукова подправка)
1 равна с.л. захар
60-70 мл  
олио
две три щипки риган
~150г. пушено сирене
300 г. варено пушено .филе или шунка

250-300 г. кашкавал;
пармезан по желание


Приготвяне:
* Патладжанът се бели, реже се на ситни кубчета и поставя в солена вода, за да излезе горчивия сок (белите патладжани и кръглите светло лилави може да не се изкисват, тяхното съдържание на соланин е малко).
* Отцедения патладжан и ситно-нарязаната чушка се запържват в олиото, докато остане на мазнина.
* Прибавят се настърганите домати (или пасирани от консерва) и отново задушава, докато се изпари  водата на доматите.
* През това време пастата се поставя да свари  в 2 л. вода, според указанието на пакета – около 12-15 мин.  Отцежда се, но се оставя от водата около половин чаша.
* Сосът с патладжана се посолява, прибавят се захарта, риганът и пасираните скилидки чесън. Задушава се още 3-4 мин.
* Отстранява се от котлона и прибавят настърганото пушено сирене и нарязаното на ситни кубчета  филе.   
* В тавата за печене  се сипва отделената чаша вода от варенето на пастата. 
* Пълнят се охладените раковини с готова плънка – всяка събира по около 1 с.л. от нея и нареждат в тавата.
* Отгоре се настъргва кашкавалът и запича в предварително загрята фурна до зачервяването му.
* Преди сервиране може да се поръсят допълнително с пармезан.  


19 коментара:

  1. Размазващо вкусно,Пепи!Ей така запечена паста ми е толкова любимо на небцето,а и тези раковинки супер чудничко си ги напълнила и този път!
    Прегръдка и хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох че вкусно предложение :) и с патладжани от градината на мама ... дваш по вкусно ! Мисля да го изпробвам с испански патладжан Пепи ... с друг в момента не разполагам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, цяло блаженство е това ястие... Страхотно звучи и изглежда, голяма вкусотия!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп, обичам пълнена паста :)
    Ще прескоча филето!
    И поздравления за публикацията!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ееее,Пепи, не свършиха ли тези конкильони .. Определено са ми слабост и не спирам да ги търся из магазините. Да не би да си открила някъде?
    Важното е, че изглеждат перфектни и много вкусни.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда безумно вкусно, Пепи!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи и аз се размазах като Росито.......Голяма вкусотаааа!

    ОтговорИзтриване
  8. Сега ще ме караш да търся такива раковини! :) Обичам паста, плънката също много ми допада и ще трябва да се прави!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Подстрекателка такава! Къде са моите раковинки:) Иначе идвам да изяждам вашите:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ще сменя вида на пастата, но задължително ще хапна такова;)Лека вечер , пепчо!

    ОтговорИзтриване
  11. Това е чудесна идея, Пепи,
    изглежда страхотно - вкусно и ароматно, апетитно и ефектно.
    Поздрави и пожелания за едно хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, Пепчо и аз се размазах:) Толкова апетитно ястие, че не мога да си намеря място вече... Неприлично вкусно! Хубав вторник от мен, пък аз ще мисля нещо:)

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, мили дами! Пастата може да смените (Мъхче), но плънката пробвай - аз нали съм пристрастна към патладжана, много я харесвам.
    Поздрави и дано малко хлад полъхне, че тия дни са ужасяващо горещи!
    Кате :) какво ще мислиш ти?

    ОтговорИзтриване
  14. Много са ти изкушаващи рецептите с паста (и другите също) и като пуснеш някоя такава рецепта...направо ми иде да захапя екрана (-: Горещо, не горещо - ще се правят в най-скоро време (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горещо, горещо :) но се налага да ядем :)
      Хубави почивни дни, Диде!

      Изтриване
  15. Пепчи, може ли да предлагаш такива вкусотии и човек да остане безучастен!! Прекрасно изглежда и съм сигурна, че е невероятно вкусно, а и снимките го показват!! А сега искам да те изкуша да се включиш в играта на блогърите и да отговориш на десетте ми въпросчета тук http://rumqntikavkuhnqta.blogspot.com/! Вярвам, че ще ти е интересно и забавно!! Поздрави и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
  16. Интересно ми е, Руми и забавно :) ама трудно се концентрирам да пиша, както се вижда напоследък :) по- ми е приятно да чета. Но ще, обещавам (не само на теб) да отговоря в близките дни :)
    Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Изглежда невероятно апетитно! Още преди дни видях публикацията, но нямах възможност да напиша коментар и още оттогава ми се хапва толкова много нещо подобно. При първа възможност ще се възползвам от рецептата ти и ще ги приготвя! :)
    п.с. И аз съм те включила в предизвикателството, но тъй като виждам, че не съм единствената, ще разбера ако нямаш възможност. И на другите да отговориш - пак ще ми е много интересно да науча повече за теб! :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти харесат :)
      Добре дошла, Александрина!
      За предизвикателството - ще го направя :) въпреки, че не мислех - преди време имаше подобна игра по блоговете и тогава отговорих (има го тук някъде)
      Поздрави и на теб и хубав край на седмицата!

      Изтриване