Страници

11 август 2013 г.

Свински гърди в сос от нар


Ето и тук рецептата за свинските гърди, с които гостувах в блога на Соня -Моето сладко хоби

Продукти: 
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни) 

2 с..л.- едрозърнеста горчица 
2 с.л. кетчуп 
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едро смлян кимион
1 ч.л. едро смлян черен пипер 
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от:  мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет) 
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) . 

1 с.л. царевично нишесте 




Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене. 
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и   маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно) 
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене. 
 * Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти. 
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин. 
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода. 
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин.


Картофите за гарнитурата са приготвени както тези, отново в плик за печене.

3 коментара:

  1. Пеп, правила съм ребра в сос от нар... :) зная, че е много вкусно.
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ме разбираш, Зори :)) като ги възхвалявам.
      Хубава и успешна седмица на теб!

      Изтриване
  2. Майсторка си, Пепи! Сигурна съм, че месото в компанията на нара е станало великолепно, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване