Това да се счита като почерпка за оня юбилей за 700-те пуликации , който мина с едни печени картофи. Истинска канибалска. Любимото мезе на Мише от ранна детска възраст. Когато се събрахме много се изненадах, защото не се суши - само се осолява, но после тати заключи философски - "то е като сланината, при която слагаме в качето по някоя мръвка" (тогава сланината се правеше в малко дървено качЕ). Долу-горе същото е, само дето това не е толкова "мокро" като онова при сланината.
Суровото месо не е за притеснение, тъй като:
не е топлинно обработено, но е кулинарно обработено - солта го "готви" - разгражда колагена (белтъка) в месото (не е кърваво; "изпича" се); солта прониква в месото и убива разните бактерии, ако ги има - пържолите се режат дебели ок. 1.5 см.
Солено е; но е мезе все пак. Не се яде с лъжицата както се опитват някои хора.
Чисто месце. От рибица. Дори име си няма милото, та ще си остане
Сурово-солено месо
Главния :) продукт е свинска рибица (контрафиле) - сухо и крехко месо без сухожилия. Може и да става с друго месо, но не съм пробвала. И тъй като го правя с прясно месо, ще чакам следващото домашно :)
Сол, черен пипер, кимион.
Рибицата се нарязва на пържоли с дебелина ок. 1.5 см. ( чак с шублер не измервам, на око :))
Поръсва се обилно със сол (но не чак до побеляване) от двете страни.
Пържолите се нареждат в чиния, може и да се застъпят, но да бъдат в единия край на чинията. Тя се поставя под наклон така, че месото да се отцежда в свободната и част.
Така се оставя за 24 часа в хладилник.
Обира се отцедената течност и пържолите отново посоляват (вече нормално, като за печене) от двете страни и оставят под наклон в хладилник за 24 часа.
Това упражнение се повтаря още веднъж - на третите 24 часа месото е спряло да пуска сокове и няма нищо за отцеждане.
Поръсват се от двете страни още веднъж със сол и с подправките, нареждат се на един ред в чинията и отново в хладилника :) на студено за още 24 часа, през което време се обръщат 2-3 пъти. Така горния слой засъхва малко.
После си режем на дъската кубчета като зарчета и си казваме наздраве
В свежо фолио или торбичка се съхранява спокойно до 10 дни (за повече не мога да кажа), но когато сме правили по-голямо количество (от половин рибица) прибирах във фризера, добре опаковани. Тъй като месото е добре осолено, когато се наложи да измисля бързо мезе изваждам и оставям 15 мин. на стайна Т* - готово е за хапване.
и да се изфукам (най-после) с новите си солница и пиперница - подарък от приятел.
Мила Роси, сърдечно благодаря за светлеещите мелнички. Много приятна изненада беше! Голяма занимавка са, дори да не се налага посоляване, някои хора пак си ръсят
Чудесно мезе, Пепи!
ОтговорИзтриванеИ честита занимавка :)
И у нас малкият фъстък ръсеше сол на поразия,
докато не махнах едната батерия, че ми трябваше :D
Усмихнат петък!
Дани, ти ме разсмя с батерията :) у нас така ми вадят батерията на фотото от време на време и изпадам в паника, че не работи. а то какво правите вие :)
ИзтриванеМного хубав петък и на теб да е!
Интересно мезе на авджи Стоев ! Ще носи доста червено вино, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ още как :) добре пие!
ИзтриванеБлагодаря, Ванка, поздрави и на теб!
Може ли и мое да е любимо това? Мишо няма да ми се разсърди, знам си. Велика си Пеп, нямаш равна на вкусно приготвените домашни мръвки. Лично аз не познавам друг да прави това по-добре от теб! И честит канибалски ябилей, 7000 0000 0000000000000000000 и т.н. да станат!
ОтговорИзтриванеМоже :) много хард мезе си е.
ИзтриванеБлагодаряяяяя :)
Пепи, рецептата за туй мезе май трябва основно от мъжете ни да се чете! После и да я приготвят! Четенето за вдъхновение, че без много-много усилия ще си подсигурят мезето от месце, приготвянето - да се фукат, че на тях се дължи един от основните фактори за приятна раздумка на почерпка :) Сигурна съм, че е великолепно! Сестра ми прави подобно мезе и всички послушно се подреждаме с вилички в ръка :)
ОтговорИзтриванеИ с малко закъснение - Честито за юбилейната рецепта! Към опитването на пълнените картофи добавям и това мезе :) И аз съм от тези, които са се ровили из твоите рецепти и са намерили не една, която реализирана се е озовавала на трапезата ни - Благодаря!
С пожелание да бъдеш нестихващ извор на кулинарни идеи - приятна вечер! И наздраве!
благодаря ти, Албенка!
ИзтриванеНаздраве и хубави почивни дни на теб!
а мезето наистина е мързеливо :) с малко усилия, много винце ще изпие :)
Малко с едно наум, но защото ти имам вяра, особено като говорим за месо, ще си опитам от мезето на старши, Пепи. :) Хайде, наздраве и да ви е соленко. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
изпича се от солта, Гери. Не се притеснявай за това.
ИзтриванеПоздрави на теб и хубави почивни дни!
Честит канибалски юбилей, Пеп! Още много пъти по толкова публикации и все така вкусно и разнообразно. А за това мезе какво да ти кажа -голям респект получих от това "от ранна детска възраст":) Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нели :) Ами така е с ранната детска възраст - някои ядем попара (и все още), други са отраснали с мръвка :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
:)) Усмихна ме,Пепи,благодаря ти,мила!
ОтговорИзтриванеЧестити 700 отново и нека стават хиляди,само мерак да имаш да списваш канибалското местенце!
Със сигурност всеки един твой почитател може да открие тук своята храна и ценни съвети!
Прегръщам те и пожелавам на семейството много уютен и усмихнат уикенд!
Докато имам мерак, Роси :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Много хубави да са и вашите почивни дни!
Да му завиди на авджи Стоев всеки човек, Пепи! Страхотно мезе! :)
ОтговорИзтриванеистинско, нали :)
ИзтриванеНе разбира хич от мезета този човек:) Чудесно е! Хубав уикенд , Пепи!
ОтговорИзтриванеда му се чудиш чак :)
ИзтриванеХубав да е и на теб!
Да му е сладко на авджи Стоев хубавото мезе и наздраве!
ОтговорИзтриванеХубави събота и неделя, Пепи!
колкото повече изсъхва става по твърдо и солта избива отгоре му . Оправя се с бърза консумация и много вино "може и леко да се изплакне с вода" :) наздраве
ОтговорИзтриванеНе оставяме да изсъхва. Яде се влажно. Нищо не изплакване, то си е като да ядеш сланинка. Не преяждаш с него :) както ми е днес :)))))
Изтриване