Страници

20 февруари 2014 г.

Мезето на авджи Стоев :)


Това да се счита като почерпка за оня юбилей за 700-те пуликации  :innocent:  , който мина с едни печени картофи. Истинска канибалска. Любимото мезе на Мише от ранна детска възраст. Когато се събрахме много се изненадах, защото не се суши - само се осолява, но после тати заключи философски - "то е като сланината, при която слагаме в качето по някоя мръвка" (тогава сланината се правеше в малко дървено качЕ). Долу-горе същото е, само дето това не е толкова "мокро" като онова при сланината. 
Суровото месо не е за притеснение, тъй като:
не е топлинно обработено, но е кулинарно обработено - солта го "готви" -  разгражда колагена (белтъка) в месото (не е кърваво; "изпича" се);  солта прониква в месото и убива разните бактерии, ако ги има - пържолите се режат дебели  ок. 1.5 см. 

Солено е; но е мезе все пак. Не се яде с лъжицата :girl_haha: както се опитват някои хора.
Чисто месце. От рибица. Дори име си няма милото, та ще си остане 



Сурово-солено месо 




Главния :) продукт е свинска рибица (контрафиле) - сухо и крехко месо без сухожилия.  Може и да става с друго месо, но не съм пробвала. И тъй като го правя с прясно месо, ще чакам следващото домашно :) 

Сол, черен пипер, кимион. 

Рибицата се нарязва на пържоли с дебелина ок. 1.5 см. ( чак с шублер не измервам, на око :)) 
Поръсва се обилно със сол (но не  чак до побеляване) от двете страни. 
Пържолите се нареждат в чиния, може и да се  застъпят, но да бъдат в единия край на чинията. Тя се поставя под наклон така, че месото да се отцежда в свободната и част. 
Така се оставя за 24 часа в хладилник. 
Обира се отцедената течност и пържолите отново посоляват (вече нормално, като за печене) от двете страни и оставят под наклон в хладилник за 24 часа. 
Това упражнение се  повтаря още веднъж - на третите 24 часа месото е спряло да пуска сокове и няма нищо за отцеждане. 
Поръсват се от двете страни още веднъж със сол и с подправките, нареждат се на един ред в чинията и отново в хладилника :) на студено за още 24 часа, през което време се обръщат 2-3 пъти. Така горния слой засъхва  малко. 


После си режем на дъската кубчета като зарчета и си казваме наздраве :wine-truth:


В свежо фолио или торбичка се съхранява спокойно до 10 дни (за повече не мога да кажа), но когато сме правили по-голямо количество (от половин рибица) прибирах във фризера, добре опаковани. Тъй като месото е добре осолено, когато се наложи да измисля бързо мезе изваждам и оставям 15 мин. на стайна Т* - готово е за хапване. 



и да се изфукам (най-после) с  новите си  солница и пиперница - подарък от приятел.
Мила Роси, сърдечно благодаря за  светлеещите мелнички.  Много приятна изненада беше! Голяма занимавка са, дори да не се налага посоляване, някои хора пак си ръсят   :-*

21 коментара:

  1. Чудесно мезе, Пепи!
    И честита занимавка :)
    И у нас малкият фъстък ръсеше сол на поразия,
    докато не махнах едната батерия, че ми трябваше :D
    Усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ти ме разсмя с батерията :) у нас така ми вадят батерията на фотото от време на време и изпадам в паника, че не работи. а то какво правите вие :)
      Много хубав петък и на теб да е!

      Изтриване
  2. Интересно мезе на авджи Стоев ! Ще носи доста червено вино, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И още как :) добре пие!
      Благодаря, Ванка, поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Може ли и мое да е любимо това? Мишо няма да ми се разсърди, знам си. Велика си Пеп, нямаш равна на вкусно приготвените домашни мръвки. Лично аз не познавам друг да прави това по-добре от теб! И честит канибалски ябилей, 7000 0000 0000000000000000000 и т.н. да станат!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, рецептата за туй мезе май трябва основно от мъжете ни да се чете! После и да я приготвят! Четенето за вдъхновение, че без много-много усилия ще си подсигурят мезето от месце, приготвянето - да се фукат, че на тях се дължи един от основните фактори за приятна раздумка на почерпка :) Сигурна съм, че е великолепно! Сестра ми прави подобно мезе и всички послушно се подреждаме с вилички в ръка :)
    И с малко закъснение - Честито за юбилейната рецепта! Към опитването на пълнените картофи добавям и това мезе :) И аз съм от тези, които са се ровили из твоите рецепти и са намерили не една, която реализирана се е озовавала на трапезата ни - Благодаря!
    С пожелание да бъдеш нестихващ извор на кулинарни идеи - приятна вечер! И наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Албенка!
      Наздраве и хубави почивни дни на теб!
      а мезето наистина е мързеливо :) с малко усилия, много винце ще изпие :)

      Изтриване
  5. Малко с едно наум, но защото ти имам вяра, особено като говорим за месо, ще си опитам от мезето на старши, Пепи. :) Хайде, наздраве и да ви е соленко. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. изпича се от солта, Гери. Не се притеснявай за това.
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Честит канибалски юбилей, Пеп! Още много пъти по толкова публикации и все така вкусно и разнообразно. А за това мезе какво да ти кажа -голям респект получих от това "от ранна детска възраст":) Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нели :) Ами така е с ранната детска възраст - някои ядем попара (и все още), други са отраснали с мръвка :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. :)) Усмихна ме,Пепи,благодаря ти,мила!
    Честити 700 отново и нека стават хиляди,само мерак да имаш да списваш канибалското местенце!
    Със сигурност всеки един твой почитател може да открие тук своята храна и ценни съвети!
    Прегръщам те и пожелавам на семейството много уютен и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато имам мерак, Роси :)
      Благодаря ти! Много хубави да са и вашите почивни дни!

      Изтриване
  8. Да му завиди на авджи Стоев всеки човек, Пепи! Страхотно мезе! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не разбира хич от мезета този човек:) Чудесно е! Хубав уикенд , Пепи!

    ОтговорИзтриване
  10. Да му е сладко на авджи Стоев хубавото мезе и наздраве!
    Хубави събота и неделя, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  11. колкото повече изсъхва става по твърдо и солта избива отгоре му . Оправя се с бърза консумация и много вино "може и леко да се изплакне с вода" :) наздраве

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не оставяме да изсъхва. Яде се влажно. Нищо не изплакване, то си е като да ядеш сланинка. Не преяждаш с него :) както ми е днес :)))))

      Изтриване