Сарми при мен много най-вече в зелев лист. С лозов лист само аз ги харесвам, но имам едни новини, че и младежът Н. ги е проял. Поздравления на този, който е успял да го убеди!
В повечето случаи ги правя с кайма (дори да е от месо с доказан произход, пак е смляно на кайма), но си е друга работа да са с шарено свинско месо. И ориза и зелето понасят мазнината му. Пък и като отделих листата на сармите, авджи се зарадва на нов вид "манджа" - ориз с месо, сервирано на топки в чинията. И евентуално листа за втора употреба
Нищо ново под слънцето (което изненадващо липсва тези дни), но ето им рецептата.
Зелеви сарми с кълцано месо
листа от кисела зелка - всяко нарязано на 2-3 правоъгълни парчета, на които са отстранени твърдите жилки. Изобщо тия жили винаги ги отстранявам - и като готвя зелето, и за сарми.
~600-700 г шарено свинско месо - врат, гърди
~ 150-200 г ориз
2-3 с.л. доматено пюре
1 с.л. подправки - смес от равни части кимион, черен пипер, чубрица.
2 с.л. универсална подправка
70-80 мл олио
Приготвяне:
* Месото се нарязва/накълцва - със сатърче било по-доброто според М. и разбърква с подправките, измития ориз, доматеното пюре и олиото.
* На всяко парче листо се поставя пълна лъжица от сместа и завива на стегнато руло, с прегънати двата странични края, за да не излиза плънката.
В обикновена тенджера (или глинен гювеч за фурната):
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния.
* Пълни се не повече от 3-4 пръста до ръба и, налива се вода/зелев сок - равни части - така, че да ги покрие.
* Включва се котлона и щом заврат се оставят да къкрят около 1,5ч. (а с гювеча във фурната - 2 часа.)
Готвене в Crock-pot:
* Завитите зелеви сарми с кълцано месо се нареждат на два реда на тенджерата, без да се поставя нищо на дъното.
* Наливат се равни количества вода/зелев сок -1,5 -2 към 1 част ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
* Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз.
Приготвянето на млечен сос, ако се налага :)
* Изцежда се сока (не повече от 500мл е) и кипва в тенджерка на котлона.
* Разбива се 1 кофичка кисело мляко с щипка сол и 2 с.л. препечено брашно.
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата.
* Прибавя се парченце масло.
Обичам ги с кълцано месо!
ОтговорИзтриванеДруго е усещането :)
И когато правиш с лозов лист,свиркай :)
Хубава вечер, Пеп!
Непременно, Дани :) без това съм единица.
ИзтриванеХубава е на теб!
Ех, да имах за вечеря... :)
ОтговорИзтриванеВ интерес на истината у нас винаги са се првели с ориз (понякога и месо към него) и толкова. А в семейството на любимия се правят само с месо (много рядко с ориз) и със сос. Ама обичам всякак, така че сега и по твоите, Пепи, въздишам. :)
Поздрави сърдечни!
Значи при теб, Гери, трябва да се обединят двата обичая и да ги направиш както ти харесват :)
ИзтриванеВземи си едничка, пак ще направя :)
Радост за очите и душата са тези сърми, Пепи! Не бих отказа, досега не съм ги приготвяла с кълцано месо, май е време да се поправя. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеАко не тази - другата зима пробвай, Еви. Дори и с пилешко месо са хубави.
ИзтриванеПрегръдка и за теб :)
За първи път няма да публикувам дълъг и обстоятелствен коментар. Това са моите сарми: с кълцано шарено месо, останали на мазнина, без никакъв сос. Любими! Браво, Пепи! Ана
ОтговорИзтриванеНяма сос - няма и хляб :) ще наблегнем на сармите, Ани :)
ИзтриванеСвърших си зелето, Пепи... Тъжно гледам сърмите и се ядосвам, че не правих достатъчно тази година, да ги преям, та сега да не бърча чело от жал. Както и да е, да отбележа, че пак нещо много вкусно, любимо мое и много апетитно си сервирала. Посмях се на тази част с листата втора употреба. Много позната ситуация :))
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден ти желая!
Ти не прибра ли във фризер, Снежи? И моето се оказа, че свършило, а уж не съм готвила. Раздал го милия. Добре, че бях прибрала два-три пакета за фризера.
ИзтриванеОбожавам и с кайма, и с месце:) Чудесни са, Пепи!
ОтговорИзтриванесамо сарми да има, нали :)
ИзтриванеМного ги обичам с кълцано месо. Жалко, че свършихме зелето :)
ОтговорИзтриванеее ама какви сте пъргави всички - рано-рано свършвате зелето :)
ИзтриванеЗащо ли си ги пожелах с кафето?! Изкусителка такава! Страхотни сармички, майстор си на ястията и това е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, КАте :) Вземи си, може и след кафето :)
ИзтриванеПепи,чудни си ги направила!Така ми изглеждат,а и вече като съм те дегустирала на живо съм убедена,че ще са не само изглеждащи,ами и реално много вкусни!Всякак бих ги уважила,много обичам сарми.Като правиш с лозови листа викай ни,ние и тримата сме фенове,ще помагаме.Сърдечна прегръдка и много хубав четвъртък да ти е,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Роси!
ИзтриванеРадвам се ,че сме с еднакъв вкус за сармите :)
Прегръдка и за теб и много хубава вечер да ти е!
С месо, кайма или само ориз; в зелеви, лозови, листа от липа или лапад - все ги харесвам! Сарми да са!
ОтговорИзтриванеПепа, твоите са много изкушаващи!
Хубава вечер!
Чудесна идея и чудесни сармички Пепи -
ОтговорИзтриванекато вкус, разнообразие и визия...
Поздрави и хубави мартенски празници!
благодаря ви Ина и Дианка!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта на вас!