26 февруари 2014 г.

Зелеви сарми с кълцано месо



Сарми  при мен много :nyam: най-вече в зелев лист. С лозов лист само аз ги харесвам, но  имам едни новини, че и младежът Н. ги е проял. Поздравления  на този, който е успял да го убеди! 
В повечето случаи ги правя с кайма (дори да е от месо с доказан произход, пак е смляно на кайма), но си е друга работа да са  с шарено свинско месо. И ориза и зелето понасят мазнината му. Пък и  като отделих листата на сармите, авджи се зарадва на нов вид "манджа" - ориз с месо, сервирано на топки в чинията. И евентуално листа за втора употреба :secret:

Нищо ново под слънцето (което изненадващо липсва тези дни), но  ето им рецептата. 




Зелеви сарми с  кълцано месо 

листа от  кисела зелка  - всяко нарязано на 2-3 правоъгълни парчета, на които са отстранени твърдите жилки. Изобщо тия жили винаги ги отстранявам - и като готвя зелето, и за сарми

~600-700 г  шарено свинско месо - врат, гърди
~ 150-200 г ориз
2-3 с.л. доматено пюре 
1 с.л. подправки - смес от равни части  кимион, черен пипер, чубрица. 
2  с.л. универсална подправка
70-80 мл олио

Приготвяне: 
* Месото се нарязва/накълцва  - със сатърче било по-доброто според М. и разбърква  с подправките, измития ориз, доматеното  пюре и олиото.
* На всяко парче листо се поставя пълна лъжица от сместа и завива на стегнато руло, с прегънати двата странични края, за да не излиза плънката. 

В обикновена тенджера (или глинен гювеч за фурната): 
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния. 
* Пълни се не повече от 3-4 пръста до ръба и, налива се вода/зелев сок - равни части -  така, че да ги покрие.
* Включва се котлона и щом заврат се оставят да къкрят около 1,5ч. (а с гювеча във фурната - 2 часа.) 

Готвене в Crock-pot:

* Завитите зелеви сарми с кълцано месо се нареждат на два реда на тенджерата, без да се поставя нищо на дъното. 
* Наливат се равни количества вода/зелев сок -1,5 -2  към  1 част ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).
Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз.  

Приготвянето  на млечен сос, ако се налага :) 

* Изцежда се сока (не повече от 500мл е) и  кипва  в тенджерка на котлона. 
* Разбива се 1 кофичка кисело мляко с  щипка сол  и 2 с.л. препечено брашно. 
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата. 
* Прибавя се парченце масло. 

21 коментара:

  1. Обичам ги с кълцано месо!
    Друго е усещането :)
    И когато правиш с лозов лист,свиркай :)
    Хубава вечер, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно, Дани :) без това съм единица.
      Хубава е на теб!

      Изтриване
  2. Ех, да имах за вечеря... :)
    В интерес на истината у нас винаги са се првели с ориз (понякога и месо към него) и толкова. А в семейството на любимия се правят само с месо (много рядко с ориз) и със сос. Ама обичам всякак, така че сега и по твоите, Пепи, въздишам. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи при теб, Гери, трябва да се обединят двата обичая и да ги направиш както ти харесват :)
      Вземи си едничка, пак ще направя :)

      Изтриване
  3. Радост за очите и душата са тези сърми, Пепи! Не бих отказа, досега не съм ги приготвяла с кълцано месо, май е време да се поправя. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не тази - другата зима пробвай, Еви. Дори и с пилешко месо са хубави.
      Прегръдка и за теб :)

      Изтриване
  4. За първи път няма да публикувам дълъг и обстоятелствен коментар. Това са моите сарми: с кълцано шарено месо, останали на мазнина, без никакъв сос. Любими! Браво, Пепи! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма сос - няма и хляб :) ще наблегнем на сармите, Ани :)

      Изтриване
  5. Свърших си зелето, Пепи... Тъжно гледам сърмите и се ядосвам, че не правих достатъчно тази година, да ги преям, та сега да не бърча чело от жал. Както и да е, да отбележа, че пак нещо много вкусно, любимо мое и много апетитно си сервирала. Посмях се на тази част с листата втора употреба. Много позната ситуация :))
    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти не прибра ли във фризер, Снежи? И моето се оказа, че свършило, а уж не съм готвила. Раздал го милия. Добре, че бях прибрала два-три пакета за фризера.

      Изтриване
  6. Обожавам и с кайма, и с месце:) Чудесни са, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ги обичам с кълцано месо. Жалко, че свършихме зелето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ее ама какви сте пъргави всички - рано-рано свършвате зелето :)

      Изтриване
  8. Защо ли си ги пожелах с кафето?! Изкусителка такава! Страхотни сармички, майстор си на ястията и това е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, КАте :) Вземи си, може и след кафето :)

      Изтриване
  9. Пепи,чудни си ги направила!Така ми изглеждат,а и вече като съм те дегустирала на живо съм убедена,че ще са не само изглеждащи,ами и реално много вкусни!Всякак бих ги уважила,много обичам сарми.Като правиш с лозови листа викай ни,ние и тримата сме фенове,ще помагаме.Сърдечна прегръдка и много хубав четвъртък да ти е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси!
      Радвам се ,че сме с еднакъв вкус за сармите :)
      Прегръдка и за теб и много хубава вечер да ти е!

      Изтриване
  10. С месо, кайма или само ориз; в зелеви, лозови, листа от липа или лапад - все ги харесвам! Сарми да са!
    Пепа, твоите са много изкушаващи!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна идея и чудесни сармички Пепи -
    като вкус, разнообразие и визия...
    Поздрави и хубави мартенски празници!

    ОтговорИзтриване
  12. благодаря ви Ина и Дианка!
    Честита Баба Марта на вас!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...