и до кудкудякане втори епизод. Съвсем сериозно приключвам с яйцата, че ще получим белтъчно натряване. Ама и Мише не роптае срещу яйцата. Обещавам, че приключих, но ще покажа и тези две "сърдечни" идеи.
Едната е простичка - варени яйца. Идеята се завъртя преди време във ФБ в онези анонимни страници, които събират снимки, които са харесали - без източник, без рецепта. Е да, тук рецепта не трябва. Само яйца, парче картон, 2 ластичета и химикал/молив, или нещо такова. И свежо фолио/стреч, или торбичка, в което да се постави яйцето, тъй като всеки картон е бил в книжарница. Моя дори е корица на тетрадка, нямах търпение да търся картона.
Парчето картон трябва да е с дължина не по-малка от 15см. и ширина ок. 8-9см. За по-голяма точност - картона, сгънат на две по дължината трябва да е с височини колкото диаметъра на яйцето (ама и обяснение).
Яйцата се сваряват и се белят едно по едно, тъй като трябва да са горещи, за да се подложат на тази манипулация.
Обелено се поставя бързо в плика (завива в стреч фолиото) и поставя хоризонтално в картона. Върху него се поставя химикала (молив,четка за рисуване) и веднага се стяга с ластиче последователно от двете страни.
Така се оставя да престои около 5 мин. и тогава се развива. Готово е, хванало калъп на сърце - долната част на картона остава остра. Друг е въпроса жълтъкът в коя част на яйцето е бил разположен и чист късмет е да се окаже по средата, когато се среже. С малко повече яйца се получава - 3 от 6 са точни, но с такава дълга фотосесия рискувах не помощ от съпруг във връзването на ластиците, а смразяващ поглед докато задържам яйцата за салатата.
Следват Яйца на сърца във филия - досега подвизаваща се закуска у нас като Яйца на очи във филии. Е, тук има следи от някакъв колбас или пушено месо. В днешния случай филиите са големи, защото много харесваме и купувам един хляб от сравнително нова частна фурна, който е килограм и филиите са големи. Затова пък сърцата са две :) Едното е цяло, другото е разбъркано с малко намачкано сирене (и парченца шунка на дъното )
С формичка за сърце (естествено ) се изрязва средата на хляба.
В тиган се загрява парче масло и поставя изрязаната филия. Внимателно се чуква яйцето, за да остане цяло, или се пълни с яйчената смес. Тигана се захлупва с капак, за да успее яйцето да се изпече и забули и отгоре, при което най-добре запазва формата на сърце. За около 3 мин. филиите със сърца са готови.
И докато приготвяте другите, ако не си ги опазите, оставате без тях за фотосесията. Затова пък другите филии са двойно запечени и лично на мен - по-любими (хрупкави). Но формата се вижда най-добре на сърцата, които са смес от яйце и сирене.
Тук тигана не се покрива с капак, а след 2 мин. запичане/пържене, филиите се обръщат от другата страна, добавя още парче масло и запичат за още 2 мин.
Много "сърдечна" публикация, Пеп!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
така е, Дани :(
Изтриванеама ще мине вълната :)
Ти да не правиш масова подготовка за св. Валентин? При всички случаи са се получили чудесни сърчица (-:
ОтговорИзтриванеХубав ден, Пепчо!
изненадвам всички, нали :)
ИзтриванеХубава вечер на теб :)
Пепи, страхотни идеи за предстоящия празник. Поздравления! Поне от 2 години зная за тази с вареното яйце, но все не се наканвам да я изпробвам .
ОтговорИзтриванехайде де, никак не е трудно :)
ИзтриванеМного "сърцата" публикация Пепи ... явно вече си на Валентинска вълна :)
ОтговорИзтриванеИ аз съм ги правила тези яйца ... ефектно и атрактивно си е!
Чакам и други "сърдечни" идеи :)
А до тогава поздрав с прегръдка!
Да видим дали ще ги осъществя другите, Дани :)
ИзтриванеЧудни сърца..пак:) Няма как иде любовен празник:) Чудни са,Пепи!
ОтговорИзтриванетака е. Ха сега да те видя като ти донесе щраусово яйце половинЪт как ще го направиш на сърце :)
Изтриванечудесна идея благодаря:)
ОтговорИзтриванеМоля :)
ИзтриванеЕй, какво ли не прави любовта :), другия път да измислиш как преди да ги свариш да придобият форма на сърце:)
ОтговорИзтриванепърво ще трябва специална порода кокошки да селектирам, Веси :)
ИзтриванеИнтересен начин за придобиване на форма. Какви ли не идеи измислят хората. У нас празника със сърчицата ще го пропуснем тази година. Но яйца бихме хапнали.
ОтговорИзтриванеЩом се налага :)
Изтриванеспирам ги за седмица поне у нас :)
Много интересно е Пепи, и подходящо за наближаващия празник!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Пепи, ама струи направо обич от теб, да знаеш. :) И аз си пожелавам да говоря със същата топлина за любимия след време - както ти за твоя Мише. :) А яйчицата ти са чуднички, как ще се оплаче той... Всеки би се трогнал от такова внимание. :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите емоции и ти желая още по-хубав ден!
Много са красиви Пепи!
ОтговорИзтриванеИ аз съм си обещала един ден да ги правя. :-)
Много хитри идеи.
ОтговорИзтриванеКрасиво и вкусно.
Виждам, че си готова за св. Валентин. Нищо, че уважаваш повече Трифон Зарезан.
Няма лошо да празнуваш 2 в 1.
Пожелавам ти хубава вечер.
Аааа,ама помощника ти е станал много нетърпелив,Пепи!
ОтговорИзтриванеАз викам толкова години вече ще е претръпнал и свикнал.Особено след толкова на брой публикации и не знам си колко по толкова отчети.
Но го разбирам,в това зимно,ракиено време салатата не чака,търпилото-хич. :))
Обаче пък яйцата са чудесни,станали са бижу!
А филийките супер много ми харесват,с разбърканото яйце със сирене сякаш даже малко повече.
За 14-ти ще имаш вече една дузина предложения с идеи за празничната трапеза!
Сърдечни прегръдки и наздраве да ви кажа на двамата с Мише!
Боже, колко любов има в твоята кухня, Пепчо;)!!!
ОтговорИзтриванеПри теб върви усилена подготовка за св. Валентин! :) Какво ли още интересно ще измислиш за останалите 7 дни ?! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ме радваш с тази валентинска вълна, Пепи! Ха, белким и аз прихвана нещо...Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеМного обичам яйца във всякаква разновидност, но заради кръвното на милото, ги избягвам. На твоите освен, че ще им се насладя виртуално, бих уважила и реално, Пепи! Прегръдка с пожелания за прекрасни почивни дни! ;)
ОтговорИзтриванеИдеята наистина е популярна, но при теб са се получили много добре. Аз ги правих с едни тънички шишчета, та едва ги докарах на форма:). А филийките са много оригинални, Пепи! Поздрави и прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеауу Кате, пропуснала съм я при теб , сега ще я видя. Със шишче определено не става - ще се впие в белтъка, при по-силен натиск. Химикал или молив са добро решение.
ОтговорИзтриванеДами, много ви благодаря, че се отбихте и днес да видите какви съм ги свършила :)
Хубави събота и неделя и много усмивки на всички!
Me encanta un regalo a mi paladar ¡¡ ohhh excelente receta,abrazos.y saludos.
ОтговорИзтриване