И нов за мен и сие вкус на нов продукт. Тай къри паста. Подарък от Танита, прелетял отвъд океана, с която се видяхме на живо през това лято. Дойде най-после реда им да ги опитам - заредих с прилично количество кокосово мляко и започнах от най-лютото. Следователно всички други ще са по-добре.
Благодаря ти, Таня и се радвам, че се срещнахме и на живо!
Благодаря ти, Таня и се радвам, че се срещнахме и на живо!
.
Докато изчаквах да дойде времето за пастата (или да намеря повод да сготвя с нея, както се случи с предизвикателството на Кикоман за Масала с патладжани и картофи) се порових тук-там за повече информация (не, че Таня не ми преведе и изпрати рецептата де). Според това, което научих за готвенето с тази паста з а много ястия се използва готова, за да се пести време. В Индия масала са ястия, в които съставките се готвят в комбинация с фино смлени подправки, много пъти съчетани под едно име като гарам масала, ачар масала, виндалу масала (това последното специално към свинското месо) .Добавянето накрая на кокосово, или кисело мляко обогатяват вкуса и намалят лютивината му. Нищо, че вида става малко "странен" за разбиранията на моите традиционалисти.
Когато започвах да готвя това ястие направих изричната уговорка, че няма да задължавам никого да го яде, тъй като не знаех моите дегустатори как ще приемат вкуса на кърито. Е, хареса се, изяде се, дори татко си взе допълнително, което вече значи "много добре" прието.
Масала със зеленчуци и свинско месо
(за 3 порции)
2 с.л. соев сос Кикоман лайт
3 + 2 с.л. олио
1 глава кромид лук
1 тиквичка
1 патладжан
2 зелени чушки
2 моркова
Приготвяне:
* Патладжана и тиквичката се белят и нарязват на кубчета.
* Морковите и чушките се нарязват на тънки ивици.
* Месото се нарязва на ивици;
* Лука се нарязва на полумесци и претрива с ръка, за да се отделят пластовете.
* Прибавя се соевиея сос и разбърква.
* Олиото ( трите лъжици) се загрява в голям тиган.
* Месото и лука се поставят в него и запържват на средна температура за около 4-5 мин.
* С решетъчна лъжица се изваждат се в чиния.
* В тигана се прибавят другите две лъжици олио, тиквичката и патладжана, 1/3 от бульона и се готвят, докато течността се изпари (около 3-4 мин.) .
* В тигана се прибавят другите две лъжици олио, тиквичката и патладжана, 1/3 от бульона и се готвят, докато течността се изпари (около 3-4 мин.) .
* Прибавят се морковите и чушките и къри пастата, смесена с останалата част от бульона.
* Готви се на ниска температура вече и разбърква в продължение на 7-8 мин. Изваденото месо се връща в тигана.
* Нишестето се разтваря в кокосовото мляко и се прибавя към зеленчуците.
* Бърка се, докато заври и се оставя да къкри 1-2 мин.
* Отстранява се от огъня (имах късмет да го готвя на истински огън ), поръсва с нарязания магданоз и отново разбърква.
* Сервира се със сварения ориз.
Да ти е честит подаръкът! Много апетитно ястие, а и игликите ти как са цъфнали:)
ОтговорИзтриванеДа ти е честит подаръкът! Много апетитно ястие, а и игликите ти как са цъфнали:)
ОтговорИзтриваневсички цветя, които цъфтят през април си бяха цъфнали. Включително и самардалата беше пораснала и орязах :)
ИзтриванеЕкзотично ми звучи и вкусно ми изглежда, Пепи. Само дето не ми е толкова екзотична фантазията, та да си представя и вкуса. Давай идея с какво да заменя тази къри паста.
ОтговорИзтриванеИ встрани от рецептата, ама ми стана любопитно, кориандър защо слагате в ракията?
Поздрави и прегръдки!
Снежи, ракията става менте "мускатова" :)) много добър заместител е на този аромат.
ИзтриванеЗа заменянето на пастата не знам - по-добре потърси големите Метро-Лидъл-Кауфланд-Била, има го там, виждала съм в 3 от тези 4. (единия не ми е любим магазин)
Поздрави и на теб и прегръдки!
Запреглъщах, Пепи! :) Рядко ми се случва, колкото и да се блазня по това-онова, но тук наистина усетих и вкуса и аромата от снимкте само. Поздравления! A такива пасти май виждах в Лидл при последното представяне на азиатска седмица, но подминах - у дома само синът ми би опитал. Таткото ни е по-голям традиционалист от вашия ;))
ОтговорИзтриванеМоят татко, Ирме :) на "нашия татко" :)) което беше изненадващо за мен. Тази вечер пак ще праяв за човеците, че ще ги изпращам.
ИзтриванеТакива пасти има в Метро, Лидъл, в Била, в Кауфланд.
Ти си вземи една (не отровно люта) и като готвиш отдели за себе си. Ей така, да опиташ :)
Хубаво е човек да бъде верен на традициите, но и изпробването на нови вкусове, продукти, подправки, си е тръпка, най-вече за домакинята. Пепи, справила си се, по снимките личи! Много се радвам, когато мога да прочета за по-новаторски неща, които излизат от ежедневната рутина в кухнята. Този път твоята кухня май е излязла навън, в градината, при цъфналите иглики. Много пролетно, много приятно. Ана
ОтговорИзтриванеИ много ми беше приятно да готвя на истински огън :) усещането е различно, всичко се готви бързо :)
ИзтриванеМного, много ми харесва тази рецепта. Поздравления.
ОтговорИзтриванеНо се чудя моите консерватори дали ще го приемат?
Щом баща ти го е харесал, може пък и моите да го одобрят.
Време е да се научат да консумират нови продукти.
Ако се сетиш на някой шопинг до Метро - вземи си, но не люто. Ще го хареса Кирчо. С кокосовото мляко много добре си пасва.
ИзтриванеСтрахотно апетитно изглежда ястието ти,Пепи!Нямам съмнение,че се е харесало на твоите дегустатори.Те така обичат да се дърпат превантивно,но после друго става и искат допълнително.
ОтговорИзтриванеЧудесно съчетание от свежи зеленчуци и крехко месце,а с кокосовото мляко е още по-интересно и ароматно!
Честити подаръци от Танита,да са ти в помощ все на такива прелестни гозби!
С пожелание за успешна седмица,мило другарче и на късмет да ти е!
Благодаря, да ти е спорна седмицата и на теб, другарче мило!
ИзтриванеНамерили (любимците) та се развихрили :) да капризничат.
Много екзотично и вкусно изглежда, Пепи :)
ОтговорИзтриванеЕх, защо не съм там сега да си хапна и аз :)
ела де :) колко пъти да те каня :)
ИзтриванеОтново великолепна рецепта. Благодаря! Имам няколко въпроса, понеже искам да я пробвам. В Габрово никъде не намерих от тези сосове кикоман, мога ли да го заменя със соев сос? А относно къри-пастата, имам гарам масала, имам и червено къри на паста, с кое от двете мога да заменя вносната, която е използвана в рецептата? Или може би и с двете?
ОтговорИзтриванеДеси, можеш да сложиш всякакъв соев сос. Откакто опитах този, се убедих, че не е само оцветена солена вода, затова продължавам да си го купувам. И вместо да сложиш 3 лъжици друг, слагаш 1 лъжица от този. Има го и в Била.
ИзтриванеА за Thai къри пастата - можеш да сложиш от червената - предполагам и тя ще е люта. и подправките вътре са съвсем близки, ако не и еднакви.
За съжаление нямам опит с тях, затова предлагам да сготвиш това ястие с двата вида подправки :) и да видиш как ще ти хареса повече.
Ей, Пеп, преди седмица мой колега се завърна от Индия и ми донесе Граам масала, но в сух вариант. Още не съм сефтосала подправката. Идваш тъкмо навреме с тази манджица. Супер е, благодаря.
ОтговорИзтриванеХайде пробвай, пък кажи как е сухата. Че аз преди години изхвърлих едно пакетче - много миришеше бе :)
ИзтриванеТочно по мой вкус :)
ОтговорИзтриванеВиж свинско не съм правила с кокосово мляко,
но ще го опитам.
Хубава седмица, Пеп!
Когато пишех се сетих за теб, Дани :) че не съм ходила още за лимонова трева. Ама много вали тук тия дни.
ИзтриванеХубава седмица и на теб :)
Пепи, и аз не съм опитвала, ама никак няма да й се дърпам на твоята порция. :) Направо пак огладнях по никое време.. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни! :)
Да ти е сладко, Гери :)
ИзтриванеПопадне ли ти случай - пробвай вкуса. Струва си :)