Страници

11 април 2014 г.

Споделено от кухнята на Elti.....в петък, на гости



 Петък е, време за гости smile3503

      Днешния ми гост  изпрати снимките и рецептите за виртуалното гостуване още преди няколко дни и нямах търпение да дойде петък, за да ги споделя  тук. Много ме изненада с интересните си предложения :) и широко ме усмихва вече няколко дни.  Особено пасажа с Микеланджело :) А вчера ме зарадва и с картинка за нова шапка на блога! на която аз лично много се радвам и си ми харесва :smile1:.
      Сигурна съм, че знаете вкусното местенце на гостенката ми,   но ако ли не -надникнете в блога и, за да се насладите  на разнообразните и кулинарните интереси, възможности и реализации – всички апетитни и изкушаващи! 
Не си спомням как се открихме със Снежка но по-важното е, че се намерихме. Тя всеки път ме впечатлява с невероятното си чувство за хумор, с интересния и оригинален начин на публикуване  с красиви колажи и снимки, от които ти се приисква да заровиш веднага главата в хладилника. Или пък пътуващите и публикации, от които пък  ти се приисква да хванеш гората :) особено, ако има сняг.  
Чудесна дестинация за кулинарните ценители,зад която стои една очарователна дама, невероятно позитивна, лъчезарна и с прекрасно чувство за хумор.

     Снежи, сърдечно  благодаря  за приетата покана! Много съм щастлива, че прие  и още повече се радвам на прекрасните ти и забавни снимки и публикация и сигурна съм - вкусни рецепти,Very Happy  а като прибавим и факта, че са в моя блог :)  това вече си е повод за празнуване! newsm51Е, другия път да не ме минаваш с пиле-менте :P Този път - само с прегръдка! 


*****************************************
По пантофи и с рецепта "закачка" избрах да гостувам при Пепи.
Първо, защото е с чувство за хумор и закачката ще приеме с усмивка.
Второ, защото блогът й е пълен със сериозни рецепти, без конкуренция. Особено щом става въпрос за месо.
Има и трето - бая ме стегна чепика, щом получих поканата. За това нахлузвам пантофки и отивам на гости при Канибалите :) 

Пепи, благодаря за вниманието и се надявам да приемеш с усмивка това вкусно "Шменти капели пиле". С плънката е ясно, че може да се варира, но за да е напълно завършена рецепта, споделям моя вариант. Чувствам се малко странно... все едно да давам уроци по рисуване на Микеланджело:) 


"Шменти капели пиле"


Продукти за пилето от тесто:

360 - 400 г бяло брашно
150 мл прясно мляко
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л.суха мая
1 яйце
1 с. л. какао на прах

Начин на оформяне на тестото:
  • В хладкото мляко слагаме маята и захарта. Оставяме, без да бъркаме, за 15 минути.
  • След това добавяме олиото, солта и яйцето. Разбиваме с телена бъркалка.
  • Добавяме 200 гр брашно и разбъркваме.
  • Добавяме още 150 - 160 г брашно и омесваме на питка. (Ако все още лепне тестото добавяме още малко. На мен ми е пое точно 360 г).
  • Разделяме тестото на 2 части, като едната е малко по-голяма от другата.
  • Взимаме по-малката питка, ръсим какао на кухненски плот и започваме да месим питката с какаото. Процедурата е по-продължителна, но се прави за хубаво поемане и оцветяване на тестото.
  • Разделяме тази питка на 3 части (2 малки топчета (по около 60 г)  и 1 по-голяма)
  • Бялата питка разделяме по същия начин на 3. След това придаваме на голямата бяла топка форма на тяло на пиле, а на малките топчета - форма на бутчета.

Кафявото тесто ще играе роля на кожичка. Взимаме голямата питка и разточваме на кора, достатъчно голяма да обгърне тялото на пилето.
  • С малките топчета процедираме по същия начин, но с тях ще обвием бутчетата.
  • Намазваме с малко вода допирната зона на бутчетата и тялото.
  • В края на бутчетата слагаме пръстен от фолио, за да запазим формата.
  • Поставяме пилето в тава, застлана с хартия за печене.
  • С остър нож разрязваме по дължина коремчето, да се покаже бялото тесто.
  • С дървен шиш правим трапчинки по кожата.
  • Оставяме тестото да втаса ( не чакаме да бухне двойно. Само половината от първоначалния обем е добре)
  • Загряваме фурната на 180 г и слагаме да печем нашето "шменти капели пиле". Проверяваме готовността на тестото с дървен шиш.

Плънката, която избрах е от месо (свинско обаче, нищо, че си говорим за пиле в рецептата), гъби и ориз:

Продукти за плънката:
  • 600 г свинско месо (врат)
  • 200 г ориз
  • 400 г кралски печурки
  • 1 гл. кромид лук
  • 120 мл сметана за готвене
  • 120 г топено сирене чедър (слайс)
  • сол
  • олио
  • черен пипер

Приготвяне на плънката:
  • Нарязваме месото на хапки и слагаме да го пържим в загрято олио (ако е по-жилаво добавяме вода и изчакваме да се изпари).
  • Щом месото започне да хваща загар, слагаме нарязаната глава лук, посоляваме и продължаваме с пърженето.
  • Готовите месо и лук изваждаме от тигана и ги слагаме в тавата, в която ще печем ястието.
  • В мазнината от пърженето на месото слагаме нарязаните на шайби гъби. За кратко. После изваждаме и тях, при месото и лука в тавата.
  • Почистеният и измит ориз може да добавим директно в тавата, при месото и гъбите. А може и да го запържим преди това (въпрос на избор).
  • Разбъркваме всичко, наливаме вода (съотношение 3 части вода :1 част ориз).
  • Посоляваме ястието, ръсим смлян черен пипер и слагаме да печем в нагрята фурна.
  • Малко преди да е напълно готов ориза, заливаме със сметаната и нареждаме отгоре накъсани парченца топено сирене.
  • Връщаме във фурната и печем до готовност.

На готовото тестено пиле правим по-дълбок разрез, внимателно разтваряме и слагаме няколко лъжици от плънката (не го пълним цялото, само имитираме препълнено пиле. Съвсем да му приляга името шменти капели J).
Плънката сервираме отделно, като самостоятелно ястие, а пилето е всъщност порцията хляб.



Нашето пиле, поставяме в подходяща чиния и украсяваме с резенчета лимон, печени гъбки, резени домати, сирене, клонки магданоз...


 Горе-долу за 4 човека е рецептата. Бутче или бяло месце, разпределете по вкус :)
За вегетарианците - гарнитурата ;) 




Източник на идеята за пиле от тесто: povarenok.ru (http://www.povarenok.ru/recipes/show/76677/)

**********************

Десертът е на ход.
Въпреки, че се получи доста дълъг пост, не мога да не сложа типично мой подпис в публикацията. Без захар ли е, значи не е Elti :)
Избрах един от любимите ми шоколадови сладкиши, който много отдавна се канех да визуализирам в блога, но ето, че си е чакал подходящото време и място.

Сладкиш в собствен шоколадов сос

Продукти:
За тестото:

  • 45 г масло (мас)
  • 200 г захар
  • 1 бр. яйце
  • 150 г брашно
  • 5 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 мл прясно мляко

За шоколадовия сос:

  • 250 мл вода (или портокалов сок)
  • 150 г  захар
  • 3 ч.л. какао на прах
  • 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
  • Сладолед за сервиране

Приготвяне:
На соса:
  • Сложете в тенджера всички съставки за соса, без ванилията.
  • Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете ванилията. Оставете да се охлади.

На кексовото тесто:

  • С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
  • Сложете яйцето и разбийте.
  • Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и солта. Разбийте до хомогенизиране.
  • Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до поемане.
  • След това добавете останалото брашно и наливайте на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.

  • Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20 х 25 см.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Преди да сложите кекса във фурната, отгоре налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала, от центъра към периферията.
  • Сложете, странно изглеждащият в този момент, сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.

  • Първият признак дали е готов е сосът - той става гъст и бълбука по периферията.
  • Вторият признак е средата на сладкиша - при леко почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава. 


  • Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го за горе-долу 10 минути.
  • След това обърнете на поднос. Нарежете го още топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават повечко.
Източник: receptite.com

Надявам се, ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.

За теб, Пепи, една голяма прегръдка и благодаря за поканата, приятелче!

13 коментара:

  1. Беше ми изключително приятно в компанията на две толкова добри кулинарки, които винаги ме усмихват. Пък и така добре си напълних очите с тези вкусотии... Прегръдки и за двете ви! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно госстуване,Пепи! Пиленцето и сладкишът са един път:)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,поздравления за избора на гост и достойното представяне на Снежи!Безспорно е избрала интересни,ефектни и много вкусни рецепти,с много вложен труд по приготвянето и заснемането им,което показва ,че за нея това е било едно истинско предизвикателство!За пилето вече изказах при нея голямото си възхищение,сега се насладих на сочния десерт,подбран напълно в унисон с предпочитанията на Пепи,много сочен и също с интересна технология!Насладих се на вашата компания с удоволствие,талантливи дами!Прегръщам ви и двете с пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, по много красив и възхитителен начин си представила днешната си гостенка! Познавам Снежи, не лично, но тази част от себе си, която показва в блога е очарователна.Приготвя вкусни неща за похапване, разказва по забавен начин интересните си пътешествия и остава впечатление за една усмихната дама, с добро чувство за хумор. Не мога да не се възхитя на идеята и реализацията на този пай, да го нарека, въпреки, че е с руски произход :) Много впечатляващо! Поздравления! Десертът е точно по мой вкус и с радост се почерпвам! Вълнуващо и много приятно гостуване беше за мен, при една прекрасна, сърдечна и усмихната домакиня и също толкова усмихната и добра кулинарка-гостенка!
    Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Стоя и цъкам като развален часовник от тези вкусотийки.но за съжаление очи пълни а уста празни

    ОтговорИзтриване
  6. Видях, го преди няколко часа, не смеех да вляза, защото си знаех, че ще го отмъкна и щях да лиша останалите от удоволствието да се насладят на това приказно вълшебно пиленце, и тогава и гостуването щеше да стане шменти капели:))) сега виждам, че има и десерт, щях и него да си присвоя:))). Снежи, Пепи, страхотни сте и двете, много ви се радвам! Снежи е страхотен гост, винаги влага много лично отношение в гостуването и изборът на рецепти. Ах, отивам да разгледам отново тези снимки и вкусотии и ви благодаря за настроението! Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, много добре сте си прекали при това гостуване! Две чудесни, забавни и перфектни кулинарни майсторки! Снежи се е представила напълно достойно с тези "шменти-капели"! Пък и при гостуване при такава домакиня трябва подобаващо на се приготвиш! И на двете пожелавам много забавни кухненски часове, носещи доволство на всички около вас! Поздравления и пожелания за хубави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. "Чудесна дестинация за кулинарните ценители" ...
    много точно определение, Пепи.
    Страхотен тандем - домакиня и гостенка с впечатляващо гостуване,
    много настроение и наслада за всички сетива!
    Сърдечни поздрави за двете ви, хубави и усмихнати цветни празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Хахаха :) опасна работа е Снежи :) и домакинята е много готина :)
    Хубав уикенд и на двечките от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Много приятно ми е във вашата компания, момичета! Невероятни рецепти, гостенка и домакиня! Прегръдки и за двете с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам, че споделяте мнението ми за Снежи, мили дами!
    Аз също съм не по-малко изненадана от нейното предложение, а шоколадовото знаете - е съвсем по вкус на домакинята :)
    Снежи, на теб сърдечно благодаря отново, че пое ръкавицата :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря на всички за милите коментари! Трогнахте ме!
    Благодаря още веднъж на теб, Пепи, за поканата и топлото посрещане! Беше ми приятно, забавно и не на последно място, за мен е чест да бъда част от великолепния ти блог! Прегръдки за всички вас!
    Пожелавам ви прекрасна предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. До сега не бях виждала нещо подобно.Уникално произведения в кулинарията.Това ястие дори става за шега на някой ,който така силно обича пилешко месо и изведнъж започва да реже и вижда че това е един хляб, само си представям израженията им.Много ми хареса и веднага вадя лист и химикал да напиша рецептата.Изпекли сте го страхотно никъде не ви се е цепнало и така все едно е пълнено пиле с гъби оригинално.Радвам се че ни пишете и сладкиша е страхотен.Вече дори знам на кой ще го направя и дано и при мен се получи така сполучливо.

    ОтговорИзтриване