Петък е, време за гости
Днешния ми гост изпрати снимките и рецептите за виртуалното гостуване още преди няколко дни и нямах търпение да дойде петък, за да ги споделя тук. Много ме изненада с интересните си предложения :) и широко ме усмихва вече няколко дни. Особено пасажа с Микеланджело :) А вчера ме зарадва и с картинка за нова шапка на блога! на която аз лично много се радвам и си ми харесва .
Сигурна съм, че знаете вкусното местенце на гостенката ми, но ако ли не -надникнете в блога и, за да се насладите на разнообразните и кулинарните интереси, възможности и реализации – всички апетитни и изкушаващи!
Не си спомням как се открихме със Снежка но по-важното е, че се намерихме. Тя всеки път ме впечатлява с невероятното си чувство за хумор, с интересния и оригинален начин на публикуване с красиви колажи и снимки, от които ти се приисква да заровиш веднага главата в хладилника. Или пък пътуващите и публикации, от които пък ти се приисква да хванеш гората :) особено, ако има сняг.
Чудесна дестинация за кулинарните ценители,зад която стои една очарователна дама, невероятно позитивна, лъчезарна и с прекрасно чувство за хумор.
Снежи, сърдечно благодаря за приетата покана! Много съм щастлива, че прие и още повече се радвам на прекрасните ти и забавни снимки и публикация и сигурна съм - вкусни рецепти, а като прибавим и факта, че са в моя блог :) това вече си е повод за празнуване! Е, другия път да не ме минаваш с пиле-менте Този път - само с прегръдка!
*****************************************
По пантофи и с рецепта "закачка" избрах да гостувам при
Пепи.
Първо, защото е с чувство за хумор и закачката ще приеме с
усмивка.
Второ, защото блогът й е пълен със сериозни рецепти, без
конкуренция. Особено щом става въпрос за месо.
Има и трето - бая ме стегна чепика, щом получих поканата. За това
нахлузвам пантофки и отивам на гости при Канибалите :)
Пепи, благодаря за вниманието и се надявам да приемеш с усмивка
това вкусно "Шменти капели пиле". С плънката е ясно, че може да се
варира, но за да е напълно завършена рецепта, споделям моя вариант. Чувствам
се малко странно... все едно да давам уроци по рисуване на Микеланджело:)
"Шменти капели пиле"
Продукти за пилето от тесто:
360 - 400 г бяло брашно
150 мл прясно мляко
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л.суха мая
1 яйце
1 с. л. какао на прах
Начин на оформяне на тестото:
- В хладкото мляко слагаме маята и захарта.
Оставяме, без да бъркаме, за 15 минути.
- След това добавяме олиото, солта и яйцето.
Разбиваме с телена бъркалка.
- Добавяме 200 гр брашно и разбъркваме.
- Добавяме още 150 - 160 г брашно и омесваме на
питка. (Ако все още лепне тестото добавяме още малко. На мен ми е пое
точно 360 г).
- Разделяме тестото на 2 части, като едната е малко
по-голяма от другата.
- Взимаме по-малката питка, ръсим какао на
кухненски плот и започваме да месим питката с какаото. Процедурата е
по-продължителна, но се прави за хубаво поемане и оцветяване на тестото.
- Разделяме тази питка на 3 части (2 малки топчета
(по около 60 г) и 1 по-голяма)
- Бялата питка разделяме по същия начин на 3. След
това придаваме на голямата бяла топка форма на тяло на пиле, а на малките
топчета - форма на бутчета.
Кафявото тесто ще играе роля на кожичка. Взимаме
голямата питка и разточваме на кора, достатъчно голяма да обгърне тялото
на пилето.
- С малките топчета процедираме по същия начин, но
с тях ще обвием бутчетата.
- Намазваме с малко вода допирната зона на
бутчетата и тялото.
- В края на бутчетата слагаме пръстен от фолио, за
да запазим формата.
- Поставяме пилето в тава, застлана с хартия за
печене.
- С остър нож разрязваме по дължина коремчето, да
се покаже бялото тесто.
- С дървен шиш правим трапчинки по кожата.
- Оставяме тестото да втаса ( не чакаме да бухне
двойно. Само половината от първоначалния обем е добре)
- Загряваме фурната на 180 г и слагаме да печем
нашето "шменти капели пиле". Проверяваме готовността на тестото
с дървен шиш.
Плънката, която
избрах е от месо (свинско обаче, нищо, че си говорим за пиле в рецептата), гъби
и ориз:
Продукти за плънката:
- 600 г свинско месо (врат)
- 200 г ориз
- 400 г кралски печурки
- 1 гл. кромид лук
- 120 мл сметана за готвене
- 120 г топено сирене чедър (слайс)
- сол
- олио
- черен пипер
Приготвяне на плънката:
- Нарязваме месото на хапки и слагаме да го пържим
в загрято олио (ако е по-жилаво добавяме вода и изчакваме да се изпари).
- Щом месото започне да хваща загар, слагаме
нарязаната глава лук, посоляваме и продължаваме с пърженето.
- Готовите месо и лук изваждаме от тигана и ги
слагаме в тавата, в която ще печем ястието.
- В мазнината от пърженето на месото слагаме
нарязаните на шайби гъби. За кратко. После изваждаме и тях, при месото и
лука в тавата.
- Почистеният и измит ориз може да добавим директно
в тавата, при месото и гъбите. А може и да го запържим преди това (въпрос
на избор).
- Разбъркваме всичко, наливаме вода (съотношение 3
части вода :1 част ориз).
- Посоляваме ястието, ръсим смлян черен пипер и
слагаме да печем в нагрята фурна.
- Малко преди да е напълно готов ориза, заливаме
със сметаната и нареждаме отгоре накъсани парченца топено сирене.
- Връщаме във фурната и печем до готовност.
На готовото тестено пиле правим по-дълбок разрез, внимателно
разтваряме и слагаме няколко лъжици от плънката (не го пълним цялото, само
имитираме препълнено пиле. Съвсем да му приляга името шменти капели J).
Плънката сервираме отделно, като самостоятелно ястие, а пилето е
всъщност порцията хляб.
Нашето пиле,
поставяме в подходяща чиния и украсяваме с резенчета лимон, печени гъбки,
резени домати, сирене, клонки магданоз...
За вегетарианците
- гарнитурата ;)
Източник на идеята за пиле от тесто: povarenok.ru (http://www.povarenok.ru/recipes/show/76677/)
**********************
Десертът е на ход.
Въпреки, че се получи доста дълъг пост, не мога да не сложа
типично мой подпис в публикацията. Без захар ли е, значи не е Elti :)
Избрах един от любимите ми шоколадови сладкиши, който много
отдавна се канех да визуализирам в блога, но ето, че си е чакал подходящото
време и място.
Сладкиш в собствен шоколадов сос
Продукти:
За тестото:
- 45 г масло (мас)
- 200 г захар
- 1 бр. яйце
- 150 г брашно
- 5 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
- 1/2 ч.л. сол
- 200 мл прясно мляко
За шоколадовия сос:
- 250 мл вода (или портокалов сок)
- 150 г захар
- 3 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
- Сладолед за сервиране
Приготвяне:
На соса:
- Сложете в тенджера всички съставки за соса, без
ванилията.
- Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете
ванилията. Оставете да се охлади.
На кексовото тесто:
- С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
- Сложете яйцето и разбийте.
- Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и
солта. Разбийте до хомогенизиране.
- Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до
поемане.
- След това добавете останалото брашно и наливайте
на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.
- Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20
х 25 см.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Преди да сложите кекса във фурната, отгоре
налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала,
от центъра към периферията.
- Сложете, странно изглеждащият в този момент,
сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.
- Първият признак дали е готов е сосът - той става
гъст и бълбука по периферията.
- Вторият признак е средата на сладкиша - при леко
почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава.
- Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го
за горе-долу 10 минути.
- След това обърнете на поднос. Нарежете го още
топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите
сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то
става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават
повечко.
Източник: receptite.com
Надявам се, ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.
За теб, Пепи, една голяма прегръдка и
благодаря за поканата, приятелче!
Беше ми изключително приятно в компанията на две толкова добри кулинарки, които винаги ме усмихват. Пък и така добре си напълних очите с тези вкусотии... Прегръдки и за двете ви! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно госстуване,Пепи! Пиленцето и сладкишът са един път:)
ОтговорИзтриванеПепи,поздравления за избора на гост и достойното представяне на Снежи!Безспорно е избрала интересни,ефектни и много вкусни рецепти,с много вложен труд по приготвянето и заснемането им,което показва ,че за нея това е било едно истинско предизвикателство!За пилето вече изказах при нея голямото си възхищение,сега се насладих на сочния десерт,подбран напълно в унисон с предпочитанията на Пепи,много сочен и също с интересна технология!Насладих се на вашата компания с удоволствие,талантливи дами!Прегръщам ви и двете с пожелание за светли празници!
ОтговорИзтриванеПепи, по много красив и възхитителен начин си представила днешната си гостенка! Познавам Снежи, не лично, но тази част от себе си, която показва в блога е очарователна.Приготвя вкусни неща за похапване, разказва по забавен начин интересните си пътешествия и остава впечатление за една усмихната дама, с добро чувство за хумор. Не мога да не се възхитя на идеята и реализацията на този пай, да го нарека, въпреки, че е с руски произход :) Много впечатляващо! Поздравления! Десертът е точно по мой вкус и с радост се почерпвам! Вълнуващо и много приятно гостуване беше за мен, при една прекрасна, сърдечна и усмихната домакиня и също толкова усмихната и добра кулинарка-гостенка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за двете ви!
Стоя и цъкам като развален часовник от тези вкусотийки.но за съжаление очи пълни а уста празни
ОтговорИзтриванеВидях, го преди няколко часа, не смеех да вляза, защото си знаех, че ще го отмъкна и щях да лиша останалите от удоволствието да се насладят на това приказно вълшебно пиленце, и тогава и гостуването щеше да стане шменти капели:))) сега виждам, че има и десерт, щях и него да си присвоя:))). Снежи, Пепи, страхотни сте и двете, много ви се радвам! Снежи е страхотен гост, винаги влага много лично отношение в гостуването и изборът на рецепти. Ах, отивам да разгледам отново тези снимки и вкусотии и ви благодаря за настроението! Прегръдки и за двете ви!
ОтговорИзтриванеПепи, много добре сте си прекали при това гостуване! Две чудесни, забавни и перфектни кулинарни майсторки! Снежи се е представила напълно достойно с тези "шменти-капели"! Пък и при гостуване при такава домакиня трябва подобаващо на се приготвиш! И на двете пожелавам много забавни кухненски часове, носещи доволство на всички около вас! Поздравления и пожелания за хубави и усмихнати почивни дни!
ОтговорИзтриване"Чудесна дестинация за кулинарните ценители" ...
ОтговорИзтриванемного точно определение, Пепи.
Страхотен тандем - домакиня и гостенка с впечатляващо гостуване,
много настроение и наслада за всички сетива!
Сърдечни поздрави за двете ви, хубави и усмихнати цветни празници!
Хахаха :) опасна работа е Снежи :) и домакинята е много готина :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд и на двечките от мен!
Много приятно ми е във вашата компания, момичета! Невероятни рецепти, гостенка и домакиня! Прегръдки и за двете с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че споделяте мнението ми за Снежи, мили дами!
ОтговорИзтриванеАз също съм не по-малко изненадана от нейното предложение, а шоколадовото знаете - е съвсем по вкус на домакинята :)
Снежи, на теб сърдечно благодаря отново, че пое ръкавицата :)
Благодаря на всички за милите коментари! Трогнахте ме!
ОтговорИзтриванеБлагодаря още веднъж на теб, Пепи, за поканата и топлото посрещане! Беше ми приятно, забавно и не на последно място, за мен е чест да бъда част от великолепния ти блог! Прегръдки за всички вас!
Пожелавам ви прекрасна предпразнична седмица!
До сега не бях виждала нещо подобно.Уникално произведения в кулинарията.Това ястие дори става за шега на някой ,който така силно обича пилешко месо и изведнъж започва да реже и вижда че това е един хляб, само си представям израженията им.Много ми хареса и веднага вадя лист и химикал да напиша рецептата.Изпекли сте го страхотно никъде не ви се е цепнало и така все едно е пълнено пиле с гъби оригинално.Радвам се че ни пишете и сладкиша е страхотен.Вече дори знам на кой ще го направя и дано и при мен се получи така сполучливо.
ОтговорИзтриване