Постите са в самия си край ще споделя рецептата и за този постен (веган картофено-гъбен терин така да се каже ) , в който неспазващите пости могат да си добавят малко сметана и яйца в картофената смес, а при гъбите някакъв кашкавал, който да ги сплоти по-добре. И ще се получи едно чудесно предястие. Нещо подобно на картофено руло с шунка и разни работи, но без животински продукт е тук. С хрупкава коричка и ароматни подправки.
Продукти за форма с размер 26/12 см.
~ 1,2 кг картофи
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова
~ 60-80 мл олио
сол, черен пипер, чубрица, риган, копър
галета
Приготвяне:
* Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода, обелени до омекване.
* Отделят се морковите и картофите се пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част)
* Отделят се морковите и картофите се пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част)
* Гъбите се почистват, нарязват и задушават в 2-3 лъжици олио, докато им се изпари водата.
* Краставичките и морковите се нарязват на ситни кубчета.
* Формата за печене се застила с хартия.
* На дъното се поставя половината от картофената смес и притиска добре, за да не остава въздух (хартията може да се поръси с галета за хрупкава коричка)
* Отгоре се поставят морковите и краставичките и също притискат добре (никъде не трябва да остава въздух, за да не се чупи след това терина, като се реже). По същия начин и гъбите се поставят на следващ пласт и притискат.
* Върху тях се разстила останалото картофено пюре, отново притиска (с парче хартия става съвсем лесно и равномерно и откъм дебелината навсякъде).
* Поръсва се с галета.
* Пече се на 160*, под средно ниво на фурната, за около час и половина, докато галетата се зачерви отгоре.
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се обърне в чиния за сервиране.
* Нарязва се на филии, дебели около 2 см , за да сме сигурни, че няма да се начупи :) и го сервираме или като основно, или като гарнитура.
Здраве, късмет, много светлина и мир в душите!
Чудесен терин е станал.Пепи! А и яйцата са супер! Весел празник!
ОтговорИзтриванеВеликденският пост е дълъг - цели 7 седмици. Изисква се доста въображение, за да се храни човек разнообразно и пълноценно. Аз съм фенка на постните зеленчукови кюфтета или шницели, сега и теринът много ми хареса. В рецептата има "вратичка" за непостещите, от която аз се възползвах и при кюфтета - яйце и кашкавал за спойка. Освен това теринът е по-лесен за изпълнение - само се пече. Много добро предложение за основно, предястие, гарнитура, който за каквото си го хареса. Отново благодарско, Пепи! Ана
ОтговорИзтриваневкусно :)
ОтговорИзтриванеХубави празнични дни от мен :)
Пепи, чудно предложение! И какъв разрез само- приказка!
ОтговорИзтриванеОтмъквам си парченце и ти пожелавам весели празници! :)
Пепи, чудесен е! Много обичам подобно ястие с добавка на пилешко месо вътре и отгоре полято с майонеза, трябва да го покажа някой път. :)
ОтговорИзтриванеСветли празници с пожелания за здраве и сплотеност! :)
Светли празнични дни, Пепи!
ОтговорИзтриванеИзпълнени с много усмивки и вълшебни аромати !
Може да е в последния ден на тези пости, Пепи,
ОтговорИзтриванено е едно чудесно предложение за другите, а и не само за пости -
изглежда празнично, ефектно и много апетитно!
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници,
писаните ти яйца са страхотни!
Чудесно предложение и с удоволствие да го хапва човек, като изискано блюдо. Пепи, яйчицата са много красиви и тези с лук са ти станали уникални! Светло посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеИ теринът, и яйцата са наслада за сетивата, Пепи! Светли празници ти желая! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие Пеп! Много е хубаво наистина, хареса ми страхотно! Весели празници на всички у вас.
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитен!:)
ОтговорИзтриванеПепи,още веднъж честит Великден,скъпа!
ОтговорИзтриванеМного здраве на цялото семейство,много успехи и надежда за идващите дни!
Превъзходен е терина и толкова цветно аранжиран,поздравления!
Ето,че и постното при теб може да бъде развито по най-прекрасен начин,само да има консуматор насреща :) .
Пожелавам много приятни майски празници на цялото семейство!Прегръдки,другарче мило!
Изглежда страшно апетитно, а и начинът, по който е поднесен е прекрасен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на вас, мили дами! БЛагодаря ви, че ме уважихте и посетихте страничките :)
ОтговорИзтриванеХубави празнични дни на всички ви!
Страхотна рецепта. Много ми се иска да я направя, но искам да Ви попитам картофите с вилица ли се намачкат или с пасатор? Когато съм пасирала с пасатор се получава едно лепкаво пюре, а когато е с вилица, има и по-едри парчета.
ОтговорИзтриванеДафи
С вилица, Дафи, или преса за картофи, но ръчна. Картофите не се пасират с пасатор, защото имат много нишесте и се получава смес като туткал (първото ми пюре за бебе Ники преди 24 години беше точно такова) .
ИзтриванеАко нямате такава преса за картофи (повтарям :) ръчна е, да се натискат с нея) които са комплекти с кухненските прибори за готвене. , пробвайте както са топли - с вилицата се намачкват много добре. Не е нужно пюрето да е фино.
Много благодаря :-). Доста ваши рецепти вече съм изпробвала и винаги са били страшно вкусни и оригинални.
ИзтриванеИ аз благодаря :) за доверието в мен и рецептите :)
Изтриване