19 април 2014 г.

Терин от картофи с гъби


Постите са в самия си край :smile1: ще споделя рецептата и за този постен (веган картофено-гъбен терин така да се каже :smile1:) , в който неспазващите пости могат да си добавят малко сметана и яйца в картофената смес, а при гъбите някакъв кашкавал, който да ги сплоти по-добре. И ще се получи едно чудесно предястие. Нещо подобно на картофено руло с шунка и  разни работи, но без животински продукт е тук.  С хрупкава коричка и ароматни подправки. 


Продукти за форма с размер 26/12 см. 
~ 1,2 кг картофи
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова 
~ 60-80 мл  олио 
сол, черен пипер, чубрица, риган, копър 
галета 

Приготвяне: 
* Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода, обелени до омекване.
* Отделят се морковите и картофите се  пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част) 
* Гъбите се почистват, нарязват и задушават в 2-3 лъжици олио, докато им се изпари водата. 
* Краставичките  и морковите се нарязват на ситни кубчета. 
* Формата за печене се застила с хартия.
* На дъното се поставя половината от картофената смес и притиска добре, за да не остава въздух (хартията може да се поръси с галета за хрупкава коричка)
* Отгоре се поставят морковите и краставичките и също притискат добре (никъде не трябва да остава въздух, за да не се чупи след това терина, като се реже). По същия начин и гъбите се поставят на следващ пласт и притискат. 
* Върху тях се разстила останалото картофено пюре, отново притиска (с парче хартия става съвсем лесно и равномерно и откъм дебелината навсякъде). 


* Поръсва се с галета. 
* Пече се на 160*, под средно ниво на фурната,  за около час и половина, докато галетата се зачерви отгоре. 
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се обърне в чиния за сервиране. 


* Нарязва се на филии, дебели около 2 см , за да сме сигурни, че няма да се начупи :)  и го сервираме или като основно, или като гарнитура.



Утре е Великден, на всички пожелавам Светли  усмихнати празнични дни!
Здраве, късмет, много светлина и мир в душите! 





18 коментара:

  1. Чудесен терин е станал.Пепи! А и яйцата са супер! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Великденският пост е дълъг - цели 7 седмици. Изисква се доста въображение, за да се храни човек разнообразно и пълноценно. Аз съм фенка на постните зеленчукови кюфтета или шницели, сега и теринът много ми хареса. В рецептата има "вратичка" за непостещите, от която аз се възползвах и при кюфтета - яйце и кашкавал за спойка. Освен това теринът е по-лесен за изпълнение - само се пече. Много добро предложение за основно, предястие, гарнитура, който за каквото си го хареса. Отново благодарско, Пепи! Ана

    ОтговорИзтриване
  3. вкусно :)
    Хубави празнични дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, чудно предложение! И какъв разрез само- приказка!
    Отмъквам си парченце и ти пожелавам весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, чудесен е! Много обичам подобно ястие с добавка на пилешко месо вътре и отгоре полято с майонеза, трябва да го покажа някой път. :)
    Светли празници с пожелания за здраве и сплотеност! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Светли празнични дни, Пепи!
    Изпълнени с много усмивки и вълшебни аромати !

    ОтговорИзтриване
  7. Може да е в последния ден на тези пости, Пепи,
    но е едно чудесно предложение за другите, а и не само за пости -
    изглежда празнично, ефектно и много апетитно!
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници,
    писаните ти яйца са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение и с удоволствие да го хапва човек, като изискано блюдо. Пепи, яйчицата са много красиви и тези с лук са ти станали уникални! Светло посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  9. И теринът, и яйцата са наслада за сетивата, Пепи! Светли празници ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно ястие Пеп! Много е хубаво наистина, хареса ми страхотно! Весели празници на всички у вас.

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,още веднъж честит Великден,скъпа!
    Много здраве на цялото семейство,много успехи и надежда за идващите дни!
    Превъзходен е терина и толкова цветно аранжиран,поздравления!
    Ето,че и постното при теб може да бъде развито по най-прекрасен начин,само да има консуматор насреща :) .
    Пожелавам много приятни майски празници на цялото семейство!Прегръдки,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда страшно апетитно, а и начинът, по който е поднесен е прекрасен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздрави и на вас, мили дами! БЛагодаря ви, че ме уважихте и посетихте страничките :)
    Хубави празнични дни на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотна рецепта. Много ми се иска да я направя, но искам да Ви попитам картофите с вилица ли се намачкат или с пасатор? Когато съм пасирала с пасатор се получава едно лепкаво пюре, а когато е с вилица, има и по-едри парчета.
    Дафи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С вилица, Дафи, или преса за картофи, но ръчна. Картофите не се пасират с пасатор, защото имат много нишесте и се получава смес като туткал (първото ми пюре за бебе Ники преди 24 години беше точно такова) .
      Ако нямате такава преса за картофи (повтарям :) ръчна е, да се натискат с нея) които са комплекти с кухненските прибори за готвене. , пробвайте както са топли - с вилицата се намачкват много добре. Не е нужно пюрето да е фино.

      Изтриване
    2. Анонимен7 май 2014 г., 14:32

      Много благодаря :-). Доста ваши рецепти вече съм изпробвала и винаги са били страшно вкусни и оригинални.

      Изтриване
    3. И аз благодаря :) за доверието в мен и рецептите :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...