Солено предястие, еднакво вкусно както студено, така и топло. А дали е предястие, или пищна късна закуска е въпрос на избор. Както и дали ще ги подредим в чиния, като намазваме и гарнираме всеки ред отделно и направим торта от палачинки; вържем на вързопче с пълнежа, или навием на рулца и срежем на пънчета. Тези тук са на пънчета от палачинки :) и бяха студено предястие.
Правим си палачинките по стандартния начин - както ги харесваме. Аз ги харесвам с кисело мляко, но правя и с прясно, и с кокосово... както дойде. Както и количествата на яйцата е различно всеки път. Но това е за палачинките. Или приготвяме повече за закуска, за да ни останат за предястие, или специално за предястието си правим палачинки. Естествено, приготвянето им едновременно в два тигана спестява времето наполовина.
А пълнежа зависи от това, с какво обичаме да похапваме солените палачинки - със сирена, гъби, зеленчуци, кашкавал, месо......
В този случай е с от всичко по малко, но основно гъби, в голямата си част кладница, която е много нежна и вкусна гъба и която аз открих късно като вкус; преди година.
Продуктите са:
готови палачинки
лютеница
крема сирене (с чесън и копър по желание)
зелената част на пресен лук
гъби - кладница и печурка
2 с.л. масло, сол и черен пипер за задушаването им
кашкавал
шунка
риган / чубрица
А приготвянето е така:
* Гъбите се почистват, нарязват/накъсват и задушават в маслото до омекване.
* Поръсват се с черния пипер, солта и ситно нарязаните пера на зеления лук.
* Разбърква се и се отстранява от котлона, а съда се затваря, за да останат топли.
* Шунката се нарязва на съвсем ситни кубчета.
* Една палачинка се намазва тънко с лютеница. Поръсва се с риган, или чубрица.
* Върху нея се поставя втора палачинка, която се намазва с крема сиренето.
* Поръсва се с шунката, разпределят се 2 лъжици от гъбите по цялата повърхност и настъргва с кашкавал. От топлината на гъбите кашкавала се разтопява веднага, но ако не се разтопи се затопля за минута в микровълнова фурна или се поставят с чинията във фурната под горен реотан, докато се разтопи кашкавала (не да се изпичат отново палачинките.
* Завиват се на стегнато руло и оставят така, докато изстине кашкавала и стегне целия пълнеж в палачинковите рула.
Така се приготвят и останалите двойки палачинки. С една рулото става прекалено тънко, а с три - дебело. Затова избирам да ги правя с две палачинки :)
О, Пепи, тези пънчета са просто неустоими. Колко ли бих могла да си хапна от тях? Ей, опасна изкусителка си ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВземи си едно цяло, Кате и да т е сладко :)
ИзтриванеПепиии, направо не е истина... Защо така си разкрила какво има вътре? Леле, бягам, че е почти 12, а до сутринта има прекалено много време. Зверски огладнях...
ОтговорИзтриванеХубава вечер, майсторке! :)
като няма време денем - вечер се вихря да пиша, Гери :)
Изтриванехубав ден на теб, макар и дъждовен да е!
Направо си е ястие, Пепи! Чудни са станали!
ОтговорИзтриванещом така казваш :) с чаша вино, предполагам :)
ИзтриванеПълнените палачинки винаги са много вкусно хапване, но тази идея за пълнеж просто ме грабна! И ще я запомня :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ти харесат, Албенка :)
Изтриване
ОтговорИзтриванеGreat Picture. it is really interesting, I hope everybody lick this Post.
Mersii :)
ИзтриванеУдома много обичаме тези палачинки, обикновенно ги хапваме за вечеря. При нас обаче има малка разлика - Навитите палачинки слагаме в тава и заливаме с гъст сос бешамел, в който са разбити 2 яйца и настърганият кашкавал не е завит вътре, а е разбъркан в бешамела. Запичаме на фурната и.... хапваме. Във всички случаи ще пробвам и този вариант - знам, че ще е много вкусен! Благодаря за идеята - Татяна
ОтговорИзтриванеТакива с бешамел и аз правя, но с пилешко месо и си е направо вечеря, да :) http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html Със звучното име "Сънят на майстора", на Жоро, лека му пръст, палачинките.
ИзтриванеПробвай и тези някой път :) щом обичате палачинки с плънка :)
Че ги обичаме със солена плънка е вън от всякакво съмнение,Пепи,обаче тук съзирам хитринка с тези два пласта,ще подшушна на госпожицата следващия път,защото тя е основния любител на солените пълнежи и дори и кокосовите палачинки маза с лютеница :) .Много,много вкусни ми изглеждат твоите,едно наистина блажено предястие!Прегръдка от мен и хубав,па макар и дъждовен ден да ти е,мила!
ОтговорИзтриванеПо-плътни стават, Роси :) тъй като тигана ми не е голям, ок 26 см. е и като се навие палачинката не става много дебела. Не, че понякога не си правят пълнени единични палачинки, но така като се обръщат на пънчета двечките се държат по-прилично :)
Изтриванепрегръдка и спорна предпразнична седмица на теб!
Божествени са, Пепи! Бих изяла всички от снимката. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеСледващия път ще почерпя навреме, Еви :)
Изтриване