9 април 2014 г.

Пълнени палачинки


Солено предястие, еднакво вкусно както студено, така и топло. А дали е предястие, или пищна късна закуска   е въпрос на избор. Както и дали ще ги подредим  в чиния, като намазваме и гарнираме всеки ред отделно и направим торта от палачинки; вържем на вързопче с пълнежа, или навием на рулца и срежем  на пънчета.  Тези тук са на пънчета  от палачинки :) и бяха  студено предястие.

Правим си палачинките по стандартния начин - както ги харесваме. Аз ги харесвам с кисело мляко, но правя  и с прясно, и с кокосово... както дойде. Както и количествата на яйцата е различно всеки път. Но това е за палачинките. Или приготвяме повече за закуска, за да ни останат за предястие, или специално за   предястието си правим палачинки. Естествено,  приготвянето им едновременно в два тигана спестява времето наполовина. 

А пълнежа зависи от това, с какво обичаме да похапваме солените палачинки - със сирена, гъби, зеленчуци, кашкавал, месо......
В този случай е с от всичко по малко, но основно гъби, в голямата си част кладница, която е много нежна и вкусна гъба и която аз открих късно  като вкус; преди година. 



Продуктите са: 
готови палачинки 
лютеница 
крема сирене (с чесън и копър по желание) 
зелената част на пресен лук
гъби - кладница и печурка 
2 с.л. масло, сол и черен пипер за задушаването им
кашкавал 
шунка 
риган / чубрица

А приготвянето е така: 
* Гъбите се почистват, нарязват/накъсват и задушават в маслото до омекване. 
* Поръсват се с черния пипер, солта и ситно нарязаните пера на зеления лук. 
* Разбърква се и се отстранява от котлона, а съда се затваря, за да останат топли. 
* Шунката се нарязва  на съвсем ситни кубчета. 

* Една палачинка се намазва тънко с лютеница. Поръсва се с риган, или чубрица. 
* Върху нея се поставя втора палачинка, която се намазва с крема сиренето. 
* Поръсва  се с шунката, разпределят се 2 лъжици от гъбите по цялата повърхност и настъргва с кашкавал. От топлината на гъбите кашкавала се разтопява веднага, но ако не се разтопи се затопля за минута в микровълнова фурна или се поставят с чинията  във фурната под  горен реотан, докато се разтопи кашкавала (не да се изпичат отново палачинките. 




* Завиват се на стегнато руло и оставят така, докато изстине кашкавала и стегне целия пълнеж в палачинковите рула

Така се приготвят и останалите двойки палачинки. С една рулото става прекалено тънко, а с три - дебело. Затова избирам да ги правя с две палачинки :) 





16 коментара:

  1. О, Пепи, тези пънчета са просто неустоими. Колко ли бих могла да си хапна от тях? Ей, опасна изкусителка си ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепиии, направо не е истина... Защо така си разкрила какво има вътре? Леле, бягам, че е почти 12, а до сутринта има прекалено много време. Зверски огладнях...

    Хубава вечер, майсторке! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като няма време денем - вечер се вихря да пиша, Гери :)
      хубав ден на теб, макар и дъждовен да е!

      Изтриване
  3. Направо си е ястие, Пепи! Чудни са станали!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щом така казваш :) с чаша вино, предполагам :)

      Изтриване
  4. Пълнените палачинки винаги са много вкусно хапване, но тази идея за пълнеж просто ме грабна! И ще я запомня :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

  5. Great Picture. it is really interesting, I hope everybody lick this Post.

    ОтговорИзтриване
  6. Удома много обичаме тези палачинки, обикновенно ги хапваме за вечеря. При нас обаче има малка разлика - Навитите палачинки слагаме в тава и заливаме с гъст сос бешамел, в който са разбити 2 яйца и настърганият кашкавал не е завит вътре, а е разбъркан в бешамела. Запичаме на фурната и.... хапваме. Във всички случаи ще пробвам и този вариант - знам, че ще е много вкусен! Благодаря за идеята - Татяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива с бешамел и аз правя, но с пилешко месо и си е направо вечеря, да :) http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html Със звучното име "Сънят на майстора", на Жоро, лека му пръст, палачинките.
      Пробвай и тези някой път :) щом обичате палачинки с плънка :)

      Изтриване
  7. Че ги обичаме със солена плънка е вън от всякакво съмнение,Пепи,обаче тук съзирам хитринка с тези два пласта,ще подшушна на госпожицата следващия път,защото тя е основния любител на солените пълнежи и дори и кокосовите палачинки маза с лютеница :) .Много,много вкусни ми изглеждат твоите,едно наистина блажено предястие!Прегръдка от мен и хубав,па макар и дъждовен ден да ти е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-плътни стават, Роси :) тъй като тигана ми не е голям, ок 26 см. е и като се навие палачинката не става много дебела. Не, че понякога не си правят пълнени единични палачинки, но така като се обръщат на пънчета двечките се държат по-прилично :)
      прегръдка и спорна предпразнична седмица на теб!

      Изтриване
  8. Божествени са, Пепи! Бих изяла всички от снимката. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...