и начало на рубриката "От старите тефтери" с Пандишпаново руло - класика в жанра. Майките с техните тефтери са голяма работа. Ние, едно по-зряло поколение също си имаме своите хартиени тефтери макар напоследък допълнени с електронни. Но се случва интернета да прекъсне в точния момент, когато забъркването на сладки, или сладкиш е наложително. А те не са като да сложиш парче месо във фурната да се пече и понятието мярка да ти е съвсем излишно. Поне при мен се случва поне пет пъти вече. След втория съвсем предвидливо съм си записала шоколадовата торта на Ирина, мъфините с боровинки на Юлка, портокаловите мъфини с мак и шоколадови трюфел бисквитки . Какво бих правила без стария си тефтер в такъв момент :) Има рецепти като тази, крем Дипломат, калиите, луничките или реването, които са си истинска класика и въпреки многото нови и доказано вкусни и тези ще си останат.
Ще се върна на майките и първите ми спомени за това руло. Белтъците се разбиваха на ръка. Нямаше миксери. В следствие на което мама се обединяваше с една от лелите и двете се редуваха да бъркат, за да направят за двете къщи рула. Така и така пада жестоко бъркане. Малко преди мама да си внесе първия миксер от Румъния и аз имах честта да бъркам и въпреки хамалогията го правех с мерак, защото явно от ранна детска възраст обичам да ям суровите разбити белтъци на сняг . И тъй като рулото е голямо, някак си през годините все с мама го правех - онова обръщане горещо и навиване, да хване калъп на руло все ме плашеше. Докато преди години Роси не подстрека, като пусна рецептата му в Гответе с мен. Нищо сложно, но все някога трябваше да го направя сама. И продължих ама по разни поводи, когато ми трябваше нещо по-голямо и удобно за пренасяне.
Пропорцията (от маминия тефтер) е на 1 яйце - по лъжица и половина брашно и захар.
Дозата с 4 яйца е точно за тавата на фурната ми, която е 40/34 см, а на старата фурна 40/44 см беше с 5 яйца.
Дозата с 4 яйца е точно за тавата на фурната ми, която е 40/34 см, а на старата фурна 40/44 см беше с 5 яйца.
И последно :) блата е доста сладък и сравнително сух. Освен, че подбирам по-кисело сладко за пълнеж (кайсии, вишни, сини сливи) го намазвам със сметана - отвън, или отвътре, за да поеме малко и от нейната влага. Тук сметаната е вътре, тъй като отгоре е с глазура. Но въпреки това на мен ми харесва да ям парчето руло заедно с лъжица цедено мляко или заквасена сметана :)
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар (6 равни с.л)
1 ч.ч. брашно (6 равни с.л)
1 каф.л. сода бикарбонат с 1 ч.л. оцет
2-3 ванилии (1 ампула течна)
щипка сол
фино настъргана кора от лимон (по желание)
сладко/мармалад (1 бурканче 300г), сладкарска сметана (300г) или крем (по желание) - за пълнеж
глазура, пудра захар или сметанов крем - за намазване отгоре
Приготвяне:
* Отделят се белтъците от жълтъците.
* Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг.
* Жълтъците със захарта се разбиват до пълното и стопяване (при докосване на сместа да не се усещат кристалчета захар)
* Прибавят се ванилията, лимоновата кора и пресятото брашно- лъжица по лъжица. С последните две-три лъжици се смесва содата.
* Смесват се жълтъчната смес със разбитите белтъци - от жълтата смес на части се добавя към белтъчния сняг и се бърка със шпатула или дървена лъжица, за да не спадне сместа и така до пълното и хомогенизиране.
* Изсипва се върху хартия за печене поставена в широка тава ( 40/34см)
* Пече се в загрята на 190-200 градуса за около 10 мин. - до златисто.
* Изпеченият блат се обръща върху поръсена с пудрена с пудра захар хартия за печене, или кърпа без власинки.
* Хартията от печенето се отлепва от блата той, заедно с новата хартия или кърпата се завива на руло. Така завитото се завива в още една кърпа и се оставя да изстине.
* Сметаната ( студена, престояла поне няколко часа в хладилник) се разбива до твърди върхове.
* Изстиналия блат се развива внимателно и се намазва първо със сметаната, после със сладкото (или с какво искате по желание) , след което се навива на стегнато руло.
* Поръсва се с пудра захар, или украсява се с бита сметана, крем или глазура( по желание. Тук половината и не удостоено с фотосесия е поръсено с пудра захар, а тази половина от фотосесията е намазано с лимоновата глазура на д-р Йоткер ).
* Рулото се оставя да престои в хладилник поне 2 часа, преди да се нареже.
Честит празник,Пепи! Чудно руло и нова рубрика!
ОтговорИзтриванеПриемам честитки и в натура :) например за шоколад ако ходиш скоро, да ме имаш предвид :)
ИзтриванеПриветствам новата рубрика, Пепи и ще чета с интерес. А рулото точно със сметана и сладко най-много го обичам.
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Така става по-вкусно :) нали
ИзтриванеМного нови работи, Пеп :)
ОтговорИзтриванеНякъде съм се зазяпала и не съм ти видяла новата шапка!
И у нас едно време пандишпаненото руло беше на почит.
Белтъците се биеха на ръка, ама майонезата на ръка, беше много изморителна!
Много красива глазура!
Прегръдка, с пожелания за много цветни празници :)
О да, рулото и майонезата искаха биене на смени :) от най-досадните неща, но пък тогава нямаше купешка майонеза, та да си спестим бъркането и.
Изтриванепрегръдка и за теб, Дани с пожелание за хубави празнични дни!
Ама много е красиво това рулце и вкусно, много кокетно! Браво, Пепи, страхотна си! Честита Цветница, мила, здраве и щастие на всички ви!
ОтговорИзтриванеЗабравих, да ти кажа, че с нетърпение ще очаквам рецептите от рубриката:)
ОтговорИзтриванеА на теб весели и Светли празници, Кате :)
ИзтриванеНяма нищо по-вкусно и мило от старите рецепти на баба и мама. И аз вчера пак надникнах в пожълтелия тефтер. Когато ни се прияде сладичко по-лесно ми е да седна на дивана и да се заровя в тефтера.Знам, че ще е изпробвано и вкусно. Рулото е класика. Но докато се науча да го правя- видях и патих. Оказа се, че рецептата не е правилна- в нея имаше минимално количество олио, което правеше блата ужасно неприятен на вкус.
ОтговорИзтриванеИдейния проект е чудесен и с интерес ще следя коя друга вкусотия ще ни изкараш от позабравените архиви.
Приятна и успешна седмица!
Дано успея с идеяния проект :) но имам такива рецепти, вече публикувани, които ще включа в категорията да се виждат.
Изтриванепоздрави, Нинка и весели празнични дни!
Рецептите от мамините тефтери са не само умиляващи, но утвърдени и доказани с времето -
ОтговорИзтриванечудесна нова, хубава и полезна поредица, Пепи, ще я следя с интерес.
А "пропорцията (от маминия тефтер) е на 1 яйце - по лъжица и половина брашно и захар" е много ценна!
Рулото е класика, твоето изглежда страхотно, поздрави за теб и успешна предпразнична седмица!
Благодаря ти, Дианка :)
ИзтриванеХубави и Светли празници на теб и семейството ти!
Красота Пепи , страхотно руло си направила . Няма нищо общо с купешките рула , винаги домашното си е по-хубаво. С нетърпение ще очаквам следващата ти рецепта . Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Иви :)
ИзтриванеНищо домашно не може да бъде сравнено с купешкото :)
Пепи, прекрасно е рулото ти... Сега реших, че ще постя три дни, ама малко по-строг пост, и още по-вкусно ми изглежда всичко... Та запази ми едно скришно парченце, моля те, толкова хубаво изглежда! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Запазвам ти, Гери :) заповядай след празниците :)
ИзтриванеХубава е идеята за тефтерите. За мен тези рецепти не се свързват с мамините сладкиши, а по-скоро с колежкта, комшийката - записваха се на едни листчета и популярността им беше на приливи и отливи. С нетърпение ще чакам калиите, дали са онези, които, още горещи, се прищипваха и вътре се слагаше вишничка от сладко, както и луничките. Прерови тези тефтери, Пепи, ще бъде интересно на мнозина, сигурна съм. Ана
ОтговорИзтриванеСъщите са калиите, Ани, които се правеха масово за сватбите на родата :) и които най-много мразех, защото не мога да пипам топло, та слагах в тавата само по 5-6 кръгчета :)
ИзтриванеТефтерите да, носили сме и в службата да записваме и доста рецепти носят името на този, от когото съм научила :) целувките ми например са "Целувки Д. Ганчева :)
Жул чака да и правя целувки :)
Пепи,вече доволно е отлежало и ще е станало по-сочно,като за моя вкус,де да имаше парченце-много пухкаво и красиво декорирано руло,поздравления и честити подаръци!Пожелавам много усмихнати и безкрайно позитивни празници!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТака е, Роси :) Отлежало до пълно стапяне в пространството :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и за теб и хубави, светли празници с много хубаво време!
Пепи, толкова често мама правеше пандишпанено руло, проверих, рецептата е същата, чак ми се дощя парченце...
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благодат!
Ама нали ти казвам - класика от мамите е тя :) С която сме израснали. Нямаше мъфини, нямаше 12547896 вида сладки с незнам си какво :)
ИзтриванеБлагодаря ти, светли празници и на теб!
И тук да кажа, Пепчо, че ти е много красиво рулото :)
ОтговорИзтриванеВесело изкарване на празниците :)
благодаря, Даре и на вас весели празници!
ИзтриванеЗдравейте, от рецептата не разбрах в кой момент се слага содата с оцета?
ОтговорИзтриванеСлед брашното, мой пропуск е.
ИзтриванеПак обърквате и това е.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНе искам да внасям дисонанс в положителните коментари и см сигурна, че рулото е чудесно, както повечето твои неща. Досега не съм правила пандишпан, въпреки сериозната си възраст (47) и реших да опитам. Обаче рецептата не се връзва с правилото 1 яйце - 1,5 с.л. брашно/захар. 6 с.л.захар не пълнят чаена чаша, по-скоро до половината, правих опит с лъжицата от пекарната. Предполагам, че с тази рецепта рулото става по-сухо, което е поправимо с напояване, но пък в по-голямо количество, което има значение при 4-членно и ящно семейство като моето.
ОтговорИзтриванеЩе опитам рецептата, просто исках да уточня.
Хубаво, че писа, за да си оправя рецептата, сега ще допълня горе.
ИзтриванеПравилото 1 яйце с 1,5 лъжици захар + толкова брашно е както правилно се прави пандишпана - без набухвател. От дългото разбиване си е малко пухкав. И тези 6 лъжици пълнят 2/3 от 1ч.ч. от 240мл.
Но в последните години го правя с набухвател - не обичаме такива сухи сладкиши, както съм писала, затова и мажа вътре със сметана и по-рядко сладко. Но не и напояване със сироп. В този случай със содата мярката е с чашата. Нашите сладкиши са сочни, влажни :) ако може и шоколадови.
Благодаря много за корекцията.
И аз благодаря за уточнението, още не съм го пробвала, но предстои по празниците. Аз дори съм чувала като класическа пропорция на пандишпан 1 яйце - 1 с.л. брашно и захар. Сигурно съм го видяла при Нацко Сотиров, но той като царски готвач е разточителен с материала :)
ИзтриванеИ аз не съм се изразила съвсем точно, като "напояване" мислех за малко поръсване с течност от компот или да сложа по-рядък пълнеж, нямах предвид както баклавата или други подобни сладкиши. Важното е, че се разбрахме!
Отивам да пържа по твоя метод чушки бюрек. Весели и спокойни празници!
Пекох 14 Мин.вместо 10 както пише.Навих, после намазах, пак навих.Не се напука.Суровей,недопечен.Колко го печете наистина?
ОтговорИзтриване10 мин наистина. Фурната е загрята, блата е тънък, изпича се на тия 200*. Да не ви е била по_малка тавата?
Изтриване