Страници

10 август 2014 г.

Фритиран сладолед

      Паниран сладолед  ядях няколко години в близкия китайски ресторант. Обаче веднъж като си забравиха вратата на кухнята отворена и спрях да го посещавам  Долу-горе тогава открих и интернета и чаках някой да сподели как се панира сладолед. Е, дочаках Драго, който сподели голямата тайна и вдъхна доверие в недоверието  ми ;D към панирането на сладолед в домашни условия. 
     В крайна сметка се оказа, че е лесно и бързо; предварителната подготовка е повече, но тя се извършва на 2-3 етапа, а когато решим, че ще ядем паниран сладолед, загряваме мазнината, вадим приготвените топки сладолед от фризера и ги пържим - само няколко минутки работа, преди да се насладим на леденото вълшебство, скрито под хрупкава коричка. 
    Долната снимка е актуална от юли 2019 год :) 

Фритиран сладолед (паниран сладолед) 

Продукти за 6 топки:

~ 1 кг сладолед 
 1 ч.ч. натрошен на ситно корнфлекс**
 2 ч.л. захар
 1 ч.л. канела по желание 
 2-3 яйца

олио за пържене - маслена баня 

плодове  - любими; по желание; или сезонни, което е най-добрия  вариант за гарниране.
Може мед или шоколадов сос през зимата. 


Приготвяне:

* От сладоледа се оформят топки, с големина на голямо яйце и се  слагат  по отделно в малки торбички.
* Прибират се във фризер за замръзнат добре за два часа поне. 

* Корнфлейксът за панировката   се натрошава - в торбичка на много ситно с точилка; между два листа хартия, или се смила в едра машинка за ядки.
* Смесва се  със захарта и канелата.
Разбиват се  яйцата. 

* Топките сладолед се изваждат по една от фризера и се овалват последователно в: корнфлейкс; разбитите яйца и отново корнфлейкс.  Тук си трябва бързина smile1 набързичко се овалват топките, за да не се разтопят в ръцете.  Всяка оваляна топка се прибира отново в торбичката си.  
* Веднага се прибират във фризера за отново два часа поне.
* Така приготвеният сладолед е готов за пържене и може да го държим в хладилника толкова,  колкото си поискаме или поне до момента в който решим да изненадаме домашните си любимци или гости. 
* Малко преди сервиране се загрява  на мах мазнина в тесен, дълбок съд (касерола).
* През това време  плодовете се нарязват и подготвят чиниите за сервиране. 

* Топките сладолед се изваждат от фризера и пържат най-много по две в маслената баня  за по около 15-20 секунди.
* Изваждат се, отцеждат за 5-6 сек. и поставят в чиниите върху или до плодовете. По желание се заливат с мед или плодов сос. 
* Сервират се веднага smile1


** Вместо с корнфлейкс съм панирала в ситно смлени обикновени бисквити. С тях обаче може да се смелят ядки 

28 коментара:

  1. Не е честно! До сега пуках чушлета, пържих бамя и мариновах сирене. Сега, вместо да положа морно тяло, трябва да излизам за сладолед. Не е честно, ама никак! Много благодаря за рецептата, но не сте права да споделяте такива изкушения!!! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за причиненото неудобство :)
      ама оставете сладоледа за утре вечер :) направете топките, пък като Ви се размине - изпържете ги :)
      Поздрави и на Вас!

      Изтриване
  2. Чуден е! И аз съм опитяала, но като малка и то пак в китайски ресторант. :)
    Да ти сладък сладоледа, Пепи. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, верно беше хит това по китайските преди години, но аз така и не опитах. И, да сега ме подсети, че Драго беше показал, ама пак не опитах, сега ако и ти не ме накараш - не знам кой!
    А колкото до минаването покрай Ст.З. - нали знаеш, че като сме с децата - не се спира даже и за тоалетна:)), щом ни возят - съобразяваме се - нали знаеш, че сме от послушните родители :))) Сами пък като сме - сме с автобуса, тъй че пак не става. Остава ти пак да дойдеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сега вече малко трудно ще се наканвам :) ама ти да беше казала с какво да ги подкупим младежите, че да спрете тук.
      И пробвай панирания сладолед, непременно. Ще се убедиш, че си струва "усилието"

      Изтриване
  4. Отдавна се каня да се пробвам, да видим кога ще го направя:). При теб отново е много красиво и апетитно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега през лятото е момента :) докато има изобилие от плодове за гарниране :)
      Благодаря, Петя!

      Изтриване
  5. Пеп, направо си представих какво жонглиране със сладоледени топки пада :) Не е за моето слабо сърце такава рецепта :) Откога се каня да разбера как се прави, а ето - ти споделяш рецепта, а на мен куражът ми е малко :)
    Поне знам къде да намеря рецептата, ако се престраша :)
    Супер изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А не, Вики :) Много бързо дори се подготвят :) то и да иска човек не може бавно ,че се разтапя сладоледа. Пък после ги държиш във фризера, докато ти мине умората от жонглирането с топките :) и едва тогава панираш. Абе не е сложно и пипкаво :) щом след работа съм ги правила :)

      Изтриване
  6. Ъъъъъ, не, не... това животно не е за мен работа. Виж какво, дай да се разберем така - от мен онова с мидите и скаридите, от теб тез топки. Става ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. става, става. Навита съм. Ама не е сложно бе :)

      Изтриване
  7. Пепи, страхотно! А колко апетитно!
    Сладолед обичаме под всякаква форма, това трябва да се опита. Виждала съм в менюта, но не знам защо никога не съм опитавала.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а не е сложна работа, Аурелия :) пробвай
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Искам и аз, макар да съм сигурна, че е вече в миналото. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,твоите топки са класи над китайските,които са с толкова дебел кожух,че повече ядеш бухта,отколкото сладолед.Аз мисля,че увиват сладоледа в тесто за мекици,иначе не мога да си представя защо е толкова дебела и тестяна коричката им.
    И аз като Или си знам,че няма да затъркалям топки и сега започвам да мисля с какво пък аз да те подкупя да направим бартер,че то може да не ми се прави,ама пък как ми се ядееее :) .
    Страхотно поднесен десерт ,хрупкав,плодов,кремест...абе мечта!
    Прегръдка и спорен ден,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно, че ония бяха с дебела панировка, Роси :) нищо чудно в тесто да ги обличат и така да запечатват.
      благодаря ти, другарче мило и хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Това е много вкусно.
    Благодаря , Пепи, за рецептата. Ще трябва да го направя този десерт, то се видя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама лесен е, Ели :) защо мислите, че е сложна работа това :)
      Пък и ще зарадваш двамата мъже и девойката :)

      Изтриване
  11. Страхотен е, и ние много го обичаме, затова си гребвам с голямата лъжица! Много е хубав при теб, но ти си си майсторка, с каквото и да се захванеш! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен паниран сладолед, Пепи :)
    Работила съм в китайски ресторант, ама нашия китаец беше побългарил рецептата. Пак интересно се получаваше сладоледът и много вкусен, но реално не знаех как се прави в оригинал :)
    При теб се е получил чудесен сладолед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ще чакам да споделиш как го е правил, Дари :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. И сладко от смокини обичам, но сладоледът ти е Страхотен, Пепи.
    Чудесна идея, много подходяща за настоящите горещи дни.
    Сърдечни поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  14. От много време се каня да опитам това чудо в домашни условия, но някак не се решавам да осъществя практическа реализация :) Но ти определено много ме нави, Пепи :) Много обещаващо изглежда на снимките!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е толкова страшно, Албенка :) виж, лесно се прави. Просто е на няколко етапа със замразяване.
      Поздрави и хубав ден и на теб!

      Изтриване