Страници

25 август 2014 г.

Солени бонбони :) със сирена


Това са ми едни любими топчета със сирена и плодове, които отдавна правя, нооо :smile1: само когато ще имам гости, които споделят като мен удоволствието от вкусовото съчетание на плодове със сирена. Обикновено с круши, но този път имах останали смокини след един крем и направих два вида. Тези със смокините, като за пръв път направени, повече ми харесаха :smile1: . 
Приготвят се бързо, идеални за предястие, или за компания на чаша вино. 


Обикновено ги правя с каквито сирена имам под ръка - синьо сирене, някакво твърдо, тип пармезан;  козе, или овче :) колкото по-миризливи за мен, толкова по-добре. Този път освен синьото сирене, вложих и испанското сирене Манчего, с което преди време един испанец по Фиеста ТВ ме заинтригува - колкото пъти улавях предаване с него, все слагаше от това сирене. Леко пикантно овче сирене, подобно на пармезан, но с не толкова остър вкус. Произвежда се от млякото само на една порода овце (манчега) и тук го видяхме благодарение на иберийската седмица в Лидъл.   Толкова ни хареса, че се запасих с няколко парчета аз :))) Подстреках и Ели да си купи :).  Тук е мястото да благодаря на Лидъл за подаръка, с който приятно ме изненадаха в началото на месеца. Благодарение на тях опитах и козето испанско сирене  :) което бях отписала в магазина, тъй като на пипане беше сравнително меко. Е, сгрешила съм :) но докато не опита, няма как да знае човек. 


Eто и продуктите, които са едни и същи за двата вида 
но в единия случай плода е круша, а в другия - смокини. 
Моето предложение е сега да си направите със смокини :) тъй като има в изобилие на пазара, а круши по-късно, когато има хубави български сочни. 


Продукти за около 25 топчета:

2   круши / респ. 6 смокини 
50 г солени бисквити /или соленки някакви/ 
~ 150г различни сирена - козе, овче, пармезан, синьо сирене, кашкавал..... 

1 чаша запечени,  смлени орехи (фино или едро - по желание) 


Приготвяне:

* Крушите/смокините се нарязват на ситно и поставят в цедка или гевгир, за да се отцедят  за около 40 мин. Ако са много сочни крушите - леко се изстискват с ръка. Могат да се увеличат бисквитите, но тогава те надделяват във вкуса на готовите топчета, вместо плода с круши.
* Сирената се намачкват, а  соленките се мелят на едро.  
* Омесват се всички продукти и сместа се поставя в свежо фолио за един час в хладилник. 
* С мокри ръце се оформят топчета, които се овалват в смлените ядки. 
* Готовите топчета се съхраняват в хладилник. 



21 коментара:

  1. Много харесвам съчетанието на сирене и плодове, непременно ще опитам това изкушение. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щом обичаш сирене и плодове трябва да ти хареса :)

      Изтриване
  2. Преди години не можеше и да си представя тази сладко-солена комбинация. но сега си хапвам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. променяме си вкуса, Веси :) към по-добър, надявам се :)

      Изтриване
  3. Пепи, кажи, че си търсиш желаещи. ;) Определено грабвам и от двата вида. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  4. Последния път като направих, си ги ядох сама дълго време...Много ми харесва комбинацията със смокини, но едва ли ще се засиля само за мен. А моето сирене още стои в хладилника...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихххи знам те аз, че ги прави :) ама като си знаеш хората - прави малко :)
      И ако продъжиш да си пазиш сиренето, ще дойда да помагам, да знаеш!

      Изтриване
  5. Пепи,дали няма да се търкулнат няколко към мен,ама побутни насам и от двата вида,че съм сигурна колко ще ми се усладят!Страхотни топченца,заинтригува ме добавката на солени биквитки,друг път като правя ще опитам по твоя начин!Благодаря за хубавото предложение и честити подаръци,да ви е сладко и наздраве,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пресните плодове са доста влажни, Роси, затова слагам бисквитки. А аз ще пробвам тези дни исъс сушени кайсии, много ми хареса твоето предложение.
      наздраве и на теб :)

      Изтриване
  6. Обичам комбинацията на сирене със плодове. особено, когато сиренето е домашно козе.
    Ще пробвам рецептата. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) а с домашно сирене съчетанието е уникално вкусно!

      Изтриване
  7. Обичам тази комбинация....Много са ти хубави бонбонките,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  8. Да, да, и аз обичам всичко с миризливи сиренца! Пепи, да ми направиш такива бонбонки като ти дойда на гости да опитам стареца ;))) А сиренето Манчего и мен ме подстрекаваш сега, макар че много упорито го подминавах в Лидл... Ако е останало ще взема да пробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързай, КАте, докато има старец :) бонбонки от сирене винаги мога да направя :)
      В нашия Лидъл имаше останали още някакво сирене от другите, но точно Манчего - не. Според мен това е най-доброто от испанските сирена. Ама ти можеш да направиш бонбонки с всякакви :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  9. Пепи, снощи си ги спретнах тези бонбони, страхотни са! Много ми се усладиха! :) Направих ги с круши, представям си и със смокини колко ще са вкусни! :) Ще бъдат и част от менюто ми за скорошният ми рожден ден :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, ще се радвам да са част от менюто за празника ти! Ама с винце вървят, нали :)

      Изтриване
  10. Здравейте, могат ли да се приготвят от предната вечер?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сместа ще се овлажни , трябва да сложите малко повече от сухата част

      Изтриване