Страници
▼
1 октомври 2014 г.
Млечна гъбена крем-супа
Позната на някои хора като норвежката гъбена крем-супа на Винце.
Нищо, че не разбрах защо е кръстена крем-супа, като не е пасирана, но аз си я пасирах и така ни хареса. И което е най-важното за мен - едното ни девойче, което не яде никакви супи, удържа на обещанието си да яде крем-супа и и' хареса (надявам се не го каза от куртоазия ) Заради голямото млечно съдържание на човеците им заприлича на гъбен сос , но по-рядък.
Тази невероятна гъбена крем-супа е семпла, без много продукти, но пък вкусна и точно тази - много ароматна, заради хубавите горски гъби (булка и манатарка) , които вложих в нея. И нищо, че самата аз не съм любител гъбите (особено на култивираните печурки), тази със сигурност пак ще я направя, защото си замразих манатарки Ако не сте я пробвали - опитайте, със сигурност ще я харесате, освен ако не сте любител на гъбите
Продукти за 6 порции (всички мерки са "около") :
400 г гъби (тук манатарка и булка, както писах горе)
300 мл вода
300 мл пилешки бульон (моят е от пиле, но може да ползвате вода с кубче
300 мл прясно мляко
1 картоф
500 мл течна готварска сметана
3-4 с. л масло/ за пържене на гъбките/
1-2 с.л препечено брашно ( или царевично нишесте)***
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Гъбите се почистват, нарязват и запържват в маслото.
* Прехвърлят се в купа (на пасатора) заедно с прясното мляко и се пасират (може грубо -може и фино, по желание).
* В тенджера се кипват водата, бульона и нарязаният на кубчета картоф. оставя се да поври 6-7 мин..
* Прибавят се пасираните гъби, млякото и сметаната; посолява се.
* Оставя се да поври около 10 мин. .
* Прибавя се размитото с малко вода брашно и оставя да поври още 3-4 минути.
* Отстранява се от котлона и поръсва с черния пипер.
* Сервира се с крутони, или с препечени филии :)
*** Брашното може да бъде по-малко или повече, в зависимост каква гъстота искате да придадете на крем супата.
Къде беше тази рецепта, когато минaлата седмица търсих как да направя гъбена супа, м? :D
ОтговорИзтриванев процес на приготвяне :)) В четвъртък я готвих. Ама така ще имаш повод пак да направиш гъбена крем супа
ИзтриванеСупичката е много хубава Пепи. На мен ми бяха донесли миналата седмица 2.5 кг. печурки, та се скъсах да готвя ястия с гъби. Хубав ден!
ОтговорИзтриванегъбена година, а :) Толкова много тук казват ,че не са имали. Видях ти гъбените менюта :) Да ни е сладко!
ИзтриванеСтрахотна!
ОтговорИзтриванеда си направиш, Боби, ще ти хареса!
ИзтриванеТъкмо се чудех откъде ги измъкна тези симпатични топчета върху супата. Приказна е! Имам гъби, правя я!
ОтговорИзтриванехайде, ще чакам да видя с какви гъби си я приготвила :)
ИзтриванеДобре си решила да я пасираш, чудесна е станала! И с крутоните се вързала добре, вкус, аромат и уют - ей това си поднесла в тази купичка, Пепи! Голяма прегръдка от мен и прекрасен октомври!
ОтговорИзтриванеей, КАте, от теб направо като поезия звучи :)
ИзтриванеПрегръдка и хубав окоомври и от мен!
Мммм,много би ми се усладила,Пепи,особено с тези ароматни гъби и сметана!Страшно ми харесаха търкаленцата-крутони,къде ги има,Пепи?Пожелавам ти хубава и отпочиваща неделя,мила!
ОтговорИзтриванеИ мен ме интересуват тези симпатични крутончета,от къде са?
ОтговорИзтриванеКрутоните са от Лидъл, а на пакета пише "Перли за супа" - вкусни са, дори само така да ги хрускаш :)
ИзтриванеГъби не ям под никаква форма, освен на тази супа. Любима е вкъщи и всеки път се получава.
ОтговорИзтриванеИ аз не ги обичам, освен пържени и на тази супа 😉
Изтриване