Мдаааа, оказва се, че почти всекидневно на нашата маса. имаме авокадо. Този плод (който ядем като зеленчук основно на пастети и като добавка в салати, а е с вкус на ядки) доста ми се опъна преди години, но в крайна сметка след като му дадох последен шанс с един дип със сирене и авокадо и взе, че ми хареса. Трайно. Авджи Стоев го яде заради многото му полезности, младите Стоеви харесаха заради салцата към пилешките фахити и сега Н.С. го яде на всяка салата. Но вчера и другото ни девойче много приятно ме изненада, като хареса тази салата с пилешко месо и авокадо. Категорично заяви поне 2 пъти.
Съвсем самостоялно открих, че при нас се продават поне 3-4 сорта от този плод, наричан още "алигаторова круша". А на нас ни харесват всички, освен лилавия, по възможност с големина от 240 до 300 г .
И тъй като до тук публикацията става по-дълга (заради снимките е :))) от приготвянето на салата, ето "рецептата", която търпи разни импровизации. Но аз смятам да я следвам, щом девойките и авджи Стоев я харесаха точно така. Ще прослушаме и младши, когато се прибере.
Продукти:
1 авокадо (меко, но не прекалено и здраво***)
~ 300 г. сварено/ печено пилешко месо
~ 50 г. синьо сирене
1 лъжица нарязан копър
2-3 скилидки чесън
сок от половин лимон/лайм
1/2 ч.ч. сварена сладка царевица
~ 100 г. майонеза и 2 с.л. цедено мляко (може и само майонеза, но авокадото е достатъчно мазен плод )
сол на вкус
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на кубчета;
* Сиренето се натрошава съвсем ситно;
* Скилидките чесън се пасират, счукват, или наситняват;
* Авокадото се разполовява на две и му се изважда костилката. Ако ще се пълни в кората - тя се запазва, ако ли не - може да си го обелите както ви харесва.
* Внимателно се изважда месестата част и нарязва. (може да се ползва малка лъжичка, аз имам специална за топчета от плодове и зеленчуци).
* Всичко се поставя в купа, прибавя се и лимоновия сок, сол на вкус и обърква много внимателно, за да не стане авокадото на пюре.
* Може да се сервира в останалите кори от авокадото, може и в листа от айсберг или друга салата, или както там ви харесва :) Но салатата е вкусна студена, затова може да я приберете в хладилник преди да поднесете, или продуктите, с които правите да са ви студени.
*** Авокадото трябва да е меко на пипане, за да се яде, но здраво. Иначе хрупа :) Понякога в магазина попадам на разни, които са толкова опипвани, че имат петна от натиск по тях. Затова предпочитам да си избера твърди и здрави, а в къщи на стайна температура при ябълките - то си омеква. Е, пак го опипвам да видя дали е готово :) но не го стискам.
Браво! Страшна салата!
ОтговорИзтриванеМерсажче :)
ИзтриванеНареждам се на първия ред! И на девойчето в мен му харесва, Пепи. :) Чудна салатка!
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни! И стискам палци с младши Стоев. ;)
е, радвам се, девойче :) НАреждай се и вземай лъжицата и ти :)
ИзтриванеИ на нас, Пепи, след една камара упорити опити ни хареса - най-много на салата с нещо по-пикантно в нея. Т.е. заради ползите му, упоритостта ни се увенча с успех, надхитрихме рецепторите си. ;))))
ОтговорИзтриванеМного изкушаващи снимки на тази чудна салатка! Разкош!
точно така, Ирма, :) надхитрихме рецепторите си.
ИзтриванеАбе добре овкусено ли е - хубаво е. Но само така май само Ники го яде у нас :)
Искам и аз, макар и само да опитам, че диетата отиде.... Голяма прегръдка с пожелания за спорна нова седмица, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеЗа теб - малка лъжичка, Еви :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубава вечер!
У дома само аз му се радвам, успявам да го пробутам в някакви ястия, дето не го усещат, но не е там въпроса. Явно ще тръгна по твоите стъпки, пък виж, може също да стане ежедневник и у нас. И тогава, като свикнат, ще им сервирам тази салатка, Пепчо;)!Поздрави!
ОтговорИзтриванемалко по малко :) с внедряването. Аз дори със себе си така постъпих.
ИзтриванеПоздрави, Мъхче!
Хехеее,тъкмо вчера почиствах с тази джаджа ( за топчетата ) едни круши и трябваше да греба после и авокадо и така на сгода ми дойде да изгребвам топченца с нея и ето,че и ти така я прилагаш,наистина е супер удобно.
ОтговорИзтриванеЗа салатката мога да ти кажа само,че непременно ще дефилира и у нас,допада ми идеята,съчетанието и поднасянето.Преди време бях запичала нещо подобно на предястие и ми хареса,сега ще го тестваме и по твоя начин.Още повече,че и у дома много,много не се разнообразяваме с авокадото,а трябва.
Снимките на тъмен фон са станали фантастични,Пепи!
Прегръдка и лека нощ,мила!
Аз още не съм пекла нищо с авокадо, ама и на това ще дойде време :)
ИзтриванеНаистина трябва да се хапва, че е много полезно, затова се опитвах да му давам няколко шанса.
Благодаря ти за комплимента за снимките :) Много харесвам снимки на черен фон :)
Прегръдка и хубава вечер на теб!
Вкусно звучи тази салата!
ОтговорИзтриванеи е, ВЕси :)
ИзтриванеОооо тази салата, Пепчо, тази салата чакам да ми поднесеш! Много ми е апетитна! Благодаря за рецептата! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеХайде, КАте :) Пролет е, вземай децата и на екскурзия насам :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб !
Салатата изглежда супер вкусно. Живея в страна, където авокадото е нещо като национален плод, така че задължитено ще я опитам. Може ли само да ми кажете за колко порции е посоченото количесто? В събота ще каня на моя съпруг колегите и да знам какво количество продукти да купя. Освен това, презентацията в авокадото е супер оригинална и идейна. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеблазе ти за националния плод :) И благодаря :)
ИзтриванеОт тези продукти, с едно авокадо от 300 г. излезе смес, с която напълних двете му кори - но както виждаш са извишени :) и доволно половин такова - стигна за салата на един човек. Но можеш да украсиш и с някакъв друг зеленчук (с доматите много си подходи), за да бъде по-голяма салатата.
А тук я правих (преди два дни пак) и не пълних в авокадото, защото срязах кората, а в листа от копф салата http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=6712.0;attach=139693;image - трябва да копираш линка и отвориш. Пак е добре, според мен :)
pep-4o, много благодаря за коментара! Ориентирах се какво количество ми трябва. Също и презентацията от втория линк ми допада. Освен салата, ще има и доста други неща (гледам да са все с интернационален вкус), така че вторият вариант май ще бъде по-удачен. Още веднъж много благодаря! В блога има още много хубави рецепти, които задължително ще пробвам.
ИзтриванеП.С. Живея в Латинска Америка :)
Супер, изпълнихме рецептата точно, без копъра, че девойчето не обича 😄. Получи се, благодаря 😊
ОтговорИзтриванеКопърът не е много важен тук, тъй като синьото сирене и чесънът са си досаттъчно ароматни :)
ИзтриванеДа Ви е сладко!
Татяна
ОтговорИзтриване