Наскоро една приятелка (Ели Драгомирова) ме нарече броколифилка ама каква дума измисли само за случая. Всеки има право да собствен вкус, дори да е лош :) казва една поговорка, но е истина, че вкусът се култивира - както авокадото неколкократно бях отписала, така сега почти всяка вечер прибавям от него в салатата, или правя на пастет от авокадо със сирене.
Истина е, че този зеленчук го бях отписала, заради лошата миризма, която се разнася, докато се вари. Но няколко пъти стиснах носа заради младите човеци, да им направя задушени зеленчуци, после не само, че направих за гарнитура сотираните броколи по Роси, ами ги и опитах. Е, не беше зле. С масло, кашкавал, чесън.. ядват се :) После и фритата правих със зеленчуци, но за нея - друг път, да не прекалявам в първите дни на новата година само безмесни храни да показвам. Не стои много добре този огретен на снимка, но пък в това лошо време, със сапунерка - толкова :) Важното е, че за вкуса гарантирам. И да, дори месоядният авджи Стоев поиска парченце за обяд да му оставя.
Продукти:
~ 1 кг картофи
1 глава ~ 0,5 кг броколи
3 моркова
~ 200 г грах
сол
~ 200 г сирене (краве )
~ 150 г топено сирене
3 яйца
250 мл готварска течна сметана
1/2 пак масло (60г)
черен пипер
~ 200 г кашкавал
Приготвяне:
* Картофите се обелват и сваряват цели в подсолена вода. Отцеждат се и нарязват на едри кубчета.
* Главата броколи се почиства и разделя на розички.
* Заедно с морковите и граха се пускат във вряща подсолена вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Тавата, в която ще се пече огретена се намазва обилно с маслото.
* Поставят се нарязаните картофи, върху тях зеленчуците и натрошеното/начупено сирене. Поръсва се с черния пипер.
* Яйцата се разбиват със сметаната и сипват върху зеленчуците; кашкавала се настъргва отгоре.
* Пече се във фурната до зачервяване - в загрята фурна на 200* за около 15 мин, а поставена тавата в студена фурна - отнема около 35 мин., докато се зачерви така апетитно :)
ПП: Долната снимка е с картофи, червен картоф, броколи, чери домати отгоре под кашкавала и тук там наденица.
Честита Нова 2015 г!
ОтговорИзтриванеДа е мирна,здрава и успешна!
Не съм любителка на броколи или просто не съм открила "моята рецепта" за броколи :))
поздрави,Пепи
И аз така мислех, Миме :) но открих как да го приготвям :) никога само варено. Виж и при Роси сотираните, пробвай някога, като правиш зеленчуци - къде с ориз, къде с масло.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ами пробвайте ,като си сварите брокола да го пусните в друга тенджера с масло и после добавете сирене и кашкавал може и крилца готови
Изтриване:) С усмивка си тръгвам винаги от тук, за което ти благодаря! Чудесна рецепта, Пепи и както винаги чудесно представена! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ Кате, радвам се, че те усмихвам :)
ИзтриванеХиляди прегръдки на теб!
Честита Нова Година, Пепи! Здраве, любов и благоденствие през новата година!Разкошно е предложението! Обожавам подобни комбинации. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Радост!
ИзтриванеПоздрави и честита, здрава и добра да е новата година за теб!
Нещо много любимо. Виждам, че при теб има и морков и грах, ще разнообразя и аз следващия път :)
ОтговорИзтриванеи яйца :) пробвай така, няма начин да не се хареса и този му вариант :)
ИзтриванеТ`ва зеле го прескачах като дявол тамян ... ама от известно време, феновете в къщи ме принудиха да го готвя ...
ОтговорИзтриванеОсобено на този вид запеканка (но без сирена - не ги ядат), а всичко друго си е точно така ...
Потвръждавам - вкусно е.
Особено като гарнитура за някоя мръФка при мене
а, видиш ли - на моя хал си. Заради младежите се готви :) пък ние го ядем.
ИзтриванеМоже и за гарнитура, но с толкова сирене - и така е вкусно.
И аз искам парченце, пък и много обичам броколи! :)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година, Пепи! Бъди винаги толкова сърцата и позитивна! Желая ти от сърце здраве, семейно щастие и хармония в дома ти! Всичко най-добро от мен, сърдечни поздрави!
Вземи си, ГЕри :) за теб - винаги.
ИзтриванеЧестита Нова година и на теб - здрава, успешна, много късмет и сбъднати мечти!
Поздрави сърдечни и всичко най-най-хубаво, мило момиче!
И ти на това разкошно ястие му дириш ,че било без месо :)) ,дай ми го на мен както ми е втръснало от меса и хич не ми се поглеждат.
ОтговорИзтриванеВеликолепно съчетание от продукти,Пепи,съвсем скоро ще им го спретна на моите у дома!
За вкуса си права абсолютно,култивира се и още как.Дори и при много трудните за култивиране като моя половин,който до преди месец не пиеше вино никакво,а сега сам търси да купува бяло,че и с претенции и предпочитания е вече.
И на авокадодо смятам да дам развитие също като теб.
Прегръдки и леко да започне седмицата,първа за годината!
Вярно е, Роси, дори и аз понякога отричам нещо, но виж - минава време и го приемам :) Ти си наред с авокадото. Сега една салата с пилешко правих с него, на всички се хареса. САмо зеления магданоз в суров вид няма шанс при мен :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб и спорна първа работна седмица!
За много години Пепи, здраве и благоденствия ти пожелавам. А огретенчето си е бижу, както винаги.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
За много години, з рави и успешни, Дианка!
ИзтриванеСтрахотна е тази запеканка,заслужава си да я приготвите.
ОтговорИзтриванеединодушни сме, нали :)
ИзтриванеПепи, това ястие е много любимо, ама грах и морков не съм слагала, а само някакви сушени морковчета, лукчета зелени и чесънчета. Ама и твоя вариант ще взема да пробвам.
ОтговорИзтриванеДа ви е здрава и благодатна годината!
Прегръдки!
Пробвай, повече зеленчуци - по-цветно, Игличе :) със сигурност ще ти хареса.
ИзтриванеЗдрава и щастлива да е новата година и за теб!
Честита Нова Година, Пепи!
ОтговорИзтриванеТова веднага си го записвам в менюто още за тази седмица.
На малкия лошо ще му стане, но ние с баща му също сме броколифили :)
Happy New Year!
ОтговорИзтриванеMuch health and prosperity in the months ahead!
Love this recipe. If calorie counting is important, then olive oil will work well to substitute butter: -) I did it and it was a big hit: -)
Thank you and all the best!
Пепчо, ей тва е моят зеленчук, ама половинът го ненавижда. Та отвреме-навреме си пожелавам да иде в комадировка и хубаво да си наготвя. И така го обичам;)
ОтговорИзтриванеМъхче, то добре, че бяха младите човеци при нас, та да го готвя и аз тази зима :)
ИзтриванеВкусно! Спасибо за рецепт!
ИзтриванеТопеното сирене заедно с другото ли се слага ?
ОтговорИзтриванеДа, заедно с другото е. Нарязано на дребни парченца, или ако е по-твърдо-начупено с другото.
Изтриване