Да си се върнем на темата. мЕсо. Сочно и вкусно. С двойна доза копър. Единия копър - питомен, семена, които от няколко години използвам в правенето на сланина и тук-там смесени с подправките за месо в малки количества и див копър, по-известен като резене или фенел. Който готвя за пръв път, тъй като до сега се притеснявах да не се окаже прекалено натрапчив анасоновия му аромат. В грешка съм била - много нежен е този аромат, а съчетан с другите печени кореноплодни зеленчуци в плика направо се разтапяше върху езика.
Като добавим и това, че копърът е една чудесна билка за стомахче и безсъние определено ще го пробваме и в суров вид на салати този корен.
Та на месото да се върна пак. Свинско, гърди. С ребърца. Когато купувам, винаги подбирам там крайните, дето са по-малки и с по-крехък хрущял. А там няма и много мазнина. Такива са и тези. Накрая, за да се омешат съвсем ароматите, смесих изпеченото месо (на което му трябва повече време) и изпечените зеленчуци и запекох заедно.
Та на месото да се върна пак. Свинско, гърди. С ребърца. Когато купувам, винаги подбирам там крайните, дето са по-малки и с по-крехък хрущял. А там няма и много мазнина. Такива са и тези. Накрая, за да се омешат съвсем ароматите, смесих изпеченото месо (на което му трябва повече време) и изпечените зеленчуци и запекох заедно.
Продукти (в този случай - 6 порции):
2 парчета свински гърди ~ 1,4 кг
1 с. л. семена от копър
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер на зърна
сол
5-6 картофа
1 батат /сладък картоф (ок 400г)
2 корена пащърнак
1 глава фенел (резене)
1 морков
5-6 ск. чесън
сол щипка риган и 1 с.л. сушен лук и моркови, които изсуших за подправки през лятото (принципно може и без тях)
~50-60 мл. пилешки бульон или вода
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
Приготвяне:
* Зърната черен пипер и семената копър и счукват в хаванче (или мелят едро)
* Върху горната част на гърдите се правят нарези по месото на квадрати ~ 2см.
* Посолява се и поръсват подправките и червения пипер.
* С ръка се втриват добре в месото.
* Долната част на гърдите само се посолява.
* Поставя се в плик за печене, налива виното, завързва и поставя в тавата за печене - по-голяма тук, за да събере двата плика.
* Фурната се включва на 220*, а когато плика се издуе и течността вътре се вижда, че ври - фурната се намалява на 160*
* През това време се почистват и нарязват зеленчуците, смесват се с подправките, поставят в плик, налива бульона, маслото и олиото и завързва.
- Аз ги сложих да се пекат 30 мин., след като плика с месото къкреше във фурната вече.
* Пекат се заедно около 1 час.
* Изваждат се и внимателно (заради парата вътре) пликовете се срязват, месото се прехвърля в друга, по-малка тава за печене, а около него се изсипва плика със зеленчуци.
* Връща се във фурната и запича за още 10 мин. на 180*.
За мене само мръвка:) Като има свинско, хляб и зеленчуци не ям, па ако ще и да са кореноплодни:) Страхотно е.,Пепи!
ОтговорИзтриванеИ за мен така, моля!
ИзтриванеДобре, за вас ще заложа нова мзръвка явно :)
ИзтриванеЛеле,Пепи,направо онемях-такава вкусотия си приготвила....
ОтговорИзтриванеНали е мЕсо, Живе, старая се :)
ИзтриванеТраяна щом взима мръвката,аз ще се усмихна на зеленчуците и то с огромно удоволствие,страхотна компилация с резенето и пащърнака,ммм,Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен с пожелание за успешна нова седмица и вкусни вечери със семейството!
Ох да, тези зеленчуци са много харесвани вече в къщи и често ги правя.
ИзтриванеПрегръдка и за теб, другарче мило и хубава неделя!
Пепи, продължаваш да изненадваш - този път освен мръФката бих си отмъкнал и кореноплодно ...
ОтговорИзтриванеЩе вземе да ти хареса нещо извън мръвката, а :)
ИзтриванеСтрахотна вкусотия, Пепи, допълнена с много, много апетитни снимки,
ОтговорИзтриванеа идеята ти за комбинацията на печени кореноплодни е разкошна ...
Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!
Благтодаря, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубав неделен ден!
Чудни, вече си знаеш, да не се повтарям! Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДа, Еви :) Комплимент от теб за фотосесията си е щастие за мен :)
ИзтриванеАз пък бих си опитала от всичко в тази порция! И даже вече все повече ми харесва свинското. Мисля, че скоро трайно ще измести пилешкото. Пепи, толкова апетитна е чинийката ти... Бягам, че пак ще огладнея. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Я, Гери, харесва ти свинското :) Ама това месо съвсем не е лошо, стига да го приготвиш правилно и да не е много тлъсто.
ИзтриванеПрегръдки и за теб!
Пепи, за тази наслада на небцето имам хубаво домашно червено вино. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Приемам сделката без да се замислям :)
ИзтриванеНаздраве!
Ох, че изкушаваш, Пепчо, а и така сладко разказваш, да му се дояде на човек, дори и да е вечерял. Чудни са и зеленчуците и месцето. Ще взема и аз да врътна едни зеленчуци в плик, по твоята рецепта, да си призная още не съм правила само зеленчуци така, иначе в комбинация с месце съм. Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеКате, изненадваш ме, че не си приготвяла само зеленчуци :) Това са най-бързата и вкусна гарнитура за всяко мЕсо.
ИзтриванеХубава неделя!
Леле, как съм изпуснала тази вкусотия?! :))) И месцето, и зеленчуците - разкошно е всичко!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поправила си тази несправедливост, Ина :) Виждам, че си видяла вече.
ИзтриванеЗеленчуците - за пости, а месцето :) По всяко време може.
Поздрави и на теб!
Ако имаш книга незабавно ще я купя! Дори не бях гладна, когато попаднах тук, а сега ще стоя пред хладилника, като хлапе пред сладкарница :D
ОтговорИзтриванеАми нямам :) Ще трябва тук да поглеждате, а нещо, което много Ви е харесало, като го направите 2-3 пъти и вече се научава и насън да се прави :)
ИзтриванеПоздрави, да знаете как ме усмихнахте с тази сладкарница :))))