4 февруари 2014 г.

Печени кореноплодни зеленчуци



      Добре де, картофа не е кореноплоден, а клубеноплоден, но чак толкова толкова няма да издребнявам. 
     Много ароматна гарнитура, или дори основно са тези зеленчуци. Ако и маслото се смени с олио - ето я и моята  първа и съвсем вегетарианска рецепта :) 



Когато пека картофи и имам пащърнак ( пресен корен, внос в търговските вериги, или парчета замразен, но пък купен от производител на пазара) слагам по някой резен в тавата и много добре се ароматизират и картофите, и пилето измежду тях. innocent 
Кореноплодния морков е за цвят ;D и е най-безвкусния от всички тук.  
Червеното цвекло основно  на сок и настъргано на салата върви у нас (извън някои други вкусни  заигравки) - никак не е зле печено. 
Но най-приятната ми изненада беше печената глава целина - резените печена целина се топят на езика и въобще нямаш време да кажеш онова "м-м-м-м-м..." от рекламата, защото посягаш за ново парче. До сега не бях пекла глава целина. Обикновено влиза в съставката на добрата ми универсална зеленчукова подправка, или само резен от нея в супи, яхнии, но този път, заради тази заигравка със сърчицата замина и тя да се пече във фурната.  На сурово мирише доста по-натрапчиво :) И както почти всичко у нас, което се харесва - още на следващата вечер - втора партида.  



Дали за гарнитура, за основно, или за украса ще бъде - въпрос на избор. Но горещо препоръчвам да си направите такива печени кореноплодни зеленчуци.  

Както вече стана ясно, продуктите са: 
3-4 картофа, 2-3 моркова, малка глава червено цвекло,  една глава целина, 1-2 корена пащърнак
1/2 пак. (60гр) масло , 100 мл. вода, сол и мащерка



Зеленчуците се измиват, почистват/белят и нарязват.
Всичко се поставя в плик за печене; завързва се; плика - пренася в тава за печене. Тя от своя страна във фурната,  където това разкошество се пече на 200*, докато се видят мехурчетата от завирането на течността вътре, след което се намалява фурната на 160* и пече още час. 

Изважда се тавата и внимателно (заради парата, която ще излезе от вътре)  се изрязва горната част на плика, за да стигнем по-бързо до съдържанието му :smile1: 



Могат да се изпекат и в тава с капак, или  завита с фолио. Лично мое мнение е, че печени без да са покрити с фолио картофите остават сухи, а си имам един главен любимец, на който картофите му присядат, затова винаги пека такива с фолио. Или в плик. Но пък там стават по-сочни и крехки. Така и с всичките тези кореноплодни. 
Лека нощ :smile1: или добро утро :smile1: . 



19 коментара:

  1. Добро утро,Пепи!
    Казвам го преди да се отдам на сладки сънища,пак окъснях :) .
    Не се стърпях да погледна тези трицветни сърчица-чудесни и много тематични!
    Целината от моята порция ти я отстъпвам и ти взимам морковите,аз ги обичам много печени.
    Иначе дегустатора ти е прав,друго си е картофките да са печени под фолио или в плик.
    А пащърнак изобщо не ми попада на мен,блазе ти,че имаш,страхотен е на вкус и много го харесвам и него!
    Изобщо цялото блюдо е красиво,цветно и ухаещо !
    Прегръдка от мен и прекрасно утре,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лелеее, ти до кога си откарала също :)
      Веднага ти отстъпвам морковите :)
      Благодаря ти, другарче мило и хубава седмица!

      Изтриване
  2. Ох, Пепи, така да ги обичам! Много вкусно си ги приготвила и колко са красиви и кокетни само!:) Виж и в плик е чудна идейка. Прекрасен вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В плик, Кате - чисти и крехко :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  3. Обожавам всякакви идеи за зеленчуци Пепи,
    но тази комбинация много ми допада - изглеждат чудесно:
    ефектно оформени, златисто изпечени и предполагам неустоимо ароматни...
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) щом ти оценяваш визията на зеленчуците ми - доволна съм от себе си :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Чудесна идея за похапване,Пепи! Вече си на валентинска вълна с тези сърчица май:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хе, пък може и аз да празнувам СВ ВАлентин тази година :)

      Изтриване
  5. Напоследък предпочитам готвенето в плик - става вкусно, сочно и най-вече лесно за миене. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, на-вече последното, Еви :) и не само тавата, ами и фурната, около тавата.

      Изтриване
  6. Май вече си е добър ден при мен... :) Печените кореноплодни веднага бих заменила с някое по-сериозно основно ястие. Много обичам подобни засищащи и по-леки хрумки. :)
    Поздрави, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ее Гери, понякога се налага и гарнитура да има :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
    2. Леле, Пепи, направо ме изненада с тази постна рецепта. Добре, че в чинийката си сложила някоя шайба рулце Стефани, та да не объркам все пак в чий блог се намирам ;)
      Много обичам зеленчуци, всякакви и печени, и задушени, че и нездравословните пържени. А комбинацията им в твоят вариант е много успешна, усещам ароматите и няма търпение да си спретна едно подобно угощение. Може и с гарнитура от мръвчица ;))
      Поздрави, мила и прекрасно утре!

      Изтриване
    3. Поздрави и на теб, мила Ирма и хубава сряда :)
      Понякога и аз се изненадвам на себе си :)
      шегувам се. Хапваме постно в къщи, но те са едни и същи неща и няма как да ги пиша всеки път. А тези зеленчуци са различна за нас гарнитура, която много ни хареса и я споделям.

      Изтриване
  7. Красиво и толкова вкусно! И точно като за мен! Обичам много печени зеленчуци-всички, които си наредила, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че те привличат моите зеленчуци, Бети :)

      Изтриване
  8. Е, и ти да имаш вегетарианско!
    Пепа, много са вкусни! И прекрасно си ги оформила, една репетиция за предстоящия празник! :)
    Аз също харесвам пащърнака, но тук не се намира и отглежда, даже повечето хора не знаят какво е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и тук е слабо познат. В една голяма търговска верига обаче напоследък винаги има.
      Благодаря, Ина, поздрави и лека нощ на теб :)

      Изтриване
  9. А аз си мислех, че са курабийки, а то картофkи, цвекло... колко красиво! :-)
    Иначе съм пекла различни видове зеленчуци и много ги обичам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...