Нищо ново под слънцето, т.е. под лампите, тъй като видимо снимките са ми нощни, а аз не обичам да снимам на лампа. Не мога де. Но пък сосът е уникално вкусен (поне ние с големите деца много го харесваме) и тъй като рядко го правя за палачинки със сьомга (т.е. сьомгата рядко стига до палачинки) , решихме да си го направим за тези тортелини. Долните в случая са черни, с мастило от сепия и са с пълнеж от сьомга и крема сирене. Горните са с пълнеж прошуто. И въпреки, че предпочитам домашна прясно приготвена паста, нерядко се случва и аз да купя готова - тази също беше прясна, от някаква седмица в Лидъл. Заради интереса ми е черна :) Но соса е вкусен за всякакъв вид паста, а сьомгата и крема сиренето могат да се добавят в самия сос, предварително сготвени. Продукти за 4 порции: ~ 500 г тортелини с пълнеж (сьомга и крема сирене тук) 4 с.л. каперси 2-3 ск. чесън 3 с.л. масло ~250 мл. готварска сметана (течна) ~150 мл. бяло вино ~ 60 г топено сирене (3 триъгълничета) щипка захар и щипка сол черен пипер 1 ч.л. царевично нишесте Приготвяне: * Каперсите и пресованите скилидки чесън се запържват за 2-3 мин. в маслото. * Прибавя се нарязаното на ситно топено сирене, наливат се сметаната и виното и бъркат, докато сиренето се разтопи в соса. * Посолява се и прибавя щипката захар; оставя се да поври 5-6 мин. и сгъстява с размитото в малко вода царевично нишесте (или препечено брашно). През това време се кипва водата за тортелините/пастата с щипка сол и лъжица зехтин. * Сваряват се според указанията на опаковката - за прясна паста обикновено трябват 3-4 мин, но най-добре да се спазва времето, написано на кутията.
* Готовите тортелини се изваждат и поставят в соса, поръсват се с прясно смлян черен пипер, разбъркват и сервират топли-топли. С чаша студено бяло вино
Това е повече от разкошно предложение, Пепи, и пържолата на тиган е много колоритна и апетитна, но тези фини тортелини в нежен сос са неустоими - цвят и контраст, вкусове и аромати... Благодаря за удоволствието, чудесната рецепта и поздрави за теб!
Направо се видях как отпивам глътка вино и на виличката съм набола тортелинка,която хубаво съм отъркаляла като малаче в този вкусен сос,божествена порция,Пепи! Прегръдка от мен,другарче мило и хубава вечер!
Пепи, при тази вкусотия хич не гледам снимките, да знаеш... А пък твоите са си толкова хубави, че още повече да ми застърже стомахът. ;) Прекрасно ястие! Прегръдки от мен и един съвет от "пишман" снимащ човек като мен - на никого няма как, без техника и специално осветление, да му се получат снимки вечер и на обикновена крушка. ;)
Много си права, Гери :) аз уж гледам това, което снимам за блога да е на дневна светлина, но понякога няма какво да остане за следващия ден за снимки. Нищо , идните седмици ми се очертават в къщи и ще си готвя и снимам :) на дневна светлина.
Не помня марката, но бяха от Коледната или някаква гурме френска седмица в Лидъл. Обикновено в такива случаи остават още 2-3 седмици по хладилниците. Но съм виждала и в други магазини прясна паста - тортелини, мисля, че зелени бяха дори в Била.
Мммммм, изкушаващи са, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се ,че теб изкушавам, Еви :)
ИзтриванеТова е повече от разкошно предложение, Пепи,
ОтговорИзтриванеи пържолата на тиган е много колоритна и апетитна,
но тези фини тортелини в нежен сос са неустоими - цвят и контраст, вкусове и аромати...
Благодаря за удоволствието, чудесната рецепта и поздрави за теб!
Благодаря :) Удоволствието е мое, щом на естет като теб се харесва :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Диди!
Направо се видях как отпивам глътка вино и на виличката съм набола тортелинка,която хубаво съм отъркаляла като малаче в този вкусен сос,божествена порция,Пепи!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,другарче мило и хубава вечер!
Наздраве, Роси :) да ти е сладко :)
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубави почивни дни!
Пепи, при тази вкусотия хич не гледам снимките, да знаеш... А пък твоите са си толкова хубави, че още повече да ми застърже стомахът. ;) Прекрасно ястие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен и един съвет от "пишман" снимащ човек като мен - на никого няма как, без техника и специално осветление, да му се получат снимки вечер и на обикновена крушка. ;)
Много си права, Гери :) аз уж гледам това, което снимам за блога да е на дневна светлина, но понякога няма какво да остане за следващия ден за снимки. Нищо , идните седмици ми се очертават в къщи и ще си готвя и снимам :) на дневна светлина.
ИзтриванеЗвучи много вкусно! Каква марка са тортелините и от къде мога да си купя такива?
ОтговорИзтриванеНе помня марката, но бяха от Коледната или някаква гурме френска седмица в Лидъл. Обикновено в такива случаи остават още 2-3 седмици по хладилниците. Но съм виждала и в други магазини прясна паста - тортелини, мисля, че зелени бяха дори в Била.
ИзтриванеБлагодаря, ще погледна в Била. Купувала съм точно от тази седмица на Лидъл и другаде не съм намирала такава.
ОтговорИзтриванемомичета,направете си сами тортелинките,ще станат още по-вкусни
ОтговорИзтриване