18 февруари 2015 г.

Тортелини със сос от каперси и сметана


      Нищо ново под слънцето, т.е. под лампите,  тъй като видимо снимките са ми нощни, а аз не обичам да снимам на лампа. Не мога де.  Но пък сосът е уникално вкусен (поне ние с големите деца много го харесваме) и тъй като рядко го правя за палачинки със сьомга (т.е. сьомгата рядко стига до палачинки) , решихме да си го направим за тези тортелини. Долните  в случая са черни, с мастило от сепия и са с пълнеж от сьомга и крема сирене. Горните  са с пълнеж прошуто. И въпреки, че предпочитам домашна прясно приготвена паста, нерядко се случва  и аз да купя готова - тази също беше прясна, от някаква седмица в Лидъл.  Заради интереса ми е черна :) Но соса е вкусен за всякакъв вид паста, а сьомгата и крема сиренето могат да се добавят в самия сос, предварително  сготвени. 



Продукти за 4 порции: 
~ 500 г тортелини  с пълнеж (сьомга и крема сирене тук)
4 с.л. каперси 
2-3 ск. чесън
3 с.л. масло 
~250 мл. готварска сметана (течна) 
~150 мл. бяло вино 
~ 60 г топено сирене (3 триъгълничета)
щипка захар и щипка сол 

черен пипер 

1 ч.л. царевично нишесте 

Приготвяне: 
* Каперсите и пресованите скилидки чесън се запържват за 2-3 мин. в маслото. 
* Прибавя се нарязаното  на ситно топено сирене, наливат се сметаната и виното  и бъркат, докато сиренето се разтопи в соса.
* Посолява се и прибавя щипката захар; оставя се да поври 5-6 мин. и сгъстява с размитото в малко вода царевично нишесте (или препечено брашно).


През това време се кипва водата за тортелините/пастата с щипка сол и лъжица зехтин. 
* Сваряват се според указанията на опаковката - за прясна паста  обикновено трябват 3-4 мин, но най-добре да се спазва времето, написано на кутията.

* Готовите тортелини се изваждат и поставят в соса,  поръсват се с прясно смлян черен пипер, разбъркват  и сервират топли-топли. С чаша студено  бяло вино 
 :smile1:  


 

12 коментара:

  1. Това е повече от разкошно предложение, Пепи,
    и пържолата на тиган е много колоритна и апетитна,
    но тези фини тортелини в нежен сос са неустоими - цвят и контраст, вкусове и аромати...
    Благодаря за удоволствието, чудесната рецепта и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Удоволствието е мое, щом на естет като теб се харесва :)
      Поздрави и на теб, Диди!

      Изтриване
  2. Направо се видях как отпивам глътка вино и на виличката съм набола тортелинка,която хубаво съм отъркаляла като малаче в този вкусен сос,божествена порция,Пепи!
    Прегръдка от мен,другарче мило и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Роси :) да ти е сладко :)
      Прегръдка и от мен и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Пепи, при тази вкусотия хич не гледам снимките, да знаеш... А пък твоите са си толкова хубави, че още повече да ми застърже стомахът. ;) Прекрасно ястие!
    Прегръдки от мен и един съвет от "пишман" снимащ човек като мен - на никого няма как, без техника и специално осветление, да му се получат снимки вечер и на обикновена крушка. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си права, Гери :) аз уж гледам това, което снимам за блога да е на дневна светлина, но понякога няма какво да остане за следващия ден за снимки. Нищо , идните седмици ми се очертават в къщи и ще си готвя и снимам :) на дневна светлина.

      Изтриване
  4. Звучи много вкусно! Каква марка са тортелините и от къде мога да си купя такива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не помня марката, но бяха от Коледната или някаква гурме френска седмица в Лидъл. Обикновено в такива случаи остават още 2-3 седмици по хладилниците. Но съм виждала и в други магазини прясна паста - тортелини, мисля, че зелени бяха дори в Била.

      Изтриване
  5. Благодаря, ще погледна в Била. Купувала съм точно от тази седмица на Лидъл и другаде не съм намирала такава.

    ОтговорИзтриване
  6. момичета,направете си сами тортелинките,ще станат още по-вкусни

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...