На мен нали все нещо ми остава, та ето пак едни банички :) с минимум кори и никаква грижа да се пълни или не, тавата с баница. От доста време се каня на една баница на тиган на Петя Цанкова (поне аз при нея видях за пръв път) :) но както и при пърленките, така и тук избрах да ползвам тостера. Това е тостер-сандвича, който е с две квадратни гнезда и се затварят двете плочи, срязани на триъгълници. Другият, с цялата плоча на райета не съм ползвала за банички, но той ми е по-слаб и не го предпочитам. Да ми е жив и здрав стария тостер сандвич, този е първият, който си купих преди над 10 години, когато за пръв път видях тук на пазара и бяха само немски. Не измислени марки с ниска мощност и след година ползване да отиват при Мише за отпадък.
Отплеснах се, но формата и големината на плочите е важна - корите се сгъват така, че да паснат точно вътре на гнездата. Плънката може да бъде различна, тези тук са със сирене и яйце едните, а другите - със спанак и сирене. И двете плънки любими у нас. И много се харесаха на човеците - хрупкави корички и мека, топяща се в устата вътрешност. И ви съветвам да не чакате да ви останат кори, за да ги правите :) а да си купите, ако нямате пакет кори и да си ги направите в почивните дни.
Продуктите са толкова, колкото банички решите, че ще правите :) Аз ще споделя за една. Т.е. две триъгълни банички, от една и половина кора. Според мен от толкова дебелината на баничките е най-добра.
Три кори за едно зареждане на тостера :) от там нататък - колкото ви трябват.
Продукти:
фини кори за баница
олио за намазване на корите
за плънката:
яйце и сирене (намачкани, гъста да е плънката)
сирене и спанак (бланширан, отцеден и нарязан)
яйца за намазване, или потапяне
Приготвяне:
* Една кора се намазва в половината си част с малко олио (с четка е най-лесно).
* Сгъва се на две, пак намазва съвсем тънко и поставя половината кора.
* Плънката се разпределя по повърхността на корите (около 2-3 лъжици) , след това се сгъват на пакет - с големина на гнездата на тостера. Само се внимава при сгъването да не се случат много кори една към друга, а да бъде плънка към корите, за да не остават сухи те.
* Тостерът се загрява предварително.
* Готовите пакетчета се потапят за бързо в разбитите яйца, отцеждат и поставят в тостера.
* Затваря се и пекат около 8-10 мин - тук времето зависи от мощността на тостера, аз проверявам след 5-6та минута, но си бяха още сурови.
* Когато се зачервят и хванат прилична коричка - готови са. Изваждат се и срязват по диагонала, който се е оформил - а там коричката е най-хрупкава :)
Добре е след като се охлади тостерът да се почисти, защото когато изстине съвсем е по-трудничко :)
Пепи, изглеждат много вкусни, Явно, трябва да се пробват! Приятни почивни дни ти желая!
ОтговорИзтриванеТрябва, Ети :) Направи на децата, със сигурност ще им харесат :)
ИзтриванеСтрахотна идея за закуска тази сутрин,а и имам един такъв забравен в шкафа тостер.Явно му дойде времето да се върне към живота :] Благодаря за идеята :]
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея.
ОтговорИзтриванеХем стават красиви, хем икономично ... За закуска често правех, но в халогенната фурна;
Тостер-сандвичът ми е същия и се вади много рядко...
Браво Пепи!
Направо не ми се вярва, че имаш такъв уред и не ползваш :)
ИзтриванеЧудесни!!!Направих едни със сиренце и едни за "гивезелък" с пиле,масло ,кашкавал и сос Бешамел.Леле,чудо!!!
ОтговорИзтриванеОпеделено след около 10 години и дойде реда и на тази машинка.Отново благодаря за идеята,Пепи!!!
Ама че си пъргава ! Моите човеци ги харесаха заради хрупкавината, но на мен ще ми харесат със сос и щом казваш :) ще се поглезим! Раддвам се, че ти харесаха :)
ИзтриванеМного апетитно изглеждат! Нямам такъв уред но може пък да ми дойде нещо на ума! :)))
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни, Пепи!
На грил тигана Ина и отгоре с капак, който. Да ги притиска.
ИзтриванеХубАви почивни и празничнични дни и на теб :)
Благодаря, че пусна рецептата, Пепи! Ще се възползвам непременно! Поздрави и приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеЩе чакам да видя, Кате :) Дано се харесат и на твоите момчета!
ИзтриванеАз пък ще си дръпна от тук за закуска, след мързелуване в леглото утре:)
ОтговорИзтриванеДърпай, Веси, ама виртуалната няма да нахрани :)))
ИзтриванеПак ще кажа,че никога,ама никога нямаше да ми дойде наум тази операция в точно тази машинка.
ОтговорИзтриванеПепи,гарантирано ще пробвам как ще се получат баничките в нашия тостер и ще докладвам.От сега благодаря за споделената прекрасна идея,защото изглеждат умопомрачително-апетитни!Връщам се още малко назад,че май имам още нещо пропуснато :)) .
Стискам палци и се надявам да се харесат и на вас, Роси! При нас момичето не хареса толкова спаначените, но пък с младежа добре им се получават комбинациите :) Е, според тях - носели и на гъби в плънката.
ИзтриванеВиж, на мен и Мише и двата много се харесаха.
Баничките на Петя на тиган съм правила аз. Стават много вкусни, но това твое предложение ме заинтригува и ще си направя и аз тези красоти.
ОтговорИзтриванеЗначи да се задължа да направя на тиган баничките и аз :) Щом препоръчваш :)
ИзтриванеУникални банички! Дали биха станали в тостер, който е оребрен като грил тиган?
ОтговорИзтриванеДа, разбира се, вместо 2 комплекта банички ще имате една по-голяма.
ИзтриванеОтново страхотна рецепта. Благодаря много за идеята. Тази вечер тези банички вечеряхме.
ОтговорИзтриванеМоля :) Много се радвам, че са Ви харесали :)
ИзтриванеСега ги направих... НЕВЕРОЯТНИ!!! Благодаря много! Хубав ден и още повече вдъхновение за готвене!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) и се радвам, че сте харесали!
Изтриване