27 февруари 2015 г.

Мъфини с праз и пушено месо




      Също като тези банички-мъфини За такива хора  като мен, на които им се случва да останат кори след правенето на   разни видове банички, или след паниране на кашкавал в кори за баница.  Вместо във форма за мъфини могат да се изпекат и във форма за кекс :) и получаваме солен кекс. Най--важното е, че са една вкусна идея, в която сме вложили актуалния за сезона зеленчук - праз-лук :) и разбира се  за студено време - пушено месце. 


Продукти
1/3  пакет фини  кори за баница (~ 150г .) 
2  яйца 
~200 г. бяло саламурено сирене  (сухо, добре отцедено да е) 
50-60 мл. олио 
1 стрък праз 
~ 200 г пушено месо (гърди) 
1/2 пак.  бакпулвер (5г.) 
4-5 с.л. брашно 
200 мл. прясно мляко или газирана вода 

ким за поръсване 

масло за намазване на формите и галета за поръсване, ако са метални. 



Приготвяне: 
* Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се олиото и прясното мляко (газирана вода).
* Прибавя се едро натрошеното сирене, ситно нарязания праз-лук, брашното и бакпулвера и обърква. 
* Корите се поставят на дъска за рязане и режат напречно  през 1.5-2 см. 
* Всяко нарязано парче се взема с ръка и разтръсква - за да се развият и разделят корите. 
* Прибавят се към сместа с яйце и сирене и обърква внимателно, за да не стане на каша.
* Формите за мъфини  се намазват с масло - дори да са силиконови, маслото освен аромат прави на "баничките" и приятна хрупкава коричка. Ако са от фолио и силиконови - достатъчно е само намасляването им; ако са метални  - поръсват се и с галета, за да могат да се отлепят лесно. 
* Сипва се от сместа - до 2/3 от височината им; поръсват се с ким
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна  за около 30 мин. (до зачервяването им). 
* Изваждат се веднага от формите и се охлаждат на решетка (за да не се овлажнят, ако се оставят вътре във формата).  



7 коментара:

  1. Любимите ми банички-мъфини! Такова разнообразие от идеи! Прегръщам и твоята /е, сигурно без месото :)))/, но знам че пак ще се получи много вкусно!
    Приятна петъчна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и без месото, с праза, ще са достатъчно вкусни, Тили. А една Ели вече ги направи с пресен лук, вместо с праз :) Импровизации търпят всякакви, знаеш :)
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Давай, Веси, докато има крехък нашенски праз на пазара :)

      Изтриване
  3. Чудни са,Пепи,страхотни пухкавелчета,че и такива едни бамбашки!С праз харесвам и аз,но тази зима още не съм правила,а то като се огледам даже е пролет вече,чакай да побързам да врътна нещо с праз и аз.
    Весел утрешен празник на цялото семейство,другарче мило и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз мислех, че ще се "дръпнат" заради праза, но не познах :) за щастие.
      Хубава седмица и на теб и прегръдка!

      Изтриване
  4. Само преди няколко минути ми донесоха чисто нова форма за мъфини и сега търся рецепта, с която да изпробвам как се пече в нея.Тази ми се вижда доста интересна понеже има и малко месо, а в моето семейство храна без месо, не се приема за нещо сериозно, а само за подхапване. Описвате ни подробно рецептата и се надявам да се справя.Вътре мъфина изглежда чудесно, доста пухкав и същевременно сочно изпечено тесто.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...