Ето на този уникално вкусен сладкиш се гледаше с пренебрежение до преди месец в нашата къща. Докато Мише не го опита на именния ден на приятеля си, твърдо вярвайки, че той го е направил. Той, ама друг път, Мише. Човекът ми призна на ухо, че се срещнал с колежка на Черния мост и разменили тава тирамису срещу пакет глиганско . Чудесна сделка и за двамата. А сладкишът беше отхвърлян заради липсата на шоколад в него.
Е, нали имаме право да си променяме вкусовете И така този път нямаше недоволни от предложеното тирамису.
Никакви претенции нямам за оригиналност на моето тирамису. Всъщност едва ли някой може да каже коя е оригиналната рецепта за този прочут, колкото вкусен, толкова и лесен италиански десерт. Рецепти много, вкусове разни - основите са - бишкоти, кафе, какао, сирене маскарпоне, сметана, яйца и Марсала. И с име, което е напълно оправдано от вкуса: “tira mi su” – “вдигни ме горе”. Всяка хапка от сочния сладкиш ти дава крила, както се казва в една реклама.
Правила съм няколко различни рецепти за тирамису, избягвайки суровите яйца, както и този лек вариант сладкиш с бишкоти, маскарпоне и какао - без кафе, заради капризи, но ето този е вкуса и това е рецептата, по която ще го правя и занапред, тъй като точно така се хареса много от всички у дома. Вместо Марсала сложих малиново вино, което девойчето ни бе купила с огромно желание, но се оказа, че е ликьорно и ..... прибрахме в шкафа. Разликата във вината - Марсала и малиновото се оказа, че е в аромата, като сравнихме алкохолния градус. И двете са десертни, ликьорни вина. Бутилката Марсала обаче остана за друг мой любим специалитет - салтимбока :) и пиле Марсала Ето и тук възможност за избор, ако не намерите Марсала (макар че и малиновото Жул го издирва месеци, пък са и на еднакви цени).
И ако ще правите тирамису, от което ще хапват и малки деца -виното може да замените с есенция, а кафето - с мляко с какао. И последно - ако Ви притесняват суровите яйца (но всъщност те са минали някаква топлинна обработка тук) -пропуснете ги. Е, може да не е класическо тирамису, но пак ще имате вкусен сладкиш.
Продукти за тава с размери 30/20 см.
~ 300г бишкоти (Савоярди) (средно голям пакет)
500 г. маскарпоне
2-3 с.л. пудра захар
250 мл. течна сладка сметана
~ 300 мл. подсладено еспресо +100 мл ликьорно вино (Марсала, малиново, порто)
1/2 ч.ч. черно какао с висок %
За крема Сабайон:
3 жълтъка
60 г. пудра захар
50 мл. ликьорно вино (на стайна температура)
Приготвяне:
Първо на крема :)
* Захарта и жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят (около 10 мин)
* Купата се поставя в съд на водна баня, на средна степен на котлона и продължава да се разбърква (вече с тел за яйца, или друга бъркалка) !!! Водата не трябва да ври силно, за да не получим бъркани яйца. Дъното на купата не трябва да влиза във водата. Бърка се, докато крема се сгъсти и стане пухкав :) - около 15 мин.
* Накрая на тънка струя се прибавя виното и бърка още около 3-4 мин, докато крема го поеме.
* Кремът се оставя да се охлади напълно.
* Сиренето маскарпоне се разбърква с пудрата захар (с лъжица)
* Течната сметана се разбива с миксер до твърди върхове.
* Към нея по малко се прибавя от охладения крем Сабайон и продължава да се разбива с миксера, докато го поеме.
* Миксерът се сменя с шпатула или лъжица :) и на няколко части се прибавя маскарпонето и бърка, докато крема стане еднородна смес - пухкав и вкусен крем, който може да ядете с лъжицата.
* В приготвената тава се разстила тънък пласт от крема.
* Поръсва се с какао равномерно.
* Кафето и виното се поставят в широка купа, в която да се топят бишкотите.
* Всяка бишкота се потапя за бързо ( 1, 2, вадиш :) ) и нарежда не плътно една до друга във формата.
* Покриват се обилно с крема, формата се чуква два-три на масата (плота), за да излезе въздуха, ако има такъв останал.
* Поръсва се отново с какао.
* Нарежда се втори пласт бишкоти и залива с останалия крем. Ако тавата е по-дълбока, може да си направите и трети ред. Ако не ви стигне тава, а ви остават и крем и бишкоти - наредете ги в широки чаши.
* Заглажда се равномерно и тавата се прибира за поне 12 часа в хладилника :) Ха дано устискате :)
* Преди сервиране се поръсва с какаото (през цедка или сито става най-равномерно)
Макар и сочен, сладкиша се реже добре, равномерно, след като е поел крема в бишкотите след дългия престой в хладилника. Но колкото повече стои, толкова по-вкусен е :) Хайде, 12 часа са достатъчни.
И сигурно после за 2 изчезва...;)
ОтговорИзтриванеАбе, не обичам хич вкуса на кафето (аз затова и не пия), ама тирамису обичам вече. :) Твоето е прекрасно, Пепи!
Прегръдки!
О да, едва успях да преместя 2 парчета в кутия за двама сладури, другото свърши за минутки :)
ИзтриванеПрегръдки и за теб, ГЕри и хубав празник днес!
Чудесно е станало това изкушение, Пеп.
ОтговорИзтриванеМалиновото вино е два вида у нас -
само малиново и малиново и мерло, което аз харесвам :)
Виното трябва да е в хладилник, защото и неотворено, вкисва.
Хубав уикенд от мен!
Дани, изненадваш ме за вкисването. В магазините не е в хладилник, в къщи също стоя от преди Коледа в шкафа.... вярно, че шкаф на терасата и е на студено, но пък заради високия алкохолен градус (17.5) не съм и помисляла , че може да се развали. Сега Жул си търси малиново на друг производител :) )) като достави, ще го имам предвид.
ИзтриванеЧестит Трифоновден на теб!
Пепи, миналата година си купихме със сестра ми и на двете ни се вкисна и хвърляхме бутилки.
ИзтриванеПроизводител е "Трастена".
Писах на страницата им във фейса и ми изпратиха като бонус 2 бутилки :)
Но казаха, че на новото има производство ще пишат на етикета
за съхранението.
Моето беше с мерло, но явно,че плодът в него прави белата.
ооо, Дани, златна си. Явно ти си случила на виното, което издирва Жул - това, което тя при преди време и много и хареса беше малиново мерло, сега ще търся сайта и аз на производителя, че да и поръчам. Със сигурност то няма да стигне до шкафа :) А нейното беше "от свежи ферментирали малини", което си се оказа чист ликьор (а ние не пием такива, обикновено ги готвя)
ИзтриванеОбожавам този сладкиш - вълшебен вкус, аромат и
ОтговорИзтриваненеустоим в твоето изпълнение и представяне, Пепи!
А малиновото вино е страхотна идея,
благодаря за удоволствието и поздрави за вас!
Благодаря ти, поздрави и за теб, Дианка и хубав празник днес!
ИзтриванеЕ, какво като не е класическо. Толкова е вкусен този десерт, че човек не може да устои на никой вариант.
ОтговорИзтриванеИдеята с малиновото вино е чудесна. Скътала съм малиновка.
Подреждам се край масата, за да получа и аз парче. Ако може по-големичко. Благодаря.
Хубав ден.
Давай с малиновката, Ели. Със сигурност добре ще дойдат и свежи малини за украса отгоре, ама.. хич не им е сезона сега.
ИзтриванеЧестит празник!
Браво, Пеп! Успяла си да ги пребориш. Сигурно и аз имам някакъв шанс. Изглежда чудно (добре, че хапнах вчера :))
ОтговорИзтриванеМного обичам тирамису, но все си го купувам...
Бъди търпелива, Ил, може би ще дойде и твоето време :) ето както и у нас.
ИзтриванеПробвай ги от време на време. И не бъди много настоятелна ;)
Ако трябва да съм честна лично за мен най-най подходящият десерт за този ден е именно Тирамису, не знам защо, но ми е много романтичен и влюбен:). Чудесен е при теб! Честити празници, Пепи!
ОтговорИзтриване:) защото всяка хапка от него е любов :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Катенце, хубава празнична вечер на теб!
един от малкото десерИ, дет` съм правил ... Изпълнението ти направо е ... да се облизеш. Шесторка
ОтговорИзтриванеСвърши тя с облизването :) Сега само монитор остана :)
ИзтриванеТо остана и да са недоволни:) Весел празник, Пепи!
ОтговорИзтриванеАбе кафе пият, но да не миришел сладкиша на кафе. Добре, че се коригираха.
ИзтриванеПепи, и аз избирам варианти без сурови яйца, не ме е страх, а по-скоро ми е неприятен вкуса им. Грабвам парченце със сърчице, докато Мишо не го е довършил:)
ОтговорИзтриванеВеси, пробвай с бъркането им на водна баня. Миризмата на сурови жълтъци изчезва.
ИзтриванеНякой ден, като ти дойде музата :)
О, направо в сърцето ме улучи с това тирамису, Пепи! Толкова да го обичам, а твоето изглежда неустоимо... Голяма прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви, прегръдка и за теб и то двойна, защото днес за кафето имаме от твоята брауниз с череши :)
ИзтриванеБлагодаря за доверието, мила! Надявам се, че ви се е усладило. Прегръдка! :)
ИзтриванеПразникът мина, но това не пречи да се възхитя на вкусното ти творение! :)
ОтговорИзтриванеОтносно суровите яйца - и аз съм винаги с 1 на ум. А майка ми правеше много често за празниците торта с бишкоти и маслен крем, приготвен със сурови яйца. Не е ли имало салмонела тогава? Не сме се тровили, не сме се разболявали! Какво им стана на тези кокошки и яйца?! :)
Поздрави!
Защото бяха винаги пресни, Ина. Дори тези в магазините не се задържаха, пък сега - погледни покрай празници - палети с яйца карат. И извън хладилник се съхраняват. Аз съм щастливка, защото все още имам домашни яйца и мама много предвидливо има три начина на отбелязване - стари, пресни, от последните 5 дни. :) Златна ми е тя.
ИзтриванеА иначе болести много, виждаш, как няма да се отразяват и на яйцата.
Поздрави и на теб и хубав ден!
Пепи,надявам се сте поляли празника също така приповдигнато,както очаквам,че е било настроението ви,наслаждавайки се на невероятния десерт!По-често им прави от това,което уж не обичат и може да се окаже,че табутата падат едно след друго :)) .Не е за вярване,че точно този десерт е бил отхвърлян само по презумпция,страхотен е и съм сигурна,че е бил забележителен с това малиново вино!Сърдечна прегръдка,другарче мило и нека е усмихната новата ти седмица!
ОтговорИзтриванеАмиииии :) поляхме, кой къде с приятели, ние с Мише. Аз се радвам, че си променят вкусовете и снощи дори Ники ме изненада с нещо :) но това е за добро.
ИзтриванеЩе пробутвам аз разни любими на мен неща ,пък да видим кой ще поддаде :)
Прегръдка и за теб ихубав вторник!
Много ми хареса рецептата,тъй като не е нужно използванета на яйца. Каква сладкарска сметана за разбиване да използвам?
ОтговорИзтриванеМариана
Преди време в Била имаше една с кравичка, която е млечна сметана, но на по-ниска цена, за разлика от Президент. отдавна обаче не я виждам и ползвам Лидълската за разбиване - тя също е млечна.
ИзтриванеБлагодарение на Вашата рецепта и инструкции, направих сладкиша с маскарпоне и млечна сметана, без крема Сабайон. Стана разкошен и получих много похвали. ��
ОтговорИзтриванеПоздрави!! Мариана
Поздрави и на теб, МАриана! Много се радвам, че сте харесали :)
Изтриване