Страници

8 март 2015 г.

800, 8 март и Бисквитена торта с млечно-маслен крем




По втора точка :

Честит 8 март ,мили дами!


Бъдете много здрави, обичани, щастливи, желани, успяващи и удовлетворени!
Радвайте се на малките неща и на всеки миг  с любимите хора! 

И нека не само днес, а всеки ден да е специален  за вас! 


      Някои хора свързват 8 март със соца,  затова днес символично предлагам една обикновена бисквитена тортичка (която в този случай дори не е само от бисквити), но пък крема в нея е онзи стар, тоталитарен :smile1:  млечно-маслен крем за еклери и торти, който се правеше от голяма част от българските жени. 
      И тъй като на мен винаги някакви неща ми остават  :smile1: както тук се вижда в бисквитената торта са вложени и изостанали кроасани, които чудесно се напояват наред с бисквитите от крема. Всъщност може да сложите останали парчета от кекс, вафли, бисквити, сладки.... Бисквитената торта става интересна  всяко парче - с изненада. 


Трета точка :smile1:  Бисквитена торта с млечно-маслен крем  

Продукти за тава с размери ~35/20 см. 

обикновени бисквити ( Житен дар с масло предпочитам) около 300-350 г. (малките пакети са по 130г, големите мисля са по 250г) 

За крема:

4-5 яйца (най-добър според мен е с 8-10 жълтъка, но после търся приложение на белтъците :))
8-9 с л захар
500 + 100 мл прясно мляко
и още 200 мл прясно мляко с 2-3 лъжици ром (или есенция) 
4 с.л. брашно (или 4 с.л. царевично нишесте, ако се притеснявате да не ви мирише брашното на сурово) 

250г масло
150 г пудра захар

Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват в тенджера (с дебело дъно) на слаб  котлон до леко сгъстяване на сместа (с голям, здрав тел за разбиване на яйца. Няма нужда от миксер) .
* Прибавя се 500-те мл топло прясно мляко на тънка струя;  с постоянно бъркане и  пак на котлона.
* Брашното се размива с останалите 100 мл прясно мляко и също прибавя на тънка струя в яйчената смес, при непрекъснато бъркане,  докато се сгъсти - тук вече котлона се увеличава, но да не бъде на повече от 1/2 от мощността му.
* Когато се сгъсти (отнема около10-15 мин) се отмества от котлона и се оставя да изстине, като се разбърква през 1-2 мин., за да не хване коричка. Тук прилагам една хитринка :)  - намокрям  парче свежо фолио ( или торбичка) и  поставям плътно на крема - това не позволява да хване  коричка, но съответно изстива много по-бавно.
* През това време си приготвяме масления крем: 
* Мекото масло се разбива с пудрата захар - с миксер :) до получаването на пухкав крем. Около 10 минути. 
* От изстиналия млечен крем се прибавя по лъжица към масления и :exclaim: миксера се заменя с дървена лъжица, или силиконова шпатула и бърка в  една и съща посока,  докато се смесят двата крема. 

Сглобяване  на тортата: 
* На дъното на тавата се разстила на тънък пласт 2-3 лъжици от крема. 
* В останалото 200 мл прясно мляко се прибавя ромът/есенцията, бисквитите се потапят и редят върху крема.
* Отново следва  пласт крем, отново бисквити..... и така докато свършат бисквитите, или крема :) но отгоре задължително трябва да е крем.  

* Поръсва се с настърган шоколад, или смлени ядки, а може да се украси и със свежи плодове.
* Тавата се прибира  в хладилник  за поне 7-8 часа, преди да се нареже и извади парче за дегустация :) 



     И по точка първа :) 
      Празникът е в онова, което го отличава от делника...... А днес при мен е двоен, тъй като имам още един -  малък, на блога :smile1:
    Това е  осемстотната публикация. Както и на 700-тната, почерпката в канибалския блог  :smile1:  отново не е месна. Но поне  вчера публикацията беше месна, а днес е сладка. 
     Рецептите със сигурност са повече от 800, защото в някои публикации има и по две и с гордост мога да кажа, че всички са минали през моите ръце - от продуктите,  през снимките с трудно-доловим фокус някъде :blush2:, до натискането на бутончето "Публикуване". Лично изпробвани, дегустирани върху любимците ми и одобрени. Защото има и такива, които не съм повторила :) и няма да ги споделя тук. Както и други, които съм правила, правя пак и отново сега, но до снимка не стигат.
      Всеки път, когато трябва да изпиша благодарност тук, няма как да не изразя своята благодарност на:
- ударната  групичка от форума на Гответе с мен - Юлка, Нат, Мариани и Танитас които направих първите стъпки в "кулинарния интернет"  :flower:и така ми отвориха очите за още красиви и вкусни неща, които се готвят по света (тогава нямаше кулинарни предавания и телевизии, освен Ути и Ив. ЗВездев)
- на мама и баба:  че ме научиха да готвя не по задължение, а с желание (така или иначе се налага, по-добре да бъде с желание) :flower: 
- на мама свеки: че ми е отгледала  Мише, който ядеше точно  три неща: месо с картофи; месо с ориз и месо без картофи и ориз;  :flower:
- на децата ни  и техните приятели, които харесват разнообразната храна и са ми основни дегустатори и критерий :60:
     А най-много благодаря на всички познати и непознати хора, които са си приготвили  рецепта от тук за доверието, което ми оказват и вярват в добрия краен резултат . Надявам са да ви подвеждам много, много рядко. :flower:

38 коментара:

  1. Пеп, бъди винаги най-специалния човек за всички,
    които те обичаме :)
    Честит празник и на блога!
    Прекрасна е тортата ти и заради факта, че
    си разнообразила бисквитите, а и крема!
    Чудесна е!
    Прегръдки с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления! С пожелание за още повече! Задочно ти пратщам букетче...

    ОтговорИзтриване
  3. Честит двоен празник Пеп! Бъди здрава, щастлива и обичана жена!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник Пепи! Бъди много здрава и все така неуморна. 800 е чудесна цифра, смело те следвам и без колебания надниквам тук, за изпитана рецепта. Тортата е прекрасна, а мойте малки канибалчета, обичат бисквитени торти под всякаква форма.....тъй, че ще пробвам и този вариант.
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Ели! Да са ти живи и здрави дечицата, радвай ги по-често с торта :) Няма човек, който да не обича торта :)

      Изтриване
  5. Честит празник ,Пепи!
    Аз пък искам да изкажа благодарности към теб,защото съм правила не една и две рецепти по твои съвети !
    Бъди жива и здрава и готви все с това желание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Живе!
      Поздрави на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Сега само кратко - Честит празник, Пепи,
    като горда майка, любима жена и прекрасна дъщеря,
    и към всичко това - впечатляващ кулинар и вдъхновен блогер!
    Ще разгледам подробно новата ти серия със страхотни предложения и ще пиша отново!
    Хубав и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник и от мен, Пепи! Наистина имаш поводи днес за празнуване. Продължавай все така да споделяш своите кулинарни вдъхновения в това прекрасно и уютно местенце, а ние все така смело ще им се доверяваме:) Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че наминавате, Радост!
      Благодаря ти :)

      Изтриване
  8. Честит празник, мила !Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща! Продължавай все така, невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! И за това, че винаги се отбиваш тук :)

      Изтриване
  9. Пепи, възхищавам ти се за огромният труд за реализацията на толкова много рецепти! Моите най-искрени поздравления!
    Честит празник с пожелание за много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Хриси! За мен е удоволствие и твоето местенце и го посещавам честичко :)

      Изтриване
  10. Честити празници, Пепа! Бъди здрава и щастлива!
    И продължавай да радваш близките си и нас с вкусните си кулинарни творения!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Много, много здраве пожелавам и на теб!

      Изтриване
  11. Пепи, дръпвам си от почерпката ти с кеф, бъди здрава и се усмихвай на живота, за да ти се усмихва и той!

    ОтговорИзтриване
  12. Сигурна съм, Пепи, че всяка една от твоите повече от 800 рецепти е била опитана нееднократно от следящите чудесния ти блог. Пожелавам ти да се похвалиш с 8000-ната :)
    И много ми допадна празничното ти предложение - бисквитена торта с точно този крем много обичам ... детски спомен :)
    Поздравления, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенка! Тези 800 са опитани многократно, да :) Има някои, които просто ги правим до втръсване :)
      Поздрави на теб и хубава вечер!

      Изтриване
  13. Честит празник,Пепи! Чудна почерпка! А публикациите скоро ще са 8000, като се застояваш вкъщи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахххах, застоявам се да. Така си мислех и аз :))) Добре ,че се прибирам преди вечеря поне :)

      Изтриване
  14. Мен до сега не си подвела,скъпа,и съм убедена,че и занапред ще си намирам тук безценни идеи!От сърце ти пожелавам безспирно кулинарно вдъхновение,защото знам,че блогването ти носи много удовлетворение и позитивни емоции,искрени приятелства и топли думи на благодарност от твоите почитатели!
    Грабвам си сочно парче торта и продължавам разходката назад!
    Успешна,спорна и усмихната седмица,другарче мое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Роси :) Спорна да ти е седмицата, макал , че свършва и се радвам, че си от хората, които не съм подвела :)

      Изтриване
  15. Пепи, честити ти много празници! Искам да ти изкажа най-искрените ти благодарности, защото за мен си енциклопедия - за рецепти, емоции, отношение, да продължавам ли... Възхищавам се на чувството ти за хумор и отдадеността, с която вършиш всичко. Честити 800 и поне толкова по толкова още. :)
    Прегръдки най-сърдечни и още веднъж благодаря! :) И честит празник (макар ден по-късно) - бъди все същата прерасна майка и жена, бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за поздравите и пожеланията, мила Гери! Енциклопедия далеч не съм, нито веща в кулинарията :))) но пък това, което го правя - го правя от все сърце, както всичко при мен. На този принцип съм - или го правя, или изобщо не го започвам.

      Изтриване
  16. Красота! Пожелавам ти да бъдеш винаги обичана и желана жена, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотни рецепти откривам тук.Поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И макар 8-ми март да отмина отдавна и вече настъпи Гергьовден - искам да те поздравя мила Пеп-чо за чудесната тортичка! Всеки път ме радваш с хубави и вкусни предложения! Бъди здрава, с късмет и обичана! Целувки - cveteto3101

      Изтриване
    2. Сърдечно ти благодаря, мила Цвети!
      Жива и здрава и ти бъди, радвам се, че наминаваш и тук :)

      Изтриване