Страници
▼
13 март 2015 г.
Печен боб с наденица
Един много любим боб на младите хора и на мен от тази зима. И правен оказва се доста често.
Е, може и постен вариант, но аромата на пушената наденица ни харесва :)
Бобът на фурна, който помня от баба беше боб с ориз плакия - тя слагаше ориз, който да поеме много течност. Преди около две години, след като опитахме едни консерви с печен боб, с девойчето Жул открихме, че подсладеният доматен сос вътре ни допада и започнах да слагам в частта за нас двете по малко кетчуп - вкусът на боба става леко сладникав и пикантен от него и големите деца също го харесаха. Остава само един Мише, който сигурно също яде от него, но обикновено оставям по 1-2 чинии за него без кетчупа.
А когато готовият боб се запече за 20-на минути , на човек направо му идва да чупи коматче хлюб и да се нарежда до тавата без да чака да се разсипва в чиния. И тъй като напоследък няколко девойки ме питат как го правя този боб, най-добре да го споделя тук, така ще бъде полезен "съвет" към младите ми хора - макар че Жул вече го прави, само с едно телефонно обаждане :))
И всъщност рецепта няма - готвим си боба по нормалния начин - ето тук съм изписала доста и различните начини, по които се готви боба у нас. Основно като боб яхния - по-гъстичък го оставям. В момента, в който бобът е сварен, посолен и подправен с джоджена му прибавям 1 ч.ч. кетчуп , разбърквам, прехвърлям в тава, слагам наденицата вътре и запичам 20-на минути. Кетчупа е домашен, тези почивни дни се очертава да си правя нова доза.
Ако не ви харесва кетчуп, сложете доматено пюре или гъст доматен сок, с още лъжица захар и 1-2 лъжици оцет. И зрънце бахар за аромата. Но пробвайте този начин на боб на фурна
Още едно девойче би се наредило с късче топъл хляб. :)
ОтговорИзтриванеПепи, чудесна вкусотия, кой би ти питал за чиния в случая...
Усмихната вечер!
Грабвай лъжицата и се нареждай, Гери :)
ИзтриванеКласика...
ОтговорИзтриванеНа фурна не съм го правил по този начин, но ще накисна боб и утре ще пробвам.
Мъжете обичаме боб с наденица. Обичаме и доматено пюре на всички гозби или поне такива са мойте наблюдения. Повечето жени не харесват да има много доматено пюре или домат в манджата.
Наденица да, но моят половин доматено пюре не харесва много-много. Или не трябва да вижда, когато слагам :) Но домати -на парченца, да се усещат - харесваме
ИзтриванеЩе се радвам, ако се сетите да го пробвате, като готвите боб следващия път и споделите дали Ви е харесал така :)
Много добре се получи - особено с куматче топъла пита.
ИзтриванеСамо е хубаво човек да прецени добре, колко голяма тава ще му требва, че иначе... Пада малко пресипване :)
Вярно, това с прехвърлянето на боба трябва да се прецени :) Аз първия път не прецених, всъщност - събра се точно ,но като започнах да слагам наденицата и аха да прелее. Та и аз пресипвах, но така или иначе събирам обяд за мъж ми - получи ми се подходящо бурканче за един обяд.
ИзтриванеДа си дойдем на думата! Една любима класика! Чудесен е твоят боб с наденичка. Прекрасни почивни дни, мила! ✽
ОтговорИзтриванеНали :) това вече е сериозна манджа :)
ИзтриванеАбсолютна класика! Благодаря, че ме подсещаш, Пепи! Поздрави и спокоен уикенд.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Радост, поздрави и хубава седмица и на теб!
ИзтриванеЛюбим - особено с домашен суджук (наденица, луканка).
ОтговорИзтриванеоооххх пък със суджук е просто...... разкош!
ИзтриванеМмм много апетитно запечен се е получил бобеца. Хубава идея, как да се поднесе с различен вкус добре познатата класика!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Да, Петя, класика, но с малко по-различен вкус :)
ИзтриванеНе съм правила запечен във фурната,Пепи,а както го описваш сладкодумно и както ми намигат снимките смятай че запреглъщах много усилено!Гъстичък го харесвам и аз,с кетчуп звучи интересно и трябва да опитаме!
ОтговорИзтриванеПриятна нова седмица,другарче мило и прегръдки от мен!
Когато готвиш - отдели малко и го пробвай, Роси :) Може пък да не ти хареса точно така :)
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб!
Класиката си е класика, но приготвена от теб се превръща в шедьовър. Прегръдка, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви :)
ИзтриванеМного обичам печен боб. И със сушена чушка за повече аромат е просто фантастичен.
ОтговорИзтриванеА пък и с наденичка - мммм, чудесия!
И сега огладнях.
Аа сушена чушка ще сложа другия път. ЛЮти са ми, но ще извадя семките и ще сложа чушка. Забравих.
ИзтриванеОбожавам го така запечен и със салатка от кисело зеле с малко червен пипер!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
За тия класики имаме еднакви вкусове :) Благодаря, Ина и на теб :)
ИзтриванеБоб на фурна е едно от ястията, които обожавам,
ОтговорИзтриванетвоето предложение може да е класика, но е неустоимо... е за някои без наденицата.
Страхотни са новите ти рецепти, Пепи - картофите, кокоските, чийзкейка и баничките -
разкошен вкус, аромат и представяне...
Благодаря, сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни!
Благодаря ти, Дианка, хубави почивни дни на теб!
Изтриване