13 март 2015 г.

Печен боб с наденица


      Един много любим боб на младите хора и на мен от тази зима. И правен оказва се доста често.
Е, може и постен вариант, но аромата на пушената наденица  ни харесва :) 

      Бобът на фурна, който помня от баба беше  боб с ориз  плакия - тя слагаше ориз, който да поеме много течност. Преди около две години, след като опитахме едни консерви с печен боб,  с девойчето Жул открихме,  сладкия доматен сос вътре ни допада и започнах да слагам в частта за нас двете  по малко о кетчуп - вкуса му става леко сладникав и пикантен от  него и :smile1: големите деца също го харесаха. Остава само един Мише, който сигурно също яде от него, но  обикновено оставям по 1-2 чинии за него без кетчупа. 
      А когато се запече за 20-на минути готовия боб, на човек направо му идва да чупи коматче хлюб и да се нарежда до тавата :smile1: без да чака да  се разсипва в чиния.  И тъй като напоследък няколко девойки ме питат как го правя този боб, най-добре да го споделя тук,  така ще бъде полезен "съвет" към младите ми хора - макар че Жул вече го прави, само с едно телефонно обаждане :)) 


И всъщност рецепта Mr. Green няма - готвим си боба по нормалния начин - ето тук съм изписала доста и различните  начини, по които се готви боба у нас. Основно като боб яхния - по-гъстичък го оставям.  В момента, в който бобът е сварен, посолен и подправен с джоджена  му прибавям 1 ч.ч. кетчуп , разбърквам, прехвърлям в тава, слагам наденицата вътре и запичам 20-на минути.   Кетчупа е домашен, тези почивни дни се очертава да си правя нова доза.
Ако не ви харесва кетчуп, сложете доматено пюре или гъст доматен сок, с още лъжица захар и 1-2 лъжици оцет. И зрънце бахар за аромата. Но пробвайте този начин на боб  на фурна 
:smile1:

24 коментара:

  1. Още едно девойче би се наредило с късче топъл хляб. :)
    Пепи, чудесна вкусотия, кой би ти питал за чиния в случая...
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Грабвай лъжицата и се нареждай, Гери :)

      Изтриване
  2. Класика...

    На фурна не съм го правил по този начин, но ще накисна боб и утре ще пробвам.

    Мъжете обичаме боб с наденица. Обичаме и доматено пюре на всички гозби или поне такива са мойте наблюдения. Повечето жени не харесват да има много доматено пюре или домат в манджата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наденица да, но моят половин доматено пюре не харесва много-много. Или не трябва да вижда, когато слагам :) Но домати -на парченца, да се усещат - харесваме
      Ще се радвам, ако се сетите да го пробвате, като готвите боб следващия път и споделите дали Ви е харесал така :)

      Изтриване
    2. Много добре се получи - особено с куматче топъла пита.
      Само е хубаво човек да прецени добре, колко голяма тава ще му требва, че иначе... Пада малко пресипване :)

      Изтриване
    3. Вярно, това с прехвърлянето на боба трябва да се прецени :) Аз първия път не прецених, всъщност - събра се точно ,но като започнах да слагам наденицата и аха да прелее. Та и аз пресипвах, но така или иначе събирам обяд за мъж ми - получи ми се подходящо бурканче за един обяд.

      Изтриване
  3. Да си дойдем на думата! Една любима класика! Чудесен е твоят боб с наденичка. Прекрасни почивни дни, мила! ✽

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали :) това вече е сериозна манджа :)

      Изтриване
  4. Абсолютна класика! Благодаря, че ме подсещаш, Пепи! Поздрави и спокоен уикенд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост, поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Любим - особено с домашен суджук (наденица, луканка).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оооххх пък със суджук е просто...... разкош!

      Изтриване
  6. Ммм много апетитно запечен се е получил бобеца. Хубава идея, как да се поднесе с различен вкус добре познатата класика!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Петя, класика, но с малко по-различен вкус :)

      Изтриване
  7. Не съм правила запечен във фурната,Пепи,а както го описваш сладкодумно и както ми намигат снимките смятай че запреглъщах много усилено!Гъстичък го харесвам и аз,с кетчуп звучи интересно и трябва да опитаме!
    Приятна нова седмица,другарче мило и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато готвиш - отдели малко и го пробвай, Роси :) Може пък да не ти хареса точно така :)
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Класиката си е класика, но приготвена от теб се превръща в шедьовър. Прегръдка, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам печен боб. И със сушена чушка за повече аромат е просто фантастичен.
    А пък и с наденичка - мммм, чудесия!
    И сега огладнях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аа сушена чушка ще сложа другия път. ЛЮти са ми, но ще извадя семките и ще сложа чушка. Забравих.

      Изтриване
  10. Обожавам го така запечен и със салатка от кисело зеле с малко червен пипер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За тия класики имаме еднакви вкусове :) Благодаря, Ина и на теб :)

      Изтриване
  11. Боб на фурна е едно от ястията, които обожавам,
    твоето предложение може да е класика, но е неустоимо... е за някои без наденицата.
    Страхотни са новите ти рецепти, Пепи - картофите, кокоските, чийзкейка и баничките -
    разкошен вкус, аромат и представяне...
    Благодаря, сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка, хубави почивни дни на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...