22 декември 2009 г.

Боб с ориз плакия


Продукти:
400 гр зрял боб (фасул)
1 ч л сода за хляб
1 морков
2 чушки, 1 люта чушка
1 домат
1 глава лук
100 мл олио
50 мл ракия или водка (за по-лесно увиране на боба)
1 с л захар (спомага усвояването на подправките)
стрък дивесел (лющян) или джоджен, + щипка чубрица
1 с л червен пипер
сол на вкус

1 каф.ч. ориз 


Приготвяне:
* Боба се залива с вода - не повече 1 1/2 части над нивото на боба, прибавя содата за хляб и се поставя да заври.
* Когато заври капака се оставя отворен, защото се образува пяна.
* След като ври 10-15 мин. се изсипва водата и измива на течаща вода (най-добре в гевгир или голямо сито)
* Пак се изсипва в тенджерата, като се прибавят ситно нарязаните домат, морков, лук, захарта, ракията и олиото.
* След като поври 30-40 мин. се прибавят ситна нарязаните чушки и лютата - едро нарязана.
* Ако течносттта е много се оставя отворена тенджерата да поври до омекване на боба
* Изсипва се всичко в тава, прибавя се сока на лимона, ориза, солта и подправките.
* Обърква се и се поставя във фурната да се пече около 20 мин. в загрята фурна - да хване коричка отгоре (течността трябва да се е изпарила)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...