Мдаааа, точно както при авокадото у нас - любов от трети опит, с този зеленчук - броколи - положението е съвсем същото. Както Ели предрече, ще се окаже, че съм била броколофил под прикритие цял живот. И това, дето от три месеца готвя често броколи е нищо в момента съм посяла разсад на три места, поне три сорта и опитното ми зеленчуково поле е готово... само да ми стане разсада. А в понеделник, в един друг град, като видях в зеленчуковия магазин броколи със съвсем малки стъбла (не както тук стъблото да тежи колкото главата зеле), просто си напълних една торба и си го поносих до тук.
Това е една салата, която се приготвя точно за 15 мин. След като я опитах обаче, съм твърдо убедена, че в следващите дни ще ядем у нас и млечна салата с броколи. Гарантирано ще носи и на някакво сирене. И гарантирано, че човек може да се наяде с нея - толкова е вкусна и да се затопи парче хляб в соса :) (или може би дресинг, както е по-подходящо да се каже, щом е заливка за салата.)
Салатата видях в предаване на Ути Бъчваров, където той подправи с мента и джоджен. Тези подправки не са ми от най-любимите, още по-малко за млечен сос, затова съм сложила копър и черен пипер :) т.е. както ми харесва. Лично на мен зехтина, полят отгоре ми идва в повече, но авджи Стоев без друго обилно си полива салатите, затова съм убедена, че на него ще му хареса така.
Салата с броколи и млечен сос
Продукти (2 чинии):
1 глава ~ 500г броколи
1 кофичка студено гъсто кисело мляко (4,5 % ползвах)
3 с.л. майонеза
2 ск. чесън
половин връзка копър
сол и черен пипер
зехтин
сока на 1 лимон
Приготвяне:
* Броколите се накъсват на розички.
* Стъблото се обелва, нарязва на едри парчета и заедно с дръжките се поставят във вряща подсолена вода ( рядко се изхвърля нещо при мен, нали?)
* След като поврат около 10 мин. към тях се прибавят розичките и заедно се варят още около 5-6 мин.
* Отцеждат се в гевгир и веднага поставят (за около 2-3 мин.) в купа със студена вода, за да си запазят свежия зелен цвят.
* Разделят се розичките от дръжките.
* Розичките се поставят в купа и заливат с по 2-3 лъж. зехти. и сок от лимона. Посоляват се.
* Дръжките/стъблата ( добре отцедени, ако трябва се поставят между няколко пласта кухненска хартия и притискат, дда излиза водата им) се поставят в дълбока купа за пасиране; прибавя се половината от млякото, отново 2-3 лъжици зехтин и 1 лимонов сок и сместа се пасира, докато парченцата броколи се смелят фино.
* Към млечната смес се прибавя майонезата, останалото кисело мляко,пасираната скилидка чесън, подправките и посолява на вкус.
* Розичките броколи се разпределят в две чинии и заливат с млечния сос.
* Отгоре се залива с още 1-2 лъжици зехтин :) който разбира се стече около соса ииии не, в бялата чиния не е моята салата.
Пилешко филе. Сварено и накъсано на ситно в салатата, както и настъргана лимонова кора.
Следващия път и двете ще вложа, сигурна съм, че ще се харесат.
Аз така станах карфиолофил :)
ОтговорИзтриванеИ ям суров карфиол на салата :)
Няма проблем да направя едно такова сосче, но с мента :)
Благодаря за идеята, Пеп!
И дръжките изобщо не се изхвърлят,защото са много вкусни :)
ха така, ето , че научих още една нова дума!
ИзтриванеПробвай соса, Дани, сигурна съм, че и на карфиол ще върви добре този сос, а и с мента, щом я обичаш.
Ама аз наистина хвърлях до скоро дръжките :) Следващия път ще вървят и на супа.
Чудесничка, а и Елидраг има една с броколи салатка, и с извара, дето ми е любима!
ОтговорИзтриванеВеси ,учудваш ме, не знаех, че харесваш броколи :) при толкова месо, което се готви и у вас.
ИзтриванеА, обичам, даже и днес си хапнах, запечено със сирена.
ИзтриванеС мента смятам ще е фантастично.
ОтговорИзтриванеМного хубава салатка. Сега ме размисли аз какво правя с дръжките...
Сигурно, пробвай, щом харесваш тази подправка!
ИзтриванеИ не хвърляй дръжките :)
Дръжките са много подходящи за пюре - сваряват се на пара или в леко подсолена вода, оцеждат се и хооп на пюре - дори и като добавка на картофено (поне Чедото това го яде) - мене не ме бройте за тази салата ....
ОтговорИзтриванеето, идеята за дръжките е дошла - със сигурност ще пробвам и на пюре.
ИзтриванеБраво на чедото ти, но дали няма шанс да си преразгледаш ти мненито за това зеле?
Карфиола и аз го харесвам, така че ще пробвам. За съжаление друг у дома не го поглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
жалко, Инче, но хубавото на салата е, че можеш да направиш 1 порция само, за себе си. Ех тези наши любимци...
ИзтриванеРазкошна салата - изглежда много свежо и красиво,
ОтговорИзтриванена мен също ще ми се хареса, обожавам броколи...
Благодаря за чудесната идея, Пепи, поздрави и щастлива пролет!
Благодаря ти, Дианка, честита пролет и на теб!
ИзтриванеРадвам се, че точно ти оценяваш тази безмесна рецепта :)
Великолепна салата,точно по мой вкус и толкова красиви кадри,Пепи-всичко подбрано в контраст,цветовете се допълват перфектно!Аз знаеш съм почитател на броколите и то не самотен,годпожицата също е фен и правим почти всеки ден,но напоследък пресните наистина со повече дръже,отколкото розички,като боздугани са :))
ОтговорИзтриванеСега остава и с карфиола да преразгледаш положението,макар че знам,че все още си непреклонна,но никога не казвай никога. :))
Прегръдка от мен,другарче мило и хубави почивни дни на семейството!
хеххе за карфиола ще преосмисля, Роси, но този зеленчук съм го възприела като любим за туршия и не знам дали ще му се случи.
ИзтриванеБлагодаря ти много, че оценяваш презентациите ми, мила, де да се сещах да обръщам повече време на това!
Прегръдка и честита пролет на теб!
И аз съм броколифил:)))) без прикритие:))) Пристигам с виличката, разкошотия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДавай, приятелко броколофилке :) Тези дни ще дам още едно такова зелено предложение :)
ИзтриванеЧудесна рецепта,поздравявам ви!! Всичко което пробвах да напрявя,по ваша рецепта стана страхотно!!! Продължавайте,да ни радвате с такива вкусотии :)
ОтговорИзтриванеНе харесвам вкуса на броколите. Направих тази рецепта веднъж и няколко дни по-късно пак я повтарям. Много е вкусно!
ОтговорИзтриванеХехехе :) и аз така изведнъж проядох броколи, както не ги харесвах, че и близвах дори.
Изтриване