Най-кратката, най-вкусна и най-шоколадова рецепта в блога .
Тези тук са с черен шоколад, но по същия начин правя и с млечен шоколад. Само шоколад, сметана и есенция. Никакви други добавки в сместа.
Шоколадовите трюфели ги открихме преди години, когато открих и Трюфел-тортата на Юлка - подсладила много семейни тържества, а тук при Марианка може да видите разнообразие от трюфели - с лешници, с ядки, с бисквитки.... никога няма да достигна нейните съвършени бонбони :) но пък другата част от фамилията не са виждали нейните изваяни, затова се радват и на моите
Продукти:
200 г. черен шоколад
100 мл. течна сметана (готварска, за по-горчиво; ако правя с млечен шоколад-сладкарска)
1 с.л. ликьор, ром или есенция
какао за овалване (ползвам едно холандско, с обикновено не си струва да се правят трюфели)
Приготвяне: * Шоколадът и сметаната се загряват на водна баня до разтапяне на шоколада***.
* Прибавя се есенцията/ коняк, ром.... и сместа трябва да е объркана добре, до хомогенизиране. * Купата се отмества от котлона, охлажда за кратко и прибира в хладилник за няколко часа, докато се стегне напълно. * Взема от сместа с лъжичка, овалва се топче между дланите и веднага се овалва в какаото. * Готовите трюфели се прибират в хладилника да се стегнат.
- Когато ги правя в шоколад ги прибирам в камерата за час и тогава потапям в разтопения шоколад, забождам топчето трюфел на клечка за зъби, която пък забождам на парче стиропор и оставям така да засъхне - пак по съвет на Мими.
И ще споделя едни кошнички, които правя с крем за разни поводи, а тези дни си поиграх с едни бонбони - кошничката е от черен шоколад, черния пълнеж е ганаш с черен шоколад; белия - ганаш с бял шоколад и ядка лешник, а розовите - ганаш с бял шоколад и боровинки вътре (от сладко). Подробно написано и с картинки може да видите как се правят тук, при Мими естествено
Марианка, огромно благодаря пак и отново!
Тук е домът на месцето и шоколада,мисля,че никой няма съмнение в това :)) !
ОтговорИзтриванеСтрахотна колекция,Пепи,взимам си от всички по една за сладки сънища и първо ще вкуся шоколадовите кошнички с тъмен ганаш,мммм,прелест!Красиви,симпатични,идеални и безкрайно вкусни!
Прегръдка и хубаво утре,мила!
у нас нали сме с разни вкусове, имаше харесали белите, харесали черните.. :) за вескиго по нещо, както се казва :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мила Роси и хубав петък дъждовен :)
Пепи, невероятни са! Скри ми шапката с това изпълнение! За пореден път ще въздишам много по тях! Линковете, които си дала, благодаря ти и за тях! Толкова полезна информация има за темперирането на шоколада, за перфектното оформяне... И аз правих скоро шоколадови кошнички с ганаш, но далеч от перфектното изпълнение на тази дама. Моите адмирации към нея, тъй като нямам представа къде бих могла да я поздравя. Ще си позволя да поставя този линк и към твоята и нейни публикации и в моят блог при бонбонките, за мое удобство, а и за удобство на всички, които биха искали да научат повече за правенето на бонбони! Знаеш, че бонбоните са ми страст!:) Поздрави и ако има още станали бонбонки, ще ги отмъкна и тях:)
ОтговорИзтриванеЩе вадя от скритите за теб :)
ИзтриванеОт Марианка съм научила всичко за шоколада (тя коментира и те е прочела, иначе във ФБ) и никога нямам провал, когато съм следвала нейните указания. Преди години, за абитуриента Ники бях направила такива кошнички и явно добре се бях справила с темперирането, защото въпреки топлото майско време те издържаха на нормална Т* в заведението за почерпката.
Поздрави и на теб и хубави почивни дни!
Няма как да не си взема и пожелая още веднъж здраве и дълголетие на милата ти майчица, Пепи! Гояла прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Еви :) Прегръдка и за теб и хубав петък!
ИзтриванеРазкошни са всичките! Не вярвам нещо да е останало:)
ОтговорИзтриванеИма, има :) скрила съм
ИзтриванеПепи :) прекрасни бонбони!!! С каквото и да се захванеш, всичко правиш перфектно! Възхищавам ти се! Голяма майсторица си! :) :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Мими! Казаното от теб ми дава крилца да правя нови опити с шоколада :)
ИзтриванеПепи, грабвам си от всичките видове, не се съмнявам във вкуса, а Марианка...е класа...в шоколада няма равна!
ОтговорИзтриванеда ти е сладко, Веси!
ИзтриванеЛюбими ..., страхотни и неустоими в твое изпълнение, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за удоволствието,
а вдъхновителката ни в шоколадовите вълшебства Марианка е уникална!
Така е, Диди :)
ИзтриванеПри мен като започна да оформям топче с длани и започва да ми омеква шоколада и направо се стапя.
ОтговорИзтриванеКак да избегна това?
Трябва да е много студен шоколада, изваждайте по малко количество, другото дръжте в камерата.
ИзтриванеТака се получиха, но се разваля формата като стоят в стаята.Къде трябва да ги съхранявам? И дали аз нещо не съм объркала, пропорцията ми е 100гр млечен шоколад с 50мл сметана?
ОтговорИзтриванеВени
аа, не млечен. Черен. В млечния има количество мляко (прах) и определено прави сместа по-мека.
ИзтриванеПолзвам черен шоколад за такива бонбони, ако ти са горчиви - ползвай черен шоколад и малко пудра захар. Черния шоколад трябва да е с над 60% какао, тогава е хубав.
Като направиш 3-4-5 бройки и мести с табла/чиния в хладилника, да стоят на студено.
Вече са факт, така че няма какво да направя за този път, но за напред ще знам да използвам черен.Аз ги направих за украса на торта, така че не е проблем, понеже така или иначе ще се съхраняват в хладилник.
ОтговорИзтриванеДа, щом е за торта - ще се държат, няма къде да идат :) а за следващия път - знаеш.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Благодаря за отговорите и за помощта!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, страхотна рецепта! Колко броя излизат горе - долу?
ОтговорИзтриванеоколо 15-20 броя, зависи от големината им. Ако Ви трябват повече - направете двойна доза, дори да ви остане от сместа, след като направите нужния брой бонбони тя може да стои в хладилника няколко дни.
ИзтриванеСупер, много Ви благодаря! Весели празници!
ИзтриванеМоля, моля :) Весели празници и на Вас~
ИзтриванеБи ли споделила марката какао , което ползваш ?
ОтговорИзтриванеХоландско какао 22% масленост. Като "холандско" не означава, че е произведено в Холандия. Прилагателното идва от начина на обработка с алкализация, който открива и патентова холандски химик, като отстранява част от маслото на суровото какао. Чистото, сурово, неалкализирано какао е горчиво-кисело на вкус и с много силен аромат, не се разтваря лесно във вода като другото (опитвала съм само Гайо тук) На това, холандското (така обработено) е отнето 1/3 от маслото, разтваря се лесно във вода, по-тъмно и меко е на вкусн. От магазинчето за кафе, където купувам има различни пакети (дори не си правя труд да им запомня имената) на всичките под марката пише "холандско какао" и 22%. Един от пакетите беше син с мъж и жена на него и ако помня - с готварски шапки. Поръчвала съм си онлайн Гайо пак, а в магазин, ако случа на какао на д-р Йоткер премиум - също купувам.
Изтриване