Страници

5 март 2015 г.

Картофени рьощи с праз и кашкавал


      Един аламинут, който много прилича на нашия пататник. Това тук обаче си носи името от автора - Гордън Рамзи, в чието предаване   го видях през изминалите дни. Рьощи ( или Рости от  Röschti) . При него - Рьощи с праз, сирене и яйца, но тъй като в къщи сирене Грюер не се намира всеки ден, аз  го замених с наш, твърд, пикантен овчи кашкавал.  Резултата е чудесен - хрупкави корички отгоре и отдолу, с нежна и мека вътрешност. И с аромата на задушен праз :) 

      Давам продуктите за една такава чиния (2 порции) ,  с диаметър около 22 см, ако искате повече - увеличете  по две и направете на два пъти в тигана, след като разделите смесите.       


Продукти: 
~ 600 г картофи - 4 броя 
1 стък праз лук 
2 с.л. масло и 2 с.л. олио 
сол, черен пипер
~ 200 г твърд кашкавал 

2 яйца 

Приготвяне: 
Картофите се измиват и се сваряват цели и небелени в подсолена вода. Варят се най-много 15  минути.- - не до пълното им омекване. 
* Охлаждат се, обелват и настъргват на едро ренде, заедно с кашкавала. 
* Подправят се със солта и пипера. 
* Ситно нарязаният праз се задушава в половината от мазнината  и 2-3 лъжици вода, също до непълното му омекване (да се усеща, като се яде). 
* Прибавя се към настърганите картофи и кашкавал и разбърква добре, без да се мачкат картофите . 
* В тигана за пържене се прибавя останалото масло и олио. 
* Изсипва се сместа и притиска към дъното на съда.
Пържи се под капак за 6–7 минути на средна степен на котлона, докато отдолу се получи златиста коричка. 
* След това се обръща с помощта на чиния и пак се пържи до златисто и от другата страна.


 Копирам от публикацията си за фритата, как ползвам двете чинии: 

Вземам плоска чиния с   диаметър, малко по-голям от тигана,  в който правя омлета. 
Поставям  я отгоре  и с рязко движение обръщам -   омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам  тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.
След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна. 



*** Ако искате да са по-здравословни, не пържете праза, а го задушете за кратко.  А след като смесите с настърганите картофи, намаслете метални купички за крем карамел (или силиконови формички, поставете в тях, притиснете добре и изпечете във фурната. Както тази тук, която е в ролята на гарнитура :) 


8 коментара:

  1. Обичам такова картофени истории! И яйчица си добавила за разкош!
    Спокойна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавото е, че при тези рьощи може да се импровизира с допълненията :)
      Спокойна вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Днес и двете сме отдали почит на Рамзи,ама пусто много вкусно готви този човек :))
    Какъв разкошен златист тен имат рьощите,Пепи,и така с яйцето поднесени много,много ще ми се усладят!
    Чакай да върна пак назад,че не успявам да те догоня и изчета напоследък :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, видях, че си правила зеленчуковите кюфтенца на Рамзи :) Ще трябва да ги пробвам, но ще чакам да ми донесат хубаво халуми, че тук само Карловско намирам.
      Напоследък съм като фурия, нали :)

      Изтриване
  3. О, това изглежда тооолкова вкусно, пък като чета и описанието... Чудесен аламинут, Пепи! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Гери, а хубавато му е, че може да се приготви и в тиган, и във фурна.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  4. Чудно ядене е станало,Пепи! ще се прави, няма как:)

    ОтговорИзтриване