Тук значи става дума за търпението. Че е добротел - ясно е. Че ми липсва - също. Ако го имах щях да покажа перфектното триъгълно парче от сладкиша, но тъй като у нас явно не само аз го нямам, чийзкейка престоя почти 2 часа след направата му и се наложи да го десертваме :) със също толкова нетърпеливите ни деца. Че на кого да се метнат :) Но пък е един от най-вкусните сладкиши, които сме хапвали и тъй като друг път предвидливо съм правила сутрин преди работа - докато се приберем вечерта е достатъчно отпочинал в хладилника. По тази причина до снимка не е стигал. Сега черпя парче от този :) нищо, че не е в най-приличния си вид. Желателно е формата за печене да е разкопчаваща се.
Продукти за форма с d ~ 26 см (12 парчета):
~ 220 г. какаови бисквити (Роден край с какао, меки)
100 г. едро смлени ядки (орехи, или лешник)
100 г. масло
1 жълтък
За крема:
200 г. крема сирене (1 кутия Филаделфия + 1 лъжица)
400 г. заквасена сметана
2 яйца
~ 180г захар
За заливката:
1 бурканче (400г) малиново желе
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават.
* В купа се смесват с ядките, мекото масло и жълтъка и разбъркват, докато сместа стане на трохи.
* Дъното на форма за печене ( с разкопчаващ борд) се покрива с хартия за печене.
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно.
* Пече се в предварително загрята на 180* фурна за 10 мин. Веднага се изважда и охлажда.
* В друга купа жълтъците и захарта се разбиват за 2-3 мин.
* Прибавят се сиренето и заквасената сметана и бъркат толкова, колкото да се получи еднородна смес.
* Белтъците се разбиват за 3-4 мин, докато стана на пухкава пяна.
* Прибавят се по малко към другата смес и разбърква с лъжица или шпатула, докато млечната смес ги поеме.
* Изсипва се върху изстиналата подложка и заравнява.
* Пече се 1 час и 30 мин. в предварително загрята (отново) на 180* фурна, на водна баня - водата в тавата за водната баня се поставя гореща и не бива да е повече от половината на съда за печене.
* Фурната се изключва, но сладкиша остава затворен вътре, докато изстине - около един час още. Това е много важно, за да не се напука, или спадне чийз пласта при рязкото понижаване температурата на сладкиша.
- Тук е момента да се прибере готовия сладкиш в хладилника за поне 6-7 часа, преди да се намаже със желето и нареже. Този, който виждате не е престоял и 2 часа
* След това се залива с желето - затоплено леко, за да може да се разпредели по млечния пласт и бързичко нарязва и дегустира.
Гарнирането с пресни малини е в сезон, когато малините са излезли на пазара :) Може и листенца мента, ако ви се намират под ръка. Но моите подправки са посяти едва миналия уикенд, затова - следващия път със зеленичко :)
При направеното бързо допитване до консуматорите у дома се оказа, че си искат първия вариант - хем да не чакат, хем да е по-течен... и сочен :)
Аз толкова много обичам този десерт, че дори и на трохички не бих му простила. Пепи, чудесен е! А за идеалното парче и снимка... Ех, ами направи отново, едва ли човеците вкъщи ще са против. ;)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Готово, Гери, направен и добавен :) Но 3/4 от моите човеци (твоите връстници) предпочитат нестегналия, разтечен вариант.
ИзтриванеТакива неотлежали десерти най-много обичам, Пепи.
ОтговорИзтриванеДа не мислиш, че аз бих го чакала! Следващия път може да изпратиш и към София един такъв "дефектен" чийзкейк.
Чудесен е. Комбинацията от какао и малини ми е любима.
Представи си ако са пресни малините :)
ИзтриванеДа му прималее на човек от глад, Пепче! :)
ОтговорИзтриванеПридърпай парченце, Креми!
ИзтриванеИмам си в къщи такъв нетърпеливец сладокусник, дето бърка където и когато не трябва! :)
ОтговорИзтриванеА на тази комбинация наистина трудно може да се издържи!
Поздрави!
Нали, Инче, все се намира някой нетърпелив :)
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Обожавам печен чийз и твоят ме плени от раз с това огнено малиново сладко!Нищо,че не е в цялост,това изобщо не ми пречи да помечтая за парче,още повече,че отдавна не съм правила.Страхотна рецепта,Пепи!
ОтговорИзтриванеА у нас последните седмици виждаш често се прави :) Май пак положението ще е до втръсване.
ИзтриванеБлагодаря ти, Роси!
Здравейте, може ли да се пропусне жълтъка в бисквитеният блат и да се увеличи количеството на крема сиренето (примерно на 2 опаковки по 125гр.), за да може чийз блата да е по-висок?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) На снимката, с разтеклото се желе чийз блата е поне 3 см. - то се и вижда, че по-дебеличък. Но винаги може да сложите още една опаковка крема сирене, аз повече от 200 г не смея да слагам, дза да не усетят соления вкус моите хора.
ИзтриванеА в блага може и без жълтък, разбира се - сдори може да не го запичате предварително, направо слагате чийз-крема и запичате заедно. Правила съм и така и почти няма разлика във вкуса му
Благодаря Ви, ще го направя без да добавям допълнително филаделфия. Само още един въпрос - нужно ли е това с печенето на водна баня? Какво се цели? Аз съм правила и друг път чийзкейк с печене, но не съм го слагала на водна баня.
Изтриванетака сместа се загрява се бавно и се пече бавно. Точно обяснение защо на водна баня нямам, но така съм виждала при Жак Пепен (може и да е обяснил) и тъй като на този човек рецептите са леснодостъпни и винаги стават (като добавим и името му) - вярвам безрезервно.
ИзтриванеСпокойно можеш да сложиш повече крема сирене - лично аз херасвам усещането на соленото крема сирене (дори спокойно ям сладко със сирене) но гледам да не прекалявам заради домашните.
Можеш да подбереш и формата за печене да е по-широка - прецени на място, като разстилаш бисквитения блат - колкото е по-тънък, толкова по-добре.