Страници

26 април 2015 г.

Банички със сирене, праз и варени яйца


      Още едни банички, които могат да се изпекат в тостера, както тези, или пък в тавата,  както аз ги направих. Но използвайте времето, докато все още има праз на пазара и си ги направете. баничките ги правих след Великден, с останали сварени яйца и с ясната идея, че ще ги направя във формата за мъфини като тези кошнички с праз и сирене. Корите обаче - начупени  :( и идеята за кошнички пропадна. А  честно казано не ми се цапаше тостера да пека банички там (страхотни стават, но после и почистването му си е играчка). 
      Както и да ги изпечете - няма да съжалявате. Вкусни са, дори на следващия ден :smile1: само не за закуска, че аромата на праз е натрапчив за ранната част на деня. 


Продукти за 9-10 бр. банички (голямата тава на фурната, разбира се :smile1:

1 пакет  кори за баница 400г 
300 г бяло саламурено сирене ( в 2 банички за собствени нужди  вложих и едно меко, миризливо) 
2 стръка праз (малки, по около 45см) 
4 сварени яйца 
5-6 с.л. олио и 1/2 пак. масло - 60г. 
10-на листа спанак/лапад :) за контраст 

още 2 яйца с 4-5 лъжици прясно мляко 

Приготвяне: 
* Празът се нарязва съвсем ситно. 
* Смесва се с настърганото на едро сирене, нарязаните листа спанак  и настърганите яйца. 
* Маслото се разтопява и смесва с олиото. 
* Една кора се намазва с мазнината, върху нея се поставят още една и половина кори.
* Разпределят се 3-4 лъжици от плънката по кората и се сгъва по дължината на четири - получава се правоъгълник.
* Той се  срязва на две (или три) да се получат квадрати - по-малки форми ,които лесно да се потопят в разбитите яйца с млякото. 
* Така се приготвят и останалите кори. Когато всички са готови и нарязани, баничките се потапят в  разбитите яйца с млякото. 
* Отцеждат се  и се нареждат на хартия за печене в тавата. 
* Пекат се на 200* в предварително загрята фурна до зачервяване. 






10 коментара:

  1. Обичам банички всякакви и твоите ми идва да захапя за препеченкото крайче направо през монитора!
    Страхотна плънка,много ми харесва,пък и съм фен на лапада и съм убедена,че е много,много вкусно!
    Интересен начин за оформление си приложила,винаги преливаш от идеи,Пепи!
    Прегръдка,другарче мило и нека ви е позитивна и усмихната новата седмица на цялото фемили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдка и за теб, мила Роси и хубава седмица и на вас!
      Тъй като сме повечко хора, няма кога да чакаме торстера някога и воала :) разнообразяваме формата.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Неизчерпаема на идеи..., страхотно предложение, Пепи,
    с чудесна плънка и неустоим златист загар - разкошни!
    Поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Поздрави и на теб с пожелания за топла и слънчева пролет вече!

      Изтриване
  3. Чудни са станали! Бая яйца си вапцала май:)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. ооо има такива отдавна тук :) Баница и хрупкави банички с кайма; банички - във формата за мъфини - с месо и зеленчуци; банички с шунка :) Разнообразяваме се :)

      Изтриване
  5. Любимо съчетание в плънката и не се съмнявам за вкуса, да не говорим че изглеждат толкова апетитно!
    Хубав ден, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили :) Хубав ден и на теб да е!

      Изтриване