Тези картофки са познати у нас (т.е. от мен J) като "хрупкавите картофки на Карина" (Carina kuking.net). Другите ги знаят просто като печени хрупкави картофки. Преди десетина години младите човеци не признава други картофи, освен пържените. Но има моменти, когато имаме само пресни картофи, а те не стават много добри пържени; не са като старите (за тях). Тези обаче се харесаха и настаниха трайно. И ги правя често. Толкова често, че не се сещам да ги документирам дори.
Ето сега да ги покажа и да напиша как ги правя у нас J
Необходими са:
картофи (естествено )
2-3 с.л. зехтин
по 1 с.л. мноого ситно нарязан лук и чесън
сол, черен пипер
мащерка , или риган
галета и червен пипер
Хрупкави печени картофки
Приготвяне:
* Картофите се почистват - измиват, обелват, ако са стари - и нарязват на дебели резени.
* Бланшират се за 3-4 мин. във вряща, подсолена вода.
* Изваждат и се отцеждат хубаво.
* Фурната се включва на 200*
* Поставят се в торбичка/плик, прибавя се зехтина и се разтръскват, за да се омазнят хубаво отвсякъде резените.
* Тава за печене се намаслява, или покрива с хартия.
* Изсипват се картофите.
* Поръсват се с галетата - обилно, разбъркват се така, че тя да полепне навсякъде по тях. Разпределят се на един ред в тавата.
* Отгоре се поръсват със сол, червения пипер, лука и чесъна, поръсва се с подправката (или поставят клончета върху тях)
* Поставят се във фурната да се пекат - до хрупкава коричка - обикновено отнема от 20 до 30 мин, зависи колко пълна е тавата. В тавата на моята фурна се събират килограм и половина пресни картофи. От старите картофи - 2 кг, тъй като част от тях заминава в обелките.
***При Карина не се бланшираха, пекат се сурови с подправките, но така стават с хрупкава коричка и мека вътрешност. Мечта :) Само за чаша бяло вино, или бира