22 юни 2015 г.

Рулца от патладжани със сирена в доматен сос


     Вече има хубави патладжани на пазара, които не са твърди като камък, а месото им е "благо", както казва майне либен, тих противник на патладжаните. За сметка на него, младите хора  много харесаха рулцата и за три дни ги правих два пъти. Е, първия път експериментално, в една малка тавичка :)  Вярна на себе си, да си помагам от предната вечер за следващата, за вечеря, си подготвих лентите патладжан предния ден, като ги изпекох и прибрах в хладилника. Много удобно за забързани хора, защото плънката се прави за минутки; ако патладжаните са големи (респ. и лентите са големи), рулцата се завиват бързо. А соса се прави с две натискания на копчето на пасатора. 
      Ние, готвещите хора, които създаваме хубави неща wink3 за ядене и пиене,сме изключително мили хора.  Като цяло, работата с храна и вино изкарва наяве по-добрата страна от човешката природа. И сме много доволни, когато не само дадено ястие се оцени подобаващо, ами се прояви и интерес към неговото приготвяне. Колкото и да сме уморени в края на деня, очите ни се усмихват щастливо и започваме да обясняваме как сме го приготвили, все едно питащата страна а-ха ще стане и ще го забърка в момента. Но пък насладата от вкусването на всяка хапка  на тези патладжанени рулца,  е заразна и докато милото се чудеше обича, или не обича патладжани, ние с младите хора се срещнахме по средата на тавичката. 


Продукти за 4 порции:
2 големи патладжана 
300г  краве или овче саламурено сирене 
200 г кашкавал
2 малки яйца 

50-60 мл. олио/зехтин
риган,или босилек;  сол 

400 мл. готов доматен сос 
300 мл. пасирани домати от консерва , заедно с  5-6 скилидки чесън 

или приготвен в момента сос - много добре отцедени домати от консерва,  с лъжица захар, пасирани с риган, босилек и скилидките чесън

ок 100г пармезан, или твърд кашкавал (сега има много хубав твърд гръцки) за поръсване. 



Приготвяне: 

* Патладжанът се нарязва по дължината на тънки (2-3 мм) филии. 
Поръсват се обилно със сол и  оставят за 10-15 минути,  за да се отдели горчивия сок. 
* Измиват се със студена вода и  подсушават хубаво. 
* Намазват се от двете страни със зехтин, или олио и нареждат в тава, върху хартия за печене (мазането с четка е бързо и чисто). 
* Пекат се в загрята на 200* фурна за около  10 мин. (може и на грил-тиган, но там става доста по-бавно, особено, ако количеството патладжан е по-голямо.) 
* Изваждат се и охлаждат.   
* Сиренето и кашкавала се настъргват в купа и  смесват с яйцата. 
* В края на всяка филия патладжан се поставя по една супена лъжица от сместа със сирената и се завиват на рула.
* На дъното на тавата се разпределя 2/3 от доматения сос (домати), а рулцата се нареждат плътно върху него. 
* Върху тях се разпределя останалия сос. 
* Запичат се в предварително загрята фурна на 180* за 25-30 минути  - 10-15 мин., след като се види, че сосът е заврял. 
* Изважда се тавата и се поръсва с настъргания пармезан. Връща се в топлата, но изключена вече  фурна, за да се разтопи  пармезанът. 

Може да се сервират топли, с още наръсен пармезан и риган, или босилек,  а може да си ги хапвате и добре охладени. 




При мен готвенето им се случи на три етапа :)
първи - оформяне на лентите патладжан и печене. Прибиране в хладилник. От предната вечер. 

втори - пълнене на рулцата и печене в доматения сос.  Шепа пармезан. Сутрин, преди работа :) 
трети -подгряване на рулцата и поръсване с пармезан. 15 мин. преди вечеря :) 
Винаги съм харесвала патладжаните студени, затова и оставих да ги затопля леко, вместо да ги сервирам горещи. Но ако обичате горещи патладжани, просто  ги поръсете с пармезан веднага, след като ги извадите от фурната и сервирайте. 



12 коментара:

  1. Много вкусно, Пепи!
    Много!

    Поздрави от един мил човек! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, мили човече!

      Изтриване
  2. Ех, че апетитни са станали, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. В крайна сметка либето какво реши,Пепи-обича ли или не обича патладжан? :))
    Пепи,добре,че вече имаш у дома повече поддръжници на твоите любими вкусове,а подозирам,че милото ще култивира предпочитанията си едно по едно :)) .
    Не може да не е боднал поне едно рулце,толкова са апетитни и фотогенични!
    И понеже у нас госпожицата може и да ги уважи,но ММ-със сигурност-не,ще трябва да завия и няколко ленти тиквички.
    Страхотна гозба,много ми харесва!
    Пожелавам ти спорна,лека и позитивна седмица,мила!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той яде, Роси, но не с особено желание. Не можело ли тиквички :) Ами не може, не ги обичам много. Вярно е, че вкуса се култивира и някои нови неща, които хапва край младите хора ги харесва, но за други не се стеснява да си каже, че не би желал да ги повтори :)
      А ти ги направи във вариант тиквички и патладжан, щом и у вас има недолюбващи патладжана. Аз няма да се предам на тиквичките :)
      Благодаря ти, другарче мило, хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Патладжана си е за предпочитане пред тиквичките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спор няма :) На еднакво мнение сме отново :)

      Изтриване
  5. Пепи, много ми допадат патладжанените ти рецепти! На такава вкусотия отказва ли се? Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На патладжан трудно се отказва :)
      Прегръдки и за теб, Игличе!

      Изтриване
  6. И вкъщи сме така-един обича, друг-не, но това не пречи да си направя само за мен от тези рулца :) Щом има доматен сос...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...