Сега, много моля, всички морски читатели на блога да не се смеят на предложението ми със замразени миди :) Ами като си нямаме море тук да събираме пресни, така ще караме. А тези, от една тематична седмица във верига магазини се оказаха доста добри - не сбръчкани и сухи, чисти :) и вече сготвени с бекон и масло - вкусни. Илианка от Щъркелово гнездо няколко пъти предлага да правим миди с бекон. Ама нямат сосче :) пък ние обичаме манджите със сос. Затова събрах нейното предложение и моето - Миди с тунизийски сос (който си е мАсло и чесън) и се получи невероятно вкусно ястие с приятен маслено лимонов сос и аромат на пушения бекон. Какво друго да се получи при съчетани моя и нейна рецепта
500г. замразени миди - ядки
200 г пушен бекон и 1-2 лъжици зехтин
1 голяма глава чесън
150 г масло
сок от 1 лимон и 1 портокал
200 мл бяло вино
сол, щипка копър и черен пипер
Приготвяне:
* В дълбок тиган се поставя маслото и оставя да се разтопи на слаб котлон . * Чесънът се почиства и счуква - цялата глава :) Прибавя се в маслото и запържва за 2-3 мин. На бавен огън :) чесънът и маслото не трябва да прегарят, а да запазят цвета си.
* Сипва се виното, лимоновия и портокалов сок и оставя да покъкри на тих огън около 10 мин.
* През това време беконът, нарязан на лентички, се запържва в зехтина за 2-3 мин. .
* В масления сос се прибавят замразените мидени ядки и оставят да къкрят 5-6 мин, след като отново соса с тях заври. Посолява се.
* Прибавят се подправките и запържения бекон.
* Сосът се сгъстява с малко царевично нишесте (1 чаена лъжица), размита с малко вода, разбърква всичко внимателно и отстранява от котлона.
Прекрасно предложение, напомняш ми, че не съм правила миди скоро! Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриваненаправо си е изумително! втори път да коментирам тези миди - точно по мой вкус!
ОтговорИзтриванеА за замразените, Пепи, не се тревожи - да не мислиш, че и тези по морето ядат само пресни ...
Знам ли, може пък да си ги ловят :) Нашите как ходят за дивеч из горите :)
ИзтриванеСтрахотно...,
ОтговорИзтриванеИлианка и Пепи - какво може да се очаква!?
Благодаря ви дами, поздрави и хубави летни дни!
Интересно,а съм и сигурна много вкусно!
ОтговорИзтриванеПепи, Батето е прав.
ОтговорИзтриванеДет сме по морето се опитваме да ядем пресни, но не винаги ни се получава.
Предложението ти е чудесно!
Мням,мням бих казала,Пепи!Тези миди изобщо не ги видях при нас,сигурно не съм огледала добре,а изглеждат отлично,а рецептата и сосчето са фантастични!Чаша бяло вино с тази порция и една пърленка за топене,и си в рая!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и то много,много голяма,другарче мило! :))
Еха, Пепи, признавам те за шеф във всяка област на кулинарията. Експерт си! Неустоимо предложение !Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного интересно, Пепи! Беконът променя ли вкуса на мидите, щото аз си ги обичам натюр:)
ОтговорИзтриванеииии с огромно закъснение, искам да ви благодаря, дами, че наминахте да ми видите мидите :)
ОтговорИзтриванеТраянка, не, не променя вкуса. Придава лекинко опушен само. Ама нюню. Пробвай.
Прегръдка за всички ви и хубава сряда!