Страници

13 юли 2015 г.

Броколи със сметана и сирена


     Изненада,  а  :smile1: Броколи в канибалския блог. И то не какви да е, а собствено производство! Проглуших ушите на половината си приятели, да се фукам с реколтата :) Не вярвах много, че ще имам добив, но воала - има, и то доста. Всеки бучнат корен е вързал и изхранва глава.  Част от нас са доволни и ги готвим, а други част (т.е. една единица мъжка) ги прави на фреш, тъй като са много полезни за холестерола и нормализират кръвното налягане. 



Продукти за 3-4 порции: 
Глава броколи, около 700*800г

~300 мл. течна сметана 
~ 200 г топено сирене 

кашкавал, синьо сирене, още топено сирене... или сирена по избор 
сол, черен пипер

Приготвяне: 
* Броколите се накъсват на розички. 
* Поставят се във вряща, подсолена вода и кипват за 4-5 мин. Отцеждат се. 
* Прехвърлят се в тавата за печене. Върху тях се настъргват кашкавала и другите сирена. 
* В тенджерата се налива сметаната и начупва сиренето. 
* Кипва се на слаб котлон, докато сиренето се разтопи в сметаната. Посолява се и подправя с черния пипер. 
* Заливат се броколите със соса. 
* Пече се на 180*, след като започне да къкри се засичат около 10 мин - през това време кашкавала се е зачервил и соса е овкусил розичките с броколи :) 

Туй то :) бързо и вкусно. И с крехки розички броколи - био и еко- от градината на Пепа  :smile1:. Лично аз бих ги предпочела с пикантния аромат на настърган пармезан отгоре, но не знаех как ще го приемат човеците. 


18 коментара:

  1. Вауу, това ще се хареса на домашните. Па и канибалите имат нужда от гарнитура към основното ...

    ОтговорИзтриване
  2. Домашните броколи са прекрасни, Пепи! Мога да потвърдя с две ръце. :) Както и за ястието ти... Чудесно е!
    Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Преди известно време една комшийка сподели, че всеки ден ядяла броколи за дълголетие и здраве. :) И ние типично по български, решихме да се включим в програмата й за дълголетие."Зарибих" моя мъж и сега е любител на броколите, а аз изостанах с идеята:) Точно по поръчка идва тази рецепта.Ще я пробвам у дома, а на половинката ще е префасонирам само за готвене на котлон, поради липса на фурна.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления, Пепи, много богата реколта и прекрасни броколи.
    Това е разкошна рецепта - обичам ги, а в комбинация със сметана и сирена ... фантазия.
    Благодаря за чудесната идея и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво бе, Пепи! Майстор градинар и готвач!

    ОтговорИзтриване
  6. Със сигурност ми радваш окото и блазниш небцето с тази гозба,Пепи!Броколи и сирена ми е много на сърце и изобщо никаква мръвка не ми трябва.Като знам,че и крехки,свежи,домашни и прясно набрани са,без съмнение са станали бижу!Берекет на реколтата и все така изобилна да е до последното коренче!
    Прегръдка голяма от мен и хубава вечер на семейството,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  7. Е, кой като теб? Аз няма да се хваля с моята мижавка реколта;) Но пак е от сърце.
    А броколите ги обожавам точно със сирена!

    ОтговорИзтриване
  8. В тази комбинация стават много вкусни. А пък и отгледани със собствените ръце - какво по-хубаво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Прелестна гарнитура за канибали:))))!
    Прекрасно ястие,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, че наминахте, приятели мили :) и оценявате напъните ми да готвя безмесно :)
    Поздрави за всички и хубава нова седмица, макар и ужасно гореща да е!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна рецепта ... тъкмо я започнах и мисля че ще се получи нещо чудно :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Стискам палци да ви хареса :)

    ОтговорИзтриване
  13. Станаха страхооооотни, нямам думи. Аз сложих и малко масълце Благодаря за вечерята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Да ви е сладко! Аз не посмях да сложа масло, че има и сметана и сирена, но следващия път ще пробвам :)

      Изтриване
  14. Здравейте! Харесах много рецептата и смятам да я приготвя. Имам един въпрос. Тъй като няма да слагам синьо или друго твърдо сирене, а само сметана, топено и крема, необходимо ли е да кипна сметаната със сирената предварително? Или може да залея броколите със сместа на стайна температура? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Не кипвайте сметаната, достатъчно е да е на стайна температура, а сирената начупете из розичките броколи.

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързия отговор! Направих ги и съм доволна! Пожелавам много вкусни моменти с любими хора!

      Изтриване
    3. Благодаря! Радвам се, че сте харесали и Вие :)

      Изтриване