Страници
▼
10 септември 2015 г.
Сладко от червени боровинки
Който ходи в гората, може я мечка да срещне, я боровинки да си набере. За щастие първото "очи в очи" ни се размина на косъм, а второто, колкото набрах път не видяха, похапнахме си ги в момента. Оказа се, че на пазарче във Велинград направо си бяха на неприличино ниската цена от 3лв/кг. Е как да не си накупи човек за сладко, като аз, докато берях в планината реших, че колкото и да струват на нашия пазар, догодина ще си купувам, без да мрънкам.
Първата дегустация на сладкото естествено замина на пържени филийки и със сирене. Закуска-мечта за някои. По същия начин правя и сладкото от сините боровинки, но на него слагам 500г захар, а червените са по-стипчави и на тях захарта е повече. Част от боровинките са малко намачкани и се вари първо без захар, за разлика от другите сладка и конфитюри, но по този начин след като изстине напълно, сладкото е желирано. Преди време се въртеше това сладко като "шведско сладко силт" в един мамешки форум :)
От една доза с 1 кг плод излизат 8 бурканчета от по 200мл. Хубаво е тенджерата, в която се прави сладкото да бъде по-широка.
Продуктите са:
1 кг боровинки
700 г захар
1 пак. лимонтозу (10г)
Приготвяне:
* Боровинките се почистват и измиват.
* Съвсем мокри се поставят в тенджера с дебело дъно и включваме котлона - не на много силна мощност. С вилица, или ръчния пасатор ги притискаме на няколко места - съвсем грубо да се намачкат част от тях. Така пускат малко сок и се варят, без да залепват за съда.
* Когато заврат се засичат 7-8 минути кротко кипене, през което време се обира пяната, която се появява на повърхността.
* Прибавя се захарта, разбърква се, докато се разтопи и тенджерата се отмества от котлона.
* Прибавя се и лимонената киселина, разбърква добре и сладкото от червени боровинки веднага се пълни в сухи, затоплени бурканчета, които се обръщат на капачката до пълното им изстиване.
* Бурканчетата се съхраняват на хладно място и не променят цвета си до следващата година :)
Еха, Пепи! Това е едно от любимите ми сладка! Прекрасно е, че си си приготвила домашно, чудно даже!
ОтговорИзтриванеПродължавай със закуските-мечта. :)
Поздрави!
Благодаря, Гери :“ Де да се радваше на закуските тук едно друго Гери : а тя не ще да закусва дори :“
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Еха, прелестно сладко, че и с илюстрация истински боровинки на храстчето.....Аз пък започвам да издирвам корени за питомни, да видиш какви реколти ще ползваме....нали сме по високото...
ОтговорИзтриванеА щом ти имаш корени, значи и на мен ще подариш, нали :)
ИзтриванеШегата настрани, но съм гледала филм за полета с червени боровинки вКанада, ама едни огромни.... тия нашите са нюню, а храстчетата са колкото стъблото на лайката ни. Та ония хора ти казвам, гледат едни големи боровинки, вярно, култиривани, но как мислиш ги обраха толкова много - заградиха полето, напълниха със силна струя с вода и боровинките плувнаха отгоре. После минаха и обраха с едни големи сита отгоре. Ей такива боровинки дано намериш да завъдиш :)
Ех, как не я пусна по-рано тази рецепта... Преди две седмици можех да си взема от тези малки червенушки, но не се сетих, че за сладко ще са много подходящи...
ОтговорИзтриванеНищо ,Ил, все още има от тях. Може пък и да случиш, ако ли не - догодина, живи и здрави.
ИзтриванеЧудесно! На една вълна сме - боровинките червени ги купих вчера и днес щях да ги правя в новия крок пот. Ще ползвам технологията, тъй като мислех да сложа захарта в началото....
ОтговорИзтриванеВидях те, че си ги направил. И са си изгубили цвета. Тези също изгубиха малко то цвета си при варенето - не са наситено червени, като малиновото сладко например. Нищо де, важното е, да ни е вкусно!
ИзтриванеПо-кисело ли е сладкото от обикновените боровинки?
ОтговорИзтриванене по-кисело, а по-тръпчиво е. Те и на хапване сурови са едни по-тръпчиви.
ИзтриванеВинаги съм ги подминавала червените боровинки на пазар...не знам защо. Това сладко ме грабна много, а боровинковото първо свършва вкъщи. Тук го няма момента с пробване на сладкото дали се е сгъстило така ли?
ОтговорИзтриванеАз не, но тук рядко има какви да е боровинки. Тази година явно е добра, щом имаше и сини много, и червени, дори тук. Но до сега червените съм слагала само в скони, или в мъфини.
ИзтриванеНе, не се пробва тук дали се е сгъстило. Явно, като се намачка плода излизат сокове отвътре, които съединени със захарта накрая ги правят така желирани дори - не съвсем желе, 60/40 да ти го кажа, ще ме разбереш :“
Аз ги суша и после ги добавяме към чая от шипки. Ако има утре на нашия пазар може да си взема и да пробвам рецептата, Пеп :)
ОтговорИзтриванеА аз имам замразени :) Ще взема да извадя да изсуша малко, не съм се сещала за чай, а знам, че са много полезни (извън кексчетата, дето мисля да ги прилагам пак)
ИзтриванеПървата ми среща с пресни червени боровинки бе още кога бях 6 клас на едно екскурзионно летуване в Средна гора,много ми хареса вкуса им,нищо че леко стипчив.
ОтговорИзтриванеА сладкото на вид и цвят иглежда зашеметяващо,Пепи!
Продължавам още нататък :)
Видях те аз, голяма обиколка си направила :)
ИзтриванеНе бях правила сладко, Роси, точно заради стипчавия вкус. Само в сладкиши. Но са вкусни, а Мише ги яде с лъжицата, че били много по-полезни.
супер е,направих по рецептата и съм много доволен от резултата
ОтговорИзтриванеБраво! Къде намерихте по това време пресни боровинки ?
Изтриване